Jeden z najbardziej znanych szczep „odpowiedzialnych" za najlepsze światowe wina. Cabernet Sauvignon to obok Merlota i Caberneta Franc podstawowy szczep regionu Bordeaux, zwłaszcza na prawym brzegu rzeki Girondy. Od dawna też uprawiany jest w całej południowo-zachodniej Francji. Cabernet Sauvignon, jest stosunkowo młodym szczepem — badania genetyczne przeprowadzone na University of California donoszą, że jest krzyżówką Cabernet Franc i Sauvignon Blanc.
Czytaj więcej
Pierwsze plantacje Cabernet Sauvignon
W XIX wieku powstały pierwsze winnice Cabernet Sauvignon w Nowym Świecie (Chile, Kalifornia). Prawdziwy rozkwit datuje się po 1960, kiedy to szczepem tym obsadzono właściwie wszystkie kraje produkujące wino (oprócz tych najchłodniejszych). Szczep jest dosyć odporny na infekcje, pogodę (nieźle znosi przymrozki). Nie wymaga też specjalnych gleb, ale dojrzewa dosyć późno i potrzebuje do tego sporo słońca, co sprawia, że świetne rezultaty daje np. w Kalifornii. Jagoda CS jest niewielka, granatowo-czarna, o skórce z bogatą zawartością tanin. Cabernet Sauvignon często dojrzewa w nowych beczkach dębowych. Szczególnie przydaje się to w chłodniejszym klimacie, gdzie dębina podczas procesu dojrzewania łagodzi kwasowość tego szczepu. Doskonałe rezultaty daje łączenie z innymi szczepami takimi jak Merlot, Syrah czy Cabernet Franc. W krajach Nowego Świata CS daje aromaty bardziej owocowe, przywołujące skojarzenia z czarną porzeczką i cedrem, jednak to oczywiście nie wszystko, bogactwo jego smaków i aromatów jest znacznie większe.
Wino Cabernet Sauvignon i jego smaki oraz aromaty
Cabernet Sauvignon to wino, które zyskało przydomek “warzywek z Monterey”, a wszystko za sprawą trawiastego aromatu z nutą zielonej papryki, co bez wątpienia jest jednym z rozpoznawalnych elementów tego szczepu. Wynika on przede wszystkim z obecności pirazyn w niedojrzałych owocach. Aromat ten nie jest postrzegany jako wada wina, jednak nie da się ukryć, że nie wszystkim przypadnie on do gustu. W Cabernet Sauvignon wyczuwalny jest również aromat miętowo-eukaliptusowy, występujący głównie w winach z obszarów winiarskich o ciepłym klimacie. Cabernet Sauvignon jest fascynującym szczepem, który pozwala na poznanie wyjątkowych smaków i aromatów.
Do czego pasuje wino Cabernet Sauvignon?
Wino Cabernet Sauvignon świetnie pasuje do potraw z czerwonym mięsem. Dzięki wysokiemu poziomowi tanin dobrze współgra z tłustymi daniami i gęstymi sosami. Doskonale komponuje się z mięsami grillowanymi, stekami czy też duszonymi potrawami, dodając im intensywności smaku. W daniach dobieranych do tego rodzaju alkoholu ważne jest unikanie pikantnych i zbyt aromatycznych przypraw, aby nie tłumiły one smaku wina. Cabernet Sauvignon to nie tylko alkohol, ale również napój, który podkreśla smak potraw i dodaje głębi aromatu.
Cabernet Sauvignon dostępne w ofercie Wina.pl
W ofercie sklepu Wina.pl znajdziesz różnorodne wina Cabernet Sauvignon, dostępne są również bezalkoholowe. Te wina wyróżniają się leśnymi aromatami, co nadaje im charakterystycznego smaku. Wina czerwone dostępne w naszej ofercie zaspokoją różne oczekiwania miłośników alkoholi. Przekonaj się sam o różnorodności i jakości oferowanych przez nas win Cabernet Sauvignon!