Na Bliskim Wschodzie istnieją dobre warunki do uprawy winorośli, zatem na stoły koneserów trafiają produkty pochodzące z dorodnych, soczystych owoców dojrzewających na tamtejszych zboczach. Czerwone i białe wina z Izraela z popularnych szczepów to jakościowe trunki powstające z międzynarodowych odmian, np.:
- Cabernet Sauvignon,
- Merlot,
- Chardonnay,
- Sauvignon Blanc.
Uprawia się je w Galilei na Wzgórzach Golan. Winorośl rośnie tam na dość dużych wysokościach, co gwarantuje zmienne temperatury pożądane w uprawie wielu odmian. Lokalni rolnicy mają dostęp do urodzajnych gleb, na których dobrze radzą sobie również Grenache, Syrah, Chenin Blanc czy Muscat. Innymi znanymi w kraju regionami winiarskimi są:
- Samaria,
- Wzgórza Judzkie,
- Pustynia Negew.
Na całym terytorium występują różne warunki klimatyczne, w tym śródziemnomorski, idealny do zakładania winnic. Krzewy rosną tam w sprzyjającym otoczeniu, dając doskonałej jakości owoce wykorzystywane do produkcji jakościowych win. Izraelskie trunki podbiły już podniebienia koneserów, którzy cenią je za zrównoważoną strukturę i pełny smak. Dobre nasłonecznienie w połączeniu z nadmorskim klimatem pozwalają na osiąganie wspaniałych efektów zachwycających jurorów konkursów winiarskich.
Znane szczepy, lecz niezwykły smak – poznaj wina z Izraela
Gatunki czerwone, np. Merlot, mają najczęściej nuty owocowe: wiśni, śliwki, ziół, wanilii, cynamonu i przypraw korzennych. W butelkach pochodzących z izraelskich winnic można znaleźć też wina leżakowane przez kilka miesięcy w dębowych beczkach (m.in. Cabernet Sauvignon), co nadaje im dymny posmak i aromat jeżyn, śliwek i czarnej porzeczki. Dobrze skomponują się z daniami mięsnymi, grillowaną wołowiną i jagnięciną.
Białe trunki z winogron pochodzące z Izraela mają rześki i świeży smak. Przeważają w nich owoce cytrusowe i tropikalne: grejpfrut, marakuja i guawa. Wybrane butelki kryją we wnętrzu słomkowy płyn leżakowany przez prawie rok w baryłkach z dębu (np. Chardonnay). Jest on delikatny i kremowy, ma nutę karmelu oraz migdałów i idealnie wyważoną kwasowość. Można serwować go m.in. do dań z drobiu i sałat.