Filtruj według

Cena

Cena

  • 35,00 - 159,00

Rodzaj wina

Rodzaj wina

Smak

Smak

Styl

Styl

Rocznik

Rocznik

Grona

Grona

Pojemność

Pojemność

Dostępność

Dostępność

Gruzja

Gruzja

Jest 10 produktów.

Pokazano 1-10 z 10 pozycji

Aktywne filtry

Saperavi Kakhuri Red

Saperavi Kakhuri Red

Dostępny

35,00 zł Cena

Pirosmani Kakhuri Red

Pirosmani Kakhuri Red

Chwilowo niedostępny

35,00 zł Cena

Alazani Valley Kakhuri Red

Alazani Valley Kakhuri Red

Dostępny

35,00 zł Cena

Tamada Tsinandali

Tamada Tsinandali 2014

Dostępny

42,00 zł Cena

Tamada Pirosmani White

Tamada Pirosmani White

Dostępny

42,00 zł Cena

Tamada Kindzmarauli

Tamada Kindzmarauli 2014

Dostępny

52,00 zł Cena

Tamada Mukuzani

Tamada Mukuzani 2013

Dostępny

52,00 zł Cena

Chateau Mukhrani Saperavi

Chateau Mukhrani Saperavi 2012

Chwilowo niedostępny

79,00 zł Cena

Tamada Qvevri White

Tamada Qvevri White 2014

Dostępny

145,00 zł Cena

Tamada Qvevri Red

Tamada Qvevri Red 2014

Dostępny

159,00 zł Cena

Górski krajobraz to nie tylko wspaniałe widoki, ale także możliwość uprawy winorośli w sprzyjających tej roślinie warunkach. Klimat najstarszego winiarskiego regionu na świecie wpływa na to, że wina gruzińskie podbiły globalny rynek ze względu na swoją jakość i aromat. Uprawia się tam przede wszystkim endemiczne gatunki winogron, dzięki czemu można produkować niepowtarzalne trunki cenione przez koneserów. Są to:

  • Saperavi,
  • Mtsvane,
  • Rkatsiteli.

Pierwszy z nich pochodzi z regionu Kachetia i nadaje napojowi aromat owoców jagodowych, wiśni, jeżyn, czarnych: porzeczki i morwy, oraz wanilii. W przypadku Saperavi Kakhuri Red jest to również nuta dębu i dymu. Wino może być lekko pikantne, lecz większość produktów jest świetnie wyważona, co oznacza idealny balans kwasowości, słodyczy i tanin. Opisywana odmiana daje trunek nadający się do leżakowania, podczas którego powstaje niezwykle aksamitna struktura. W Kachetii, najbardziej znanym regionie winiarskim tego kraju, 14 spośród 25 mikroregionów otrzymało status apelacji, co świadczy o wysokiej jakości powstających tam produktów.

Szczep Mtsvane jest biały i dobrze sprawdza się w mieszankach. Napoje z niego wytwarzane są intensywnie owocowe i orzeźwiające. Mają niską kwasowość. Często stanowią składnik kupażu z najpopularniejszym w Gruzji Rkatsiteli używanym do produkcji win. Powstają z niego trunki jakościowe, a także stołowe, lodowe i wzmacniane. Odmiana ta pozwala na uzyskiwanie napojów, dość kwasowe, o lekko pikantnym bukiecie.

Gruzińskie kupaże – niezwykłe wina z Gruzji

Chcąc poznać właściwości gruzińskiego wina, najlepiej rozpocząć degustację od kupaży złożonych z tradycyjnie uprawianych w tym kraju endemicznych szczepów. Białe gatunki mają jasną słomkową barwę. W nosie czuć aromat wanilii, melona i dojrzałej śliwki, który w ustach uzupełnia doskonale zbalansowana nuta kwasowości. Jest ono świetnym winem nadającym się na aperitif oraz do grillowanych ryb i owoców morza, świeżych warzyw i dań z drobiu. Wyczuwalne śliwki i renklody sprawiają natomiast, że taki trunek sprawdzi się jako uzupełnienie posiłku złożonego z niezbyt intensywnych w smaku pasztetów, wędzonych ryb, serów lub potraw kuchni azjatyckiej. Inną propozycją są wina z Gruzji o nucie pomarańczy, ziół, imbiru i orzechów włoskich. Prezentowane produkty serwuje się np. z deską serów i konfiturą. Na naszej stronie mamy wybór turnków reprezentujących tradycje winiarskie tego kraju.