Górski krajobraz to nie tylko wspaniałe widoki, ale także możliwość uprawy winorośli w sprzyjających tej roślinie warunkach. Klimat najstarszego winiarskiego regionu na świecie wpływa na to, że wina gruzińskie podbiły globalny rynek ze względu na swoją jakość i aromat. Uprawia się tam przede wszystkim endemiczne gatunki winogron, dzięki czemu można produkować niepowtarzalne trunki cenione przez koneserów. Są to:
- Saperavi,
- Mtsvane,
- Rkatsiteli.
Pierwszy z nich pochodzi z regionu Kachetia i nadaje napojowi aromat owoców jagodowych, wiśni, jeżyn, czarnych: porzeczki i morwy, oraz wanilii. W przypadku Saperavi Kakhuri Red jest to również nuta dębu i dymu. Wino może być lekko pikantne, lecz większość produktów jest świetnie wyważona, co oznacza idealny balans kwasowości, słodyczy i tanin. Opisywana odmiana daje trunek nadający się do leżakowania, podczas którego powstaje niezwykle aksamitna struktura. W Kachetii, najbardziej znanym regionie winiarskim tego kraju, 14 spośród 25 mikroregionów otrzymało status apelacji, co świadczy o wysokiej jakości powstających tam produktów.
Szczep Mtsvane jest biały i dobrze sprawdza się w mieszankach. Napoje z niego wytwarzane są intensywnie owocowe i orzeźwiające. Mają niską kwasowość. Często stanowią składnik kupażu z najpopularniejszym w Gruzji Rkatsiteli używanym do produkcji win. Powstają z niego trunki jakościowe, a także stołowe, lodowe i wzmacniane. Odmiana ta pozwala na uzyskiwanie napojów, dość kwasowe, o lekko pikantnym bukiecie.
Gruzińskie kupaże – niezwykłe wina z Gruzji
Chcąc poznać właściwości gruzińskiego wina, najlepiej rozpocząć degustację od kupaży złożonych z tradycyjnie uprawianych w tym kraju endemicznych szczepów. Białe gatunki mają jasną słomkową barwę. W nosie czuć aromat wanilii, melona i dojrzałej śliwki, który w ustach uzupełnia doskonale zbalansowana nuta kwasowości. Jest ono świetnym winem nadającym się na aperitif oraz do grillowanych ryb i owoców morza, świeżych warzyw i dań z drobiu. Wyczuwalne śliwki i renklody sprawiają natomiast, że taki trunek sprawdzi się jako uzupełnienie posiłku złożonego z niezbyt intensywnych w smaku pasztetów, wędzonych ryb, serów lub potraw kuchni azjatyckiej. Inną propozycją są wina z Gruzji o nucie pomarańczy, ziół, imbiru i orzechów włoskich. Prezentowane produkty serwuje się np. z deską serów i konfiturą. Na naszej stronie mamy wybór turnków reprezentujących tradycje winiarskie tego kraju.