Specyfika win libańskich polega na tym, że łączą one śródziemnomorską tradycję winiarską z bliskowschodnimi egzotycznymi nutami. Ze względu na położenie u południowych wybrzeży Morza Śródziemnego lokalni producenci tych trunków mogą korzystać z doskonałych warunków klimatycznych pozwalających na uzyskiwanie dobrych jakościowo owoców. Chłodne morskie powietrze i duże nasłonecznienie to idealny klimat dla wielu odmian winorośli. Szczególnie cenione są różne kupaże, np.:
- Grenache, Syrah, Cinsault i Tempranillo,
- Grenache, Cinsault i Cabernet Sauvignon,
- Cabernet Sauvignon, Syrah i Mourvedre (Monastrell).
W Libanie powstają także produkty jednoodmianowe. Ich bukiet może być mniej lub bardziej intensywny, w zależności od warunków uprawy i użytych gatunków.
Poznaj Liban – nieodkrytą perłę śródziemnego winiarstwa
Znanym regionem, w którym powstają niezwykłe libańskie wina, jest Bekaa Valley. Winnica Chateau Massaya specjalizuje się w kupażowanych produktach, natomiast w Gaston Hochar produkuje się cenione na świecie trunki m.in. z odmiany Cabernet Sauvignon. Są one czerwone, wytrawne, mają aromat czerwonych owoców (wiśni, truskawek, porzeczki), wyczuwalny też w smaku. To świetnie wyważone propozycje do dań mięsnych z charakterystyczną nutą śliwek, fig i lukrecji. Na finiszu czuć kawę i piżmo. Są one starzone w beczkach z Nevers.
Kupaże także są niezwykle intensywne, w nosie i na podniebieniu można wyczuć m.in. figi, jeżyny i wiśnie. Miękkie taniny dają długi finisz. Pochodzące z Libanu wina warto włączyć do menu ze względu na ich dobrą jakość i interesujący bukiet.