Białe wina słodkie do specjalna kategoria win, których produkcja zajmuje winiarzom zarówno sporo pracy jak i czasu. Te wina nigdy nie są tanie ale wynagradzają wydane pieniądze cudownymi doznaniami. Jest sporo określeń towarzyszących kategorii białe wino słodkie. We Francji na przykład możemy spotkać takie określenia jak doux lub liquoreux (to drugie będzie slodsze) Innym francuskim określeniem dla win słodkich to moelleux. Francuskie wina słodkie możemy znaleźć w wielu regionach jak na przykład Alzacja i wina z kategorii vendanges tardives lub selection de grains nobles. W Bordeaux królestwem białych win słodkich jest oczywiście Sauternes i Barsac. To tutaj króluje szlachetna pleśń czyli botrytis cinerea. W regionach niemieckich i austriackich królują wina białe słodkie o różnym poziomie cukru resztkowego poczynając od spätlese, poprzez auslese, beerenausle aż do trockenbeerenauslese. Odrębną kategorią białych win słodkich są tak zwane eiswein produkowane również w Austrii lub Kanadzie.
Jeśli rozmawiamy o białym winie słodkim z Włoch to na myśl przychodzą nam produkty powstałe ze szczepu moscato np. we włoskim Piemoncie lub słynne wino toskańskie - vin santo. Oczywiście dla naszego kręgu kulturowego niebagatelne znaczenie ma białe słodkie wino produkowane w węgierskim Tokaju. To tutaj dzięki specjalnym warunkom klimatycznym szlachetna pleśń pokrywa grona szczepu furmint pozwalając winiarzom tworzyć arcydzieła wśród białych win słodkich.