Najbardziej znanym hiszpańskim szczepem winorośli, z których powstaje wino jest Tempranillo, zdecydowanie dominujący w tym kraju. W zależności od regionu nosi on różne nazwy, m.in. tinto fino de país fina, teinta de toro lub cencibel. Aby osiągało ono pożądaną kwasowość, a także odpowiednio wysoką zawartość cukru, należy zapewnić winogronom najlepsze warunki rozwoju. Dobre efekty daje uprawa tej odmiany w warunkach, w których są duże różnice temperatur w ciągu doby.
Czytaj więcej
Wino Tempranillo i jego pochodzenia
Tempranillo to szczep winorośli, który w swojej nazwie kryje hiszpańskie słowo "temprano," co oznacza "wczesny”. Nazwa ta wzięła się z uwagi na to, że winogrona tej odmiany dojrzewają stosunkowo wcześnie w sezonie wegetacyjnym. Co więcej, ponad 80% upraw winorośli Tempranillo znajduje się na obszarze Hiszpanii, co czyni go jednym z najważniejszych szczepów, uprawianych w tym kraju. Pozostałe 20% obszaru upraw ma miejsce w Portugalii, USA oraz Australii.
Mimo że początkowo Tempranillo nie cieszyło się dużą popularnością, obecnie zyskało ono uznanie i jest chętnie wybierane przez miłośników win na całym świecie. Jest ona jednak mało odporna na zmiany temperatur, a także choroby, co stanowi wyzwanie podczas uprawy szczepu.
Struktura i aromat wina Tempranillo
Z tych owoców powstające wina o klasycznym bukiecie charakterystycznym dla tego szczepu. Jest to nuta truskawki i wanilii, niekiedy też śliwek, czarnej porzeczki i malin. Są one niezwykle aromatyczne i mają zdecydowaną garbnikową strukturę. Typowy jest niski poziom kwasowości. Młode czerwone wina Tempranillo mają lekką strukturę, natomiast bardziej złożone w smaku napoje z tego szczepu dojrzewają przez wiele lat w piwniczkach.
Z czym podawać wino Tempranillo?
Wino Tempranillo doskonale komponuje się z tłustymi daniami mięsnymi. Idealnie pasuje do soczystych steków, aromatycznych burgerów, a także do klasycznych potraw mięsnych, takich jak lasagne. Jego smak doskonale współgra z mięsami, przyrządzonymi w stylu barbecue, czym nadaje im intensywnego aromatu. Godne uwagi jest połączenie wina Tempranillo z potrawami kuchni tex-mex. W połączeniu z potrawami takimi jak chili con carne czy burrito, wino to podkreśla pikantność i bogactwo smaków, dlatego warto eksperymentować z potrawami i przyprawami charakterystycznymi dla tej kuchni.
Wina Tempranillo dostępne w Wina.pl
Wina Tempranillo dostępne w ofercie Wina.pl stanowią bogactwo smaków, w których dominują jednak warianty wina wytrawnego, jednak oferta obejmuje także wyjątkowe wina słodkie. Występują one w wersji pełnej lub złożonej, co czyni je idealnym wyborem dla miłośników intensywnych alkoholi. Niektóre wina znajdujące się w asortymencie posiadają medale, co potwierdza ich wysoką jakość oraz głębie smaku i aromatu. Stanowią one doskonałe urozmaicenie wielu potraw, dlatego są idealnym wyborem dla wielbicieli hiszpańskich alkoholi.