Nowa Zelandia

Jest 17 produktów.

Pokazano 1-17 z 17 pozycji

Aktywne filtry

Sauvigon Blanc Gravel & Loam 2019

Dostępny

55,00 zł Cena

Old Coach Road Sauvignon Blanc 2020

Dostępny

65,00 zł Cena

Hunky Dory Sauvignon Blanc 2019

Dostępny

69,00 zł Cena

Old Coach Road Gewurztraminer Nelson 2019

Dostępny

69,00 zł Cena

Old Coach Road Pinot Noir Nelson 2019

Dostępny

69,00 zł Cena

Old Coach Road Riesling Nelson 2019

Dostępny

69,00 zł Cena

Mud House Pinot Noir 2019

Chwilowo niedostępny

86,00 zł Cena

Mud House Sauvignon Blanc 2019

Dostępny

86,00 zł Cena

Seifried Gewurztraminer 2019

Dostępny

89,00 zł Cena

Seifried Sauvignon Blanc 2020

Dostępny

89,00 zł Cena

Niezwykły klimat panujący na wyspach Pacyfiku sprawia, że wina z Nowej Zelandii stanowią zupełnie inne trunki niż ich odpowiedniki produkowane w Europie i obu Amerykach. Dobrze udają się tam szczepy wymagające zmiennych temperatur, ponieważ obecność prądów morskich, słońca i bliskość Antarktydy sprawiają, że winorośl ma zapewnione idealne warunki do rozwoju. Do najbardziej znanych odmian uprawianych w tym kraju należą:

Zarówno białe, jak i czerwone wina nowozelandzkie mają charakterystyczny bukiet wynikający ze specyficznych warunków, w których dojrzewają winne grona. Owoce są niezwykle soczyste i aromatyczne, gdyż rosną w pełnym słońcu, owiewane chłodną morską bryzą.

Ze względu na duże zróżnicowanie terenu winorośl można uprawiać na wybrzeżu lub w głębi lądu, uzyskując różne efekty smakowe. Dzięki temu produkty powstające z winogron rosnących na tych obszarach prezentują zaskakujące aromaty charakterystyczne dla trunków pochodzących z tego regionu świata. Koneserzy cenią ich niezwykły, specyficzny dla tego regionu bukiet.

Jakie trunki można znaleźć w nowozelandzkich winnicach?

Istnieje kilka szczepów, które szczególnie świetnie rosną na urodzajnej ziemi tego wyspiarskiego państwa. Sauvignon Blanc z regionu Marlborough jest przyjemny w smaku, owocowy, lekko słodki w nosie. Jest ono bardzo dobrze zrównoważone. W ustach wyczuwalne są przede wszystkim nuty męczennicy (passiflory) oraz agrestu lub grejpfruta. Niektóre wina z tej odmiany pochodzące z Nowej Zelandii zdobyły liczne nagrody stanowiące dowody uznania świata winiarskiego. 

Pinot Noir z regionu Nelson to aromatyczne wino o rubinowej barwie, w którego bukiecie czuć wiśnie i inne owoce czerwone oraz leśne, a także przyprawy. W Central Otago wytwarza się harmonijne w smaku trunki o nutach wiśni i jeżyn. Są one gładkie, lekko taniczne. Również Malborough pozwala na produkcję alkoholi o owocowym aromacie (wiśnie i jagody). Są dobrze wyważone, gdyż taniczność i kwasowość doskonale się w nich uzupełniają. W przypadku win dojrzewających w beczkach w nosie pojawiają się też wanilia i kawa.

Orzeźwiające Gewürztraminery powstają przede wszystkim w regionach Nelson i Malborough. Mają one nuty kwiatowe i owocowe, w tym liczi, limonki i wody różanej. Idealna równowaga między kwasowością i słodyczą zapewnia przyjemne doznania smakowe.  

Z kolei wina z Nowej Zelandii ze szczepu Chardonnay mają dymny aromat cytrusów. Można wyczuć w nich również nutę wanilii, orzechów, brzoskwiń, miodu oraz crème brûlée.