Tym, co czyni Chianti szczególnie interesującym, jest fakt, że przepis na to wino datuje się na okolice XVII lub XVIII wieku, co nadaje mu długą historię, której korzenie sięgają kilku wieków.
Wino z regionu Chianti
Region zwany Chianti został zdefiniowany po raz pierwszy w 1716 przez Kosmę III Medyceusza, suwerennego księcia Wielkiego Księstwa Toskanii. Dotyczył obszaru w pobliżu wiosek pamiętających czasy Etrusków: Gaiole, Castellina i Radda. Region nazywano także Lega del Chianti, a później po prostu Provincia del Chianti. W 1932 roku mocą decyzji rządu włoskiego nastąpiło ponownie zdefiniowane i zreorganizowane tego obszaru, przy czym został on znacznie poszerzony. Podzielono go na siedem subregionów: Classico, Colli Aretini, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Colli Senesi, Montalbano and Rufina, dawne tereny nazywane „Sercem Chianti” weszły w skład subregionu Chianti Clasico. W 1967 roku utworzona została apelacja Chianti DOC, w 1984 Chianti DOCG, a w 1996 Chianti Clasico DOCG.
Skład wina Chianti
Tym, który pierwszy ustalił w połowie dziewiętnastego wieku skład wina z Chianti był baron Bettino Ricasoli, ówczesny minister spraw wewnętrznych Wielkiego Księstwa Toskanii i późniejszy premier Włoch. Do tego czasu były to różne kupaże lokalnych szczepów bazujące jednak głównie na odmianie Canaiolo. „Receptura chianti” według barona Ricasoli to 70% Sangiovese, 15% Canaiolo, 10% Malvasia bianca i 5% innych lokalnych czerwonych odmian. Przepisy DOC z 1967 roku mówiły o Sangiovese i 10 do 30% Malvasia i Trebbiano. Pod koniec dziewiętnastego wieku przyszła epidemia mączniaka, a następnie tak jak w całej Europie filoksery, doprowadzając do zniszczenia upraw i ruiny wielu winnic. Nastąpił poważny, głęboki i długotrwały kryzys ekonomiczny oraz masowa emigracja do Nowego Świata. Sytuację pogarszał też chaos związany z burzliwym procesem jednoczenia się Włoch (wł - il Risorgimento). Powoli ci, którzy nie porzucili swoich winnic koncentrowali się na wysokowydajnych odmianach Trebbiano i Sangiovese, szczepionki których sprowadzano z pobliskiej Romanii. Po kolejnym kryzysie i zapaści gospodarczej, jaka przyszła po II Wojnie Światowej, zrodził się obszerny rynek na niedrogie i dobre jakościowo wina codzienne. I właśnie wina z Chianti doskonale trafiały w potrzeby tego rynku.
Wszechstronny smak wina Chianti
Wino Chianti zrobione na bazie odmiany winorośli Sangiovese charakteryzuje się owocowymi nutami wiśni, jeżyn i śliwek, co dodaje świeżości i intensywności smaku. Nie da się jednak ukryć, że jest to wszechstronne wino, które w zależności od zastosowanej mieszanki, mogą nieść przyjemne smaki przypraw, w tym kawy, czy tytoniu. Ta różnorodność smakowa sprawia, że Chianti doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Do czego pasuje to wino?
Jak i z czym podawać wino Chianti?
Wino Chianti doskonale współgra z mięsem z grilla, podkreślając intensywność smaku pieczonego mięsa. Chianti jest często wybierane do pizzy, potraw z grzybami i makaronów. Jego świeże, owocowe akcenty równoważą intensywność sosów i przypraw, tworząc tym samym zgrane połączenie smakowe. Dodatkowo, wino to sprawdza się znakomicie z wędlinami, a także serami — zarówno tymi klasycznymi, jak i również bardziej wyrazistymi. Wino Chianti potrafi podkreślić smak potrawy, dlatego dobrze sprawdzi się w towarzystwie różnorodnych potraw na stole. A jak podawać wino Chianti?
Chianti tradycyjnie rozlewało się do charakterystycznych pękatych butelek w słomianej plecionce zwanych fiasco. Jednak obecnie tylko kilku producentów kultywuje tę tradycję, zwykle ze względów pragmatycznych rozlewa się wino do najpopularniejszych butelek typu bordoskiego. Aktualnie dla urozmaicenia bukietu smaków, zaleca się podawanie tego wina w kieliszku o kształcie tulipana — tym sposobem aromat kierowany jest w stronę nozdrzy, co pozwala w pełni cieszyć się smakiem i zapachem wina. Dodatkowo istnieje kilka kluczowych wskazówek dotyczących serwowania wina. Zaleca się, aby wino Chianti zostało pozostawione w otwartej butelce do oddychania przez kilka godzin przed podaniem, co ma wpływ na pełne otwarcie aromatów i smaków. Wino powinno mieć temperaturę od 16 do 18 stopni Celsjusza. Zobacz również inne wina włoskie dostępne w ofercie!