Piemont to długa podróż przez historię, kulturę, tysiącletnie tradycje i zdumiewające krajobrazy. Początki uprawy winorośli w Piemoncie sięgają środkowej epoki brązu, około 1500 roku p.n.e., ale znaczący i być może najważniejszy wkład miała kolonizacja rzymska.
Liczne świadectwa dotyczące historii upraw winorośli, to m.in. Tito Livio wspominający Barbaresco w Historii Rzymu, Pliniusz Starszy opisujący winnice Piemontu, zaś w pierwszej połowie XII wieku Pietro de' Crescenzi, autor pierwszego traktatu o rolnictwie, Ruralium Commodorum Libri Duodecim, wychwala systemy upraw przyjęte przez chłopów z Monferrato i produkcji Barbaresco, w tamtych czasach winifikowanego z dodatkiem odmian Moscatello i Passeretta, by stworzyć słodkie wino musujące. Co ciekawe, w Piemoncie znaleziono stele nagrobne z I wieku naszej ery, przedstawiające sprzedawcę wina, piękno świadectwo znaczenia handlu winem w regionie.
W VII wieku zakanonicy katedry w Casale zasadzili winorośl, w szczególności Barbesino (obecne Grignolino), stając się dla Monferrato tym, czym mnisi z Cluny byli dla Burgundii. Pierwsza wzmianka o Nebbiolo, najsłynniejszej odmianie regionu, pochodzi zaś z 1268 roku i dotyczy winnic uprawianych na morenowym wzgórzu Rivoli, niedaleko Turynu.
W 1787 roku Thomas Jefferson, przyszły prezydent Stanów Zjednoczonych, podczas podróży do Francji i północnych Włoch, z Nebbiolo degustował w Hotelu d'Angleterre w Turynie napisał: "Niemal słodkie jak miękka Madera, wytrawne jak Bordeaux i żywe jak szampan".
Współczesne wino z Piemontu
Dzisiaj Piemont to 44 000 hektarów winnic, które rozciągają się od prowincji Alessandria, Asti i Cuneo aż do podnóża Alp, z 18 apelacjami DOCG i 41 DOC. Terroir składa się z gleb marglisto-gliniastych, gleb wapienno-marglowych, piaskowców, kredy i konglomeratów, które dodają winu elegancji i struktury, zwłaszcza tym przeznaczonym do leżakowania. Klimat panuje kontynentalny, typowy dla tego obszaru, charakteryzuje się silnymi sezonowymi i dziennymi wahaniami temperatury, długimi i mroźnymi zimami oraz gorącymi latami, które są idealne do produkcji win o szczególnej finezji zapachowej.
Najsłynniejsze apelacje to Barolo i Barbaresco, zawsze oparte na odmianie Nebbiolo, to także niezwykle popularna Barbera z Alby i Asti, lekkie i soczyste Dolcetto, niezwykle aromatyczne Ruchè, Freisa dająca żywe, pełne truskawek, lekkie wina, taniczne i goryczkowe Grignolino, pieprzna Pelaverga, a także białe Arneis czy Moscato z Asti, szczególne, cudownie aromatyczne wino oraz bardzo rzadkie Timorasso z Colli Tortonesi, pełne owocu Cortese, m.in. ze wzgórz Gavi czy kwiatowa Bonarda i podatna na szlachetną pleść Nascetta.l
Niezwykły region, wspaniałe wina.
W naszej ofercie znajdziesz wina również z wielu innych regionów na całym świecie. Polecamy między innymi wina libańskie.