Niemcy
Grenache
Świetne letnie orzeźwienie w dodatku bez % - również jako spritzer
Wina różowe produkuje się z wielu odmian winorośli - oczywiście w znakomitej większości ze szczepów czerwonych. Jak wiadomo sok z większości odmian jest bezbarwny. Dopiero podczas fermentacji jego barwa ekstrahowana jest z barwników zawartych w skórkach. W zależności od długości kontaktu moszczu ze skórkami jego barwa przechodzi od bladoróżowego, różowego poprzez czerwony aż do wręcz głęboko bordowego. Jeśli przerwiemy kontakt już na początku wino uzyska właśnie barwę różową. Oprócz win różowych wytrawnych, sukces odnoszą wina różowe półwytrawne ( np. rose d'Anjou, white zinfandel itp.) Szczególne znaczenie jako producent wina różowego nabiera Prowansja.
Zdecydowanym wyróżnikiem delikatnych win różowych jest ich owocowy smak. Wśród popularnych aromatów poszczególnych odmian można wymienić m.in. truskawkowy, malinowy czy melonowy. Ich świeżość i lekkość sprawiają, że cieszą się popularnością w szczególności w okresie letnim. Pomimo że wciąż stanowią stosunkowo niewielki procent sprzedawanych w Polsce trunków, ich udział w rynku dynamicznie wzrasta. Również w skali globalnej cieszy się ono rosnącą popularnością, o czym świadczy fakt, że w 2018 r. miało aż o 40% więcej nabywców na całym świecie niż w 2002 r.
Jak i z czym podawać delikatne wino różowe? Jeśli chodzi o wykorzystanie w kuchni, tworzy ono kompozycje smakowe z przystawkami i przekąskami, dlatego sięga się po nie jako po aperol. Poza tym zestawia się je z potrawami zawierającymi grzyby i warzywa, a także deserami i innymi daniami. Z uwagi na swoją lekkość jest często stawiane w towarzystwie jako niezobowiązujący trunek na każdą okazję.
Do uzyskania specyficznego koloru napoju wykorzystuje się skórki winogron, które są używane do procesu maceracji, z tym że trwa on krócej niż w przypadku odmian czerwonych, w efekcie czego barwa jest bledsza. Różowe, wyjątkowo delikatne w porównaniu z innymi gatunki uznaje się za jedne z najstarszych rodzajów wina na świecie, który były wytwarzane w ten sposób od wieków. Różnorodność kolorystyczna trunku tego rodzaju obejmuje zakres od jasno pomarańczowego, skończywszy na ciemnym fiolecie.
Często można się spotkać ze stwierdzeniem, że różowe wina są napojami „letnimi”, kupowanymi szczególnie często w ciepłe dni. I choć pija się je cały rok, to rzeczywiście ich delikatność i słodkość pozwala na określenie ich „wakacyjnymi”. Zawartość dwutlenku węgla wywołującego efekt musujący oraz cukru węglowego tym bardziej tworzy obraz trunku lekkiego, przeznaczonego np. na letnie pikniki. Tym, co wyróżnia omawiany rodzaj, jest fakt, że wytwarza się go z pominięciem procesu beczkowania.
Co interesujące, jeszcze w drugiej połowie XX w. wino różowe miało marginalny udział w rynku. Sięgano po nie bardzo rzadko, jednak m.in. za sprawą unowocześnienia metod produkcji udało się stworzyć trunek, który trafił do szerokiego grona odbiorców. Świadczy o tym m.in. stałe i wyjątkowo dynamiczne zwiększenie spożycia wynoszące ok. 8-10% rocznie od 2000 do 2020 r. Tempo wzrostu popytu jest w tym przypadku najwyższe spośród wszystkich kategorii napojów wytwarzanych ze sfermentowanych winogron.
Spośród wszystkich krajów na świecie najczęściej po różowe wino sięgają Francuzi, na których przypada ok. 1/3 globalnego spożycia. Z kolei mniej więcej 15% na Stany Zjednoczony, podczas gdy 7% na Niemcy, a 5% na Włochy i Wielką Brytanię. Również w wytwórstwie przodują Francuzi – nad Sekwaną powstaje ok. 5% globalnej produkcji trunku, z którego słynie przede wszystkim Prowansja. Co najmniej ¾ wszystkich pochodzących z tego regionu win zalicza się właśnie do różowych, a do ich wykonania wykorzystuje się głównie szczepy grenache i mourvèdre.
Dojrzewanie gron trwa przeważnie zaledwie 6-8 tygodni – po tym okresie są gotowe do spożycia. Przechowuje się je w kadziach ze stali, a nie drewnianych, jak inne rodzaje – wynika to z faktu niskiej tolerancji napoju na drewno. Ponieważ nie istnieją żadne regulacje definiujące standardy określania koloru różowego wina, jego barwa może być bardzo różnorodna, od niemal białego, po głęboką czerwień przechodzącą w burgund.
Jest 74 produktów.
Niemcy
Grenache
Świetne letnie orzeźwienie w dodatku bez % - również jako spritzer
Hiszpania
Rioja
wytrawne
Tempranillo
Rioja na cieplejsze dni, kupaż Tempranillo i Garnachy (50/50)
Francja
Francja Południowo-Zachodnia
wytrawne
Cabernet Franc
Merlot
Disporum flavum czyli parnik, nazywany Kwiatem Wróżek (Fleur des Fées). Urokliwa nazwa dla...
Włochy
Abruzja
wytrawne
Montepulciano
Cerasuolo czyli kompromis pomiędzy różowym a czerwonym. Świeżość i delikatność pasuje do...
Włochy
Trentino Alto Adige
wytrawne
Pinot Grigio
Kiedy winogrona Pinot Grigio są miażdżone, a skórki mogą spędzać czas z sokiem, rześka,...
Francja
Dolina Loary
wytrawne
Cabernet Franc
Idealny aperitif w upalne lato i nie tylko. Różowy Cabernet Franc z Anjou.
Hiszpania
Navarra
wytrawne
Garnacha
Garnacha to hiszpańska nazwa Grenache, jednego z winogron, które znajdziesz w większości...
Niemcy
Pfalz
półwytrawne
Pinot Noir
Wino produkowane z najlepszych wyselekcjonowanych winogron uprawianych do produkcji tylko...
Francja
Langwedocja (Languedoc)
wytrawne
Grenache, Syrah
Idealny jako aperatif, dobrze komponuje się również z letnią kuchnią: sałatkami, grillami i...
Hiszpania
Katalonia
wytrawne
Garnacha
Urocza i niezwykle wszechstronna kulinarnie, różowa cava z odmiany Garnatxa, którą można...
Włochy
Apulia
półwytrawne
Primitivo
Wino musujące różowe metodą Charmata. Świeży z wytrawnym finiszem, jest wynikiem selekcji...
Włochy
Veneto
wytrawne
Glera
Pinot Noir
Najnowszy hit z Włoch - nowa apelacja Prosecco Rose DOC czyli mariaż gron glera z udziałem...
Włochy
Apulia
wytrawne
Primitivo
Primitivo w wersji różowej - delikatnie, świeżo, intensywnie.
Hiszpania
Andaluzja
wytrawne
Jaén Blanco
Jaén Negro
Perruno
Pedro Ximenes
Jaén Blanco, Jaén Negro, Perruno, Pedro Ximénez czyli róż ze stoków Sierra Nevada z ponad...
POLSKA
Małopolska
półwytrawne
Cabernet Cortis
Różowe, półwytrawne Cuvee na bazie Cabernet Cortis i Zweigelta oraz Pinot Noira z...
Włochy
Veneto
wytrawne
Merlot
Sangiovese
Corvina Veronese
Klasyczne Chiaretto, żywe, orzeźwiające i smakowite, stworzone z gron zebranych z winnic w...
Hiszpania
Kastylia (Castilla y Leon)
wytrawne
Garnacha
Uwodzicielska, różowa Garnacha ze starych ponad 50-letnich winnic posadzonych w parku...
Francja
Francja Południowo-Zachodnia
wytrawne
Marselan
100% Marselan wyjątkowo udana krzyżówka Grenacha i Caberneta Sauvignon, szybko zyskująca na...
Włochy
Toskania
wytrawne
Merlot
Sangiovese
Młode, wszechstronne i przede wszystkim żywe Rosé na bazie Sangiovese i Merlot. Czysta...
Włochy
Veneto
wytrawne
Raboso
Wyjątkowe Onde Rosa czyli róż na bazie autochtonicznego szczepu Raboso z winnicy położonej...
Węgry
Balaton
wytrawne
Zweigelt
To wino uwodzi. Uwodzi, a my stajemy się zachłanni. Bo któż nie miałby ochoty na...
Niemcy
Pfalz
Pinot Noir
Idealna pozycja na letnie wieczory dla fanów win musujących.
Francja
Dolina Rodanu
wytrawne
Grenache
Shiraz / Syrah
Cinsault
Na zboczach prawego brzegu Rodanu, między słynnymi mostami Pont d’Avignon i „Pont du Gard,...
Austria
Burgenland
wytrawne
Zweigelt
Pinot Noir
Blaufrankich
80% Pinot Noir,...
Hiszpania
Katalonia
wytrawne
Parellada
Xarel.lo
Sumoll
Fenomenalny, kataloński róż na bazie szczepów Sumoll, Perellada i Xarel.lo. Mnóstwo energii,...
Hiszpania
Walencja
wytrawne
Mandó
Dlaczego Les Prunes (śliwki)? Ponieważ to wino chce być czystym i świeżym owocem, który można...
Włochy
Piemont
wytrawne
Moscato
Malvasia Bianca
Barbera
Złożona i zaskakująca Rosatea stworzona z mieszanki białych i czerwonych odmian winogron,...
Nowa Zelandia
Marlborough
wytrawne
Merlot
Sauvignon Blanc
Blush Sauvignon czyli zarumienione Sauvignon Blanc z dodatkiem Merlot. Przepiękna, delikatnie...
Włochy
Veneto
wytrawne
Merlot
Cabernet Sauvignon
Smakowity kupaż Merlot i Cabernet w wersji różowej biorący swoją nazwę od słonecznego wzgórza...
Hiszpania
Walencja
wytrawne
Garnacha Peluda
Owłosiona Garnacvha* z pojedynczej winnicy Pago de Los Cipreses, ze 100-letnich winnic znanej...
Francja
Dolina Rodanu
wytrawne
Cinsault
Grenache
Syrah
Przestrzenne, rozkoszne i autentycznie radosne Rosé spod znaku Grenache, Syrah i Cinsault. Za...
Włochy
Toskania
wytrawne
Sangiovese
Agadé (Agostino i Adele), czyli Rosato z gron Sangiovese wyselekcjonowanych i zebranych w...
Włochy
Piemont
wytrawne
Malvasia di Candia Aromatica
Barbera
Cortese
Moscato
Dolcetto
Bestia tylko z nazwy, ta jest naprawdę piękna. Kupaż kilku szczepów białych i czerwonych,...
Austria
Burgenland
Cabernet Sauvignon
St. Laurent
Zweigelt
Zweigelt z odrobiną Cabernet Sauvignon i St. Laurenta. Rosé, które powstaje metodą...
POLSKA
półwytrawne
Cabernet Cortis
Rondo
Francja
Dolina Rodanu
wytrawne
Merlot
Grenache
Cabernet Sauvignon
Chardonnay
Syrah
Niezwykły kupaż (Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Grenache, Chardonnay), elegancki,...