Filtruj według

Cena

Cena

  • 59,00 - 75,00

Rodzaj wina

Rodzaj wina

Styl

Styl

Rocznik

Rocznik

Grona

Grona

Bio

Bio

Dostępność

Dostępność

Izrael

Izrael

Jest 6 produktów.

Pokazano 1-6 z 6 pozycji

Aktywne filtry

Yasmin White Recanati

Yasmin White Recanati

Dostępny

59,00 zł Cena

Yasmin Red Recanati

Yasmin Red Recanati 2019

Dostępny

59,00 zł Cena

Sauvignon Blanc Recanati

Sauvignon Blanc Recanati 2019

Dostępny

75,00 zł Cena

Chardonnay Recanati

Chardonnay Recanati 2018

Dostępny

75,00 zł Cena

Merlot Recanati

Merlot Recanati 2018

Chwilowo niedostępny

75,00 zł Cena

Cabernet Sauvignon Recanati

Cabernet Sauvignon Recanati 2019

Dostępny

75,00 zł Cena

Na Bliskim Wschodzie istnieją dobre warunki do uprawy winorośli, zatem na stoły koneserów trafiają produkty pochodzące z dorodnych, soczystych owoców dojrzewających na tamtejszych zboczach. Czerwone i białe wina z Izraela z popularnych szczepów to jakościowe trunki powstające z międzynarodowych odmian, np.:

  • Cabernet Sauvignon,
  • Merlot,
  • Chardonnay,
  • Sauvignon Blanc.

Uprawia się je w Galilei na Wzgórzach Golan. Winorośl rośnie tam na dość dużych wysokościach, co gwarantuje zmienne temperatury pożądane w uprawie wielu odmian. Lokalni rolnicy mają dostęp do urodzajnych gleb, na których dobrze radzą sobie również Grenache, Syrah, Chenin Blanc czy Muscat. Innymi znanymi w kraju regionami winiarskimi są:

  • Samaria,
  • Wzgórza Judzkie,
  • Pustynia Negew.

Na całym terytorium występują różne warunki klimatyczne, w tym śródziemnomorski, idealny do zakładania winnic. Krzewy rosną tam w sprzyjającym otoczeniu, dając doskonałej jakości owoce wykorzystywane do produkcji jakościowych win. Izraelskie trunki podbiły już podniebienia koneserów, którzy cenią je za zrównoważoną strukturę i pełny smak. Dobre nasłonecznienie w połączeniu z nadmorskim klimatem pozwalają na osiąganie wspaniałych efektów zachwycających jurorów konkursów winiarskich.

Znane szczepy, lecz niezwykły smak – poznaj wina z Izraela

Gatunki czerwone, np. Merlot, mają najczęściej nuty owocowe: wiśni, śliwki, ziół, wanilii, cynamonu i przypraw korzennych. W butelkach pochodzących z izraelskich winnic można znaleźć też wina leżakowane przez kilka miesięcy w dębowych beczkach (m.in. Cabernet Sauvignon), co nadaje im dymny posmak i aromat jeżyn, śliwek i czarnej porzeczki. Dobrze skomponują się z daniami mięsnymi, grillowaną wołowiną i jagnięciną.

Białe trunki z winogron pochodzące z Izraela mają rześki i świeży smak. Przeważają w nich owoce cytrusowe i tropikalne: grejpfrut, marakuja i guawa. Wybrane butelki kryją we wnętrzu słomkowy płyn leżakowany przez prawie rok w baryłkach z dębu (np. Chardonnay). Jest on delikatny i kremowy, ma nutę karmelu oraz migdałów i idealnie wyważoną kwasowość. Można serwować go m.in. do dań z drobiu i sałat.