Pinot Noir to jeden z bardziej prestiżowych odmian winorośli, który ceniony jest za delikatny, a zarazem złożony smak. Stanowi on jednak jeden z najtrudniejszych w uprawie szczepów, który jest podatny na choroby i wymaga idealnych warunków klimatycznych. Aktualnie można wyróżnić ponad setkę mutacji i pochodnych tej odmiany, a wśród nich znajdują się takie szczepy jak: pinot gris, pinot blanc, pinot meunier i chardonnay.
Czytaj więcej
Początki wina Pinot Noir
Pino Noir to szczep z bogatą i długą historią — określa się, że początki uprawy wina Pinot Noir sięgają dwóch tysięcy lat wstecz. Jego ojczyzną, i tam udaje się najlepiej, jest oczywiście Francja. Uprawiany jest w regionie Burgundii, Alzacji oraz w Szampanii. Szczep nie ma jednego charakterystycznego aromatu, w zależności od miejsca i dojrzałości wina może dawać zupełnie odmienne bukiety — powodując, iż istotnego znaczenie nabiera "terroire" - szczególnie w Burgundii. W Niemczech Pinot Noir funkcjonuje pod nazwą "Spätburgunder" i daje wina bardzo delikatne w kolorze. We Włoszech uprawiany jest głównie w północnych regionach, gdzie znany jest jako "Pinot Nero". Kwitnie i dojrzewa wcześnie — nadaje się zatem do umiarkowanie chłodnych miejsc. Daje wina o delikatnym zabarwieniu i sporej zawartości tanin, ze względu na podatność na szarą pleśń i choroby grzybowe preferuje przepuszczalną glebę. Pinot Noir jest szczepem bardzo podatnym na mutacje — zaledwie w samej Francji istnieje ponad 50 oficjalnie opisanych klonów tej winorośli.
Smak i aromat wina Pinot Noir
Wino Pinot Noir to mocne doświadczenie smakowe i aromatyczne, które rozpoczyna się od intensywnych nut truskawek, malin i wiśni. W winach starszych, które dojrzewają w beczkach, pojawiają się dodatkowe warstwy smakowe i aromatyczne, takie jak wanilia, grzyby, przyprawy korzenne i suszone kwiaty hibiskusa.
Ze względu na niską zawartość tanin oraz wysoką kwasowość, Pinot Noir warto podawać z delikatnymi mięsami, takimi jak pieczone kaczki, gęsi oraz dzikie ptactwo. Takie połączenie zrównoważy smak potrawy i wydobędzie z wina to, co w nim najlepsze. Pinot Noir doskonale współgra również ze stekiem z tuńczyka czy grillowanym łososiem. Doskonale podkreśla smak pasztetów, a także średnio dojrzewających serów.
Pinot Noir w ofercie Wina.pl
Nasz asortyment Pinot Noir obejmuje wina półwytrawne, wytrawne oraz półsłodkie. W ofercie dominują zdecydowanie wina francuskie i nie ma w tym nic dziwnego — to właśnie stamtąd pochodzą najlepsze wina z tego szczepu. Nie brakuje jednak win z innych krajów, cieszących się równie dużą popularnością. Bez względu na to, czy preferujesz lekkie i owocowe, czy bardziej pełne i złożone wina, nasza oferta zapewnia różnorodność, która trafi w Twoje gusta smakowe.