Filtruj według

Cena

Cena

  • 19,00 - 499,00

Rodzaj wina

Rodzaj wina

Smak

Smak

Styl

Styl

Rocznik

Rocznik

Grona

Grona

Medale

Medale

Pojemność

Pojemność

Bio

Bio

Dostępność

Dostępność

Oceny prasy

Oceny prasy

Wina hiszpańskie

Jest 76 produktów.

Pokazano 1-36 z 76 pozycji

Aktywne filtry

Cava Brut Reserva Mini Segura Viudas

Dostępny

19,00 zł Cena

Mureda Ecologico Blanco VdT Castilla 2019

Dostępny

28,00 zł Cena

Mureda Ecologico Tinto VdT Castilla 2019

Dostępny

28,00 zł Cena

Mureda Mosaico Tempranillo Organic VdT Castilla 2019

Dostępny

32,00 zł Cena

Glarima Blanco Joven Somontano DO 2020

Dostępny

33,00 zł Cena

Glarima Tinto Joven Somontano DO 2019

Dostępny

33,00 zł Cena

Cava Roger d'Anoia Brut

Chwilowo niedostępny

33,00 zł Cena

Terrai “OVG" Old Vine Garnacha Carinena DO 2018

Dostępny

35,00 zł Cena

Sangre de Toro Blanco 0,0% Torres (bezalkoholowe) 2018

Dostępny

35,00 zł Cena

Sangre de Toro Tinto 0,0% Torres (bezalkoholowe) 2018

Dostępny

35,00 zł Cena

El Coto Rosado 2019

Dostępny

35,00 zł Cena

Terrai “OVT Old Vine Tempranillo Carinena DO 2019

Dostępny

35,10 zł Cena podstawowa 39,00 zł -10% Cena

Rioja Blanco El Coto 2020

Dostępny

39,00 zł Cena

La Purisima Consentido Monastrell Barrica Yecla DO 2018

Dostępny

39,00 zł Cena

Cava Semi Seco Reserva Segura Viudas

Dostępny

39,00 zł Cena

La Purisima Consentido Merlot Yecla DO 2019

Dostępny

39,00 zł Cena

Delapierre Tradicion Brut Cava

Dostępny

39,00 zł Cena

La Purisima Consentido Blanco Macabeo Yecla DO 2020

Dostępny

39,00 zł Cena

Bodegas Olarra La Catedral Blanco Rioja DOCa 2019

Dostępny

39,00 zł Cena

Delapierre Tradicion Seco Cava

Dostępny

39,00 zł Cena

Cava Rosado Brut Segura Viudas

Dostępny

39,90 zł Cena

Las Bas Gewürztraminer Somontano DO 2020

Dostępny

42,00 zł Cena

Las Bas Merlot Somontano DO 2019

Dostępny

42,00 zł Cena

Marques de Riscal Proximo Rioja DOCa 2016

Dostępny

45,00 zł Cena

Cava Brut Reserva Segura Viudas

Dostępny

45,00 zł Cena

Mantibre Crianza Rioja DOC 2016

Dostępny

45,00 zł Cena

Cava Lavit Brut Nature Segura Viudas 2013

Dostępny

49,00 zł Cena

Rioja El Coto Crianza 2017

Dostępny

49,00 zł Cena

Cava Brut Vintage Gran Reserva Segura Viudas 2014

Dostępny

49,00 zł Cena

Sherry Real Tesoro Cream nv

Dostępny

55,00 zł Cena

Nietro Blanco Macabeo Calatayud DO 2017

Dostępny

52,00 zł Cena

Nietro Tinto Garnacha Calatayud DO 2017

Dostępny

52,00 zł Cena

Marques de Riscal 1860 Tempranillo

Dostępny

55,00 zł Cena

Klimat Hiszpanii jest zróżnicowany. Na terenie Półwyspu Iberyjskiego występują za równo miejsca o wpływie Oceanu Atlantyckiego na klimat, są miejsca w których występują przymrozki, miejsca o wysokiej wilgotności czy też takie, w których jest bardzo sucho. Jednocześnie często ze względu na dość wysoką temperaturę winiarze uważać muszą przy produkcji wina na to by grona nie dojrzały zbyt szybko, lecz w sposób, dzięki któremu będą miały dobry poziom cukru, zachowają swe walory aromatyczne, a wina były dobrze zrównoważone. Znaczenie ma także zróżnicowanie gleb. Połączenie obu tych czynników tj. klimatu i typu gleby często daje w rezultacie niepowtarzalne wina.

Obecnie zasady uprawy winorośli oraz produkcji win regulowane są prawnie od 2003 roku. Wprowadzono wtedy także dwie nowe klasyfikacje służące do podziału win. Są to: DO Pago i VCIG.

Jako, że Hiszpania jest także krajem członkowskim UE, uprawa winorośli oraz produkcja wina warunkowana jest również przez prawo regulujące te kwestie na terenie wspólnoty. Kryteria używane do podziału hiszpańskich win to:

Vino de Mesa (tzw. Wina stołowe)- proste trunki, spełniające podstawowe wymagania. W ich przypadku poziom jakości oraz pochodzenie gron nie są określone.

Vino della Terra (VdT)- pochodzenie gron użytych do produkcji wina jest określone Vino de Calidad con Indicacion Geografica (VCIG)- wina o lepszej jakości nić VdT, ale jednocześnie jeszcze nie spełniają wymogów kategorii DO

Denominacion de Origen (DO)-produkcja wina odbywa się w konkretnym regionie winiarskim, jednocześnie spełniające wymagania tzw. Consejo Regulador czyli rady nadzorczej, która wybierana jest dla każdego regionu. Wymogi określają m.in. sposób produkcji, szczepy gron oraz sposób w jaki są uprawiane.

Denominacion de Origen Calificada (DOCa)- wina z tylko części regionów mogą być klasyfikowane w obrębie tej kategorii. Trunki charakteryzuje wysoka jakość, uprawa gron oraz produkcja wina przebiega w bardzo restrykcyjny sposób. Obecnie regionami, w których używana jest kategoria DOCa są Rioja oraz Priorat.

Vino de Pago (DO Pago)- wina wytwarzane z wyselekcjonowanych gron z konkretnych posiadłości, która jednocześnie posiada już historię w zakresie winiarstwa

Vino de Finca- w obrębie tej kategorii zaklasyfikowane mogą być wina, produkowane z gron z jednej posiadłości od przynajmniej 5 lat. Jednocześnie winiarnia musi mieć światowe uznanie przynajmniej od 10 lat.

Na butelkach hiszpańskich win spotkać można się także z następującymi określeniami opisującymi czas jaki trunek spędził w beczce:

Joven – wina nie starzone w beczkach.

Roble- kilkumiesięczny okres starzenia w beczce.

Crianza- starzone przez przynajmniej 2 lata, przy czym minimum 6 miesięcy leżakowało w beczce.

Reserva- proces starzenia trunku trwa przynajmniej 3 lat, przy czym co najmniej 18 miesięcy wino musiało leżakować w beczce.

Gran Reserva- trunki których leżakowanie trwa przynajmniej 5 lat z czego 6 miesięcy lub więcej wino spędza w beczce.

NAJWAŻNIEJSZE REGIONY HISZPANII:

Rioja- kraina znana głównie z świetnych, czerwonych hiszpańskich win. Znajduje się w północnej części kraju i leży nad rzeką Ebro. Szczepami uprawianymi w jej obrębie są tempranillo, garnacha, macabeo, graciano, carinena. Najbardziej rozpoznawalna czerwona hiszpańska rioja to kupaż tempranillo, garnache, graciano oraz mazuleo. Choć najbardziej na świecie znane są czerwone Riojy, to produkowane są także białe oraz różowe Riojy. 

Penedès region znajdujący się w Katalonii, w północno-zachodniej części Hiszpanii. Słynny z produkcji win musujących zwanymi Cavami w wersji białej, różowej oraz czerwonej. Wina te robione są metodą tradycyjną czyli szampańską. Ze względu na ciepły klimat Cavy posiadają dużo owocowych, soczystych nut. Wytwarzane tu są także wina klasyczne. Do gron uprawianych na produkcje czerwonych win w tym regionie należą monastrell, carinena, garnacha, tempranillo, merlot, a do białych macabeo, moscato, viura, Parellada, chardonnay, Xarel-lo. 

Rias Baixas region będący częścią Galicji, znajdujący się w północno-zachodniej Hiszpanii. W Rias Baixas wytwarzane są świetne białe wina z gron albarino. Na wysoką jakość wina wpływ ma chłodny klimat oraz mineralne gleby. 

Andaluzja słynie z produkcji wzmacnianych win nazywanych "sherry". Te hiszpańskie wina wytwarzane są ze szczepu palomino. Właściwością tych win jest tzw. Flor- warstwa drożdży formujaca się na powierzchni i nadająca winom sherry orzechowo-drożdżowych nut. Niezwykle interesujące wina powstają na Wyspach Kanaryjskich. Winorośle wyrastają tam na glebach wulkanicznych. Także występowanie winorośli jest nietypowe, bo znaczenie mają tu mniej znane szczepy. Są to np. listan negro, negramoll.