Filtruj według

Cena

Cena

  • 75,00 - 105,00

Rodzaj wina

Rodzaj wina

Styl

Styl

Rocznik

Rocznik

Grona

Grona

Pojemność

Pojemność

Urugwaj

Urugwaj

Jest 4 produktów.

Pokazano 1-4 z 4 pozycji

Aktywne filtry

Pisano Río De Los Pájaros Tannat – Syrah - Viognier

Pisano Río De Los Pájaros Tannat – Syrah - Viognier 2016

Dostępny

75,00 zł Cena

Pisano Río De Los Pájaros Torrontés

Pisano Río De Los Pájaros Torrontés 2018

Dostępny

75,00 zł Cena

Pisano Petit Verdot RPF

Pisano Petit Verdot RPF 2015

Dostępny

105,00 zł Cena

Pisano Tannat RPF

  • Nowy

Pisano Tannat RPF

Dostępny

105,00 zł Cena

Rozwój winiarstwa w Urugwaju rozpoczął się wraz z przyjazdem do kraju imigrantów z Europy. Pierwsze winnice zostały założone w XVII wieku przez kolonizatorów przybywających z Hiszpanii, jednakże rozwój winiarstwa na większą skalę rozpoczął się w XIX wieku. Winorośl najbardziej kojarzoną z Urugwajem- Tannat- została tam przywieziona przez Pascala Harriague. Odmiana wywodzi się z Francji z apelacji Madiran. W późniejszych latach przywieziono oraz zasadzono również inne wywodzące się z Europy szczepy np. Malbec czy cabernet sauvignon. Z czasem, kultura winiarska przyjęła się wśród Urugwajczyków, zaczęto ich edukować w zakresie winiarstwa, a w drugiej połowie XX wieku rozpoczęto także eksport win urugwajskich.


Na same wina wpływ ma położenie nad Oceanem Atlantyckim, a co za tym idzie położenie kraju w klimacie morskim. Większość winnic- ok. 90% zlokalizowana jest właśnie blisko oceanu. Wina uprawiane są głównie w:
pobliżu stolicy Montevideo oraz w departamentach zlokalizowanych blisko niej tj. Canelones, San José, Florida- wytwarzane tu jest około 88% wszystkich urugwajskich win, departamencie Colonia- 6,5% całej produkcji,
Oprócz tego winnice znajdują się także niedaleko miasta Durazno, w departamentach Rivera oraz Tacuarembó, oraz blisko końcowych odcinków rzek Rio Negro i Urugwaj.


Większość winnic znajduje się na terenach, gdzie dominują gleby ilaste, gliniaste. Dominującą winoroślą, z której produkowane są wina jest tannat- stanowi ponad 25% całej produkcji. Daje on w Urugwaju wina aksamitne ale cechuje je dobra kwasowość. Z tego szczepu produkuje się zarówno różnorakie wina jednoodmianowe jak i kupażowe. Tannat najczęściej łączony jestz takimi szczepami jak np. cabernet sauvignon czy merlot. Funkcjonująca w Urugwaju klasyfikacja win jest dwustopniowa.

Są to:
VC- Vino comun- proste wina, które sprzedawane wsą w dużych pojemnościach, najcześciej wina różowe
VCP- Vino de calidad preferente- wina muszące spełniać prawnie określone kryteria, sprzedawane są tylko w butelkach o pojemności do 750ml.


Ciekawostką jest to, że jedynie 3% win urugwajskich przeznaczana jest na eksport, pozostała część służy do zaspkojenia rodzimych potrzeb rynkowych.