


Muszkat Aleksandryjski z okolic Torrevieja, z 50 letnich winorośli z winnicy El Carro w parku naturalnym La Mata, sadzony bez podkładek, na piaszczystych i zasolonych glebach, niemal przy samym morzu. Odlot!
Indeks: ES04VAL002
Kolor jasnozłoto-żółty. W nosie pojawiają się aromaty owoców pestkowych, skórki pomarańczy, kwiatu pomarańczy i jaśminu. Charakterystyczne nuty jodu i bryzy morskiej, a także pyłu z amfor. W ustach wytrawne i orzeźwiające, z wyraźnym zasoleniem typowym dla win La Mata, o zintegrowanej i przyjemnej kwasowości. Finisz jest wytrawny i dość długi, co sprawia, że idealnie nadaje się do picia w towarzystwie szerokiej gamy przysmaków..
Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju rybami, skorupiakami, ryżem, makaronami, słonymi daniami, sałatkami i serami, a także drobiem.
Zbiór ręczny w 15 kg pudełkach. Około 30% gron trafia bezpośrednio do amfor bez odszypułkowania. Pozostałe 70% jest odszypułkowane i jest również umieszczane w amforach. Moszcz fermentuje ze skórkami w amforach, spontanicznie z drożdżami z Parku Przyrody i bez dodatku siarki. Całkowity kontakt ze skórami 28 dni. Po zakończeniu fermentacji wino pozostaje w amforach, gdzie dojrzewa przez 4 miesiące. Butelkowanie bez klarowania, bez filtrowania i bez dodatku siarki.