Wina białe - półwytrawne

Jest 24 produktów.

Pokazano 1-24 z 24 pozycji

Aktywne filtry

Vinho Verde Fonte de Santa Quitéria

Dostępny

25,00 zł Cena

Santo Isidro Semi Dry Branco

Dostępny

29,00 zł Cena

Elibo Alaverdi białe półwytrawne

Dostępny

29,90 zł Cena

Domodo Bianco Amabile Vino da Tavola

Dostępny

31,00 zł Cena

Casa Santos Lima Galodoro Branco Vinho Verde DOC 2019

Dostępny

33,00 zł Cena

Mosaico Branco Vinho Verde DOC Casa Santos Lima 2020

Chwilowo niedostępny

37,00 zł Cena

Chardonnay Black Ridge

Dostępny

42,00 zł Cena

Weiss Genuss Auer 2020

Dostępny

45,00 zł Cena

Mastri Vernacoli Moscato Giallo Trentino DOC 2019

Dostępny

45,00 zł Cena

Dr Loosen Dr L Riesling Feinherb Mosel 2020

Dostępny

49,50 zł Cena podstawowa 55,00 zł -10% Cena

Maru Dopff a Moulin 2017

Chwilowo niedostępny

55,00 zł Cena

Cuvee Blanc Winnica Srebrna Góra 2019

Dostępny

59,00 zł Cena

Soley Winnica Słońce i Wiatr 2020

Dostępny

62,00 zł Cena

Hétszölö Tokaji Sárga Muskotály 2017

Dostępny

65,00 zł Cena

Cantine San Marzano Talo Negroamaro Salento IGP

Dostępny

69,00 zł Cena

Old Coach Road Gewurztraminer Nelson 2020

Dostępny

69,00 zł Cena

Riesling Zeltinger Himmelreich Kabinett Halbtrocken Selbach 2014

Chwilowo niedostępny

79,00 zł Cena

Riesling Reserve Cuvee Europe Dopff au Moulin 2018

Chwilowo niedostępny

85,00 zł Cena

Pet-Nat Winnica Jura 2019

Dostępny

89,00 zł Cena podstawowa 95,00 zł Cena

Gewürztraminer Terres Epicees Dopff au Moulin 2018

Chwilowo niedostępny

97,00 zł Cena

Riesling Marcel Deiss 2018

Dostępny

135,00 zł Cena

Białe wina półwytrawne to kategoria win, które ma bardzo wielu zwolenników. Jest dosyć szeroka grupa win białych, gdzie poziom cukru najczęściej zawiera się w granicach od 4 do 12 g na 1 litr. Wino półwytrawne może być więc na granicy 4 g/L i dawać wrażenie wytrawności dzięki wysokiej kwasowości.
Co więcej, w niemieckim systemie apelacyjnym wino białe wytrawne może mieć nawet 9 g/L cukru ale tylko wtedy gdy jego kwasowość nie jest niższa niż 2 pkt (czyli np. 7,1 g kwasu). Reasumując nie zawsze wina, które mają cukier resztkowy powyżej 4 g a mniej niż 12 są na pewno półwytrawne.

Białe wina półwytrawne udają się szczególnie dobrze w rejonach upraw rieslinga, muller thurgau, kernera czyli w niemieckojęzycznej części Europy.  Oprócz tych oczywistych kierunków produkcji białe wina półwytrawne możemy znaleźć praktycznie w każdej części świata. Na myśl przychodzą nam np. portugalskie vinho verde, alzackie gewurztraminery czy gruzińskie alazani.