Filtruj według

Cena

Cena

  • 35,00 - 325,00

Styl

Styl

Rocznik

Rocznik

Grona

Grona

Pojemność

Pojemność

Bio

Bio

Dostępność

Dostępność

Oceny prasy

Oceny prasy

Chianti

Jest 15 produktów.

Pokazano 1-15 z 15 pozycji

Aktywne filtry

Chianti Terra Nostra 2017

Chwilowo niedostępny

37,00 zł Cena

Chianti Ser Dante DOCG 2018

Dostępny

45,00 zł Cena

Chianti Fattoria dei Barbi 2018

Chwilowo niedostępny

55,00 zł Cena

Geografico Chianti Classico DOCG 2018

Dostępny

65,00 zł Cena

Chianti Rufina DOCG Fattoria Selvapiana 2017

Chwilowo niedostępny

77,00 zł Cena

Campomaggio Chianti Classico 2015

Chwilowo niedostępny

79,00 zł Cena

Chianti Colli Senesi Felsina 2017

Chwilowo niedostępny

79,00 zł Cena

Riserva Ducale Chianti Classico DOCG Ruffino 2017

Chwilowo niedostępny

89,90 zł Cena

Castello di Volpaia Chianti Classico DOCG 2018

Dostępny

115,00 zł Cena

Chianti Classico Fattoria di Felsina 2018

Dostępny

135,00 zł Cena

Castello di Volpaia Chianti Classico Riserva DOCG 2017

Dostępny

169,00 zł Cena

Chianti Classico Riserva Berardenga Fattoria Felsina 2017

Dostępny

189,00 zł Cena

Chianti Classico Riserva Rancia Felsina 2017

Dostępny

279,00 zł Cena

Region zwany Chianti został zdefiniowany po raz pierwszy w 1716 przez Kosmę III Medyceusza, suwerennego księcia Wielkiego Księstwa Toskanii. Dotyczył obszaru w pobliżu wiosek pamiętajacych czasy Etrusków: Gaiole, Castellina i Radda. Region nazywano także Lega del Chianti, a później po prostu Provincia del Chianti. W 1932 roku mocą decyzji rządu włoskiego nastąpiło ponownie zdefiniowane i zreorganizowane tego obszaru, przy czym został on znacznie poszerzony. Podzielono go na siedem subregionów: Classico, Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Colli Senesi, Montalbano and Rufina, dawne tereny nazywane „ Sercem Chianti” weszły w skład subregionu Chianti Clasico. W 1967 roku utworzona została apelacja Chianti DOC, w 1984 Chianti DOCG, a w 1996 Chianti Clasico DOCG.

 Tym, który pierwszy ustalił w połowie dziewiętnastego wieku skład wina z Chianti był baron Bettino Ricasoli, ówczesny minister spraw wewnętrznych Wielkiego Księstwa Toskanii i późniejszy premier Włoch. Do tego czasu były to różne kupaże lokalnych szczepów bazujące jednak głównie na odmianie Canaiolo. „Receptura chianti” według barona Ricasoli to 70% Sangiovese, 15% Canaiolo, 10% Malvasia bianca i 5% innych lokalnych czerwonych odmian. Przepisy DOC z 1967 roku mówiły o Sangiovese i 10 do 30% Malvasia i Trebbiano. Pod koniec dziewiętnastego wieku przyszła epidemia mączniaka, a następnie tak jak w całej Europie filoksery, doprowadzając do zniszczenia upraw i ruiny wielu winnic. Nastąpił poważny, głęboki i długotrwały kryzys ekonomiczny oraz masowa emigracja do Nowego Świata. Sytuację pogarszał też chaos związany z burzliwym procesem jednoczenia się Włoch (wł - il Risorgimento). Powoli ci, którzy nie porzucili swoich winnic koncentrowali się na wysokowydajnych odmianach Trebbiano i Sangiovese, szczepionki których sprowadzano z pobliskiej Romanii. Po kolejnym kryzysie i zapaści gospodarczej, jaka przyszła po II Wojnie Światowej, zrodził się obszerny rynek na niedrogie i dobre jakościowo wina codzienne. I właśnie wina z Chianti doskonale trafiały w potrzeby tego rynku.

Chianti tradycyjnie rozlewało się do charakterystycznych pękatych butelek w słomianej plecionce zwanych fiasco. Jednak obecnie tylku kilku producentów kultywuje tę tradycję, zwykle ze względów pragmatycznych rozlewa się wino do najpopularniejszych butelek typu bordoskiego.