Wina czerwone sklasyfikowane są jako półsłodkie gdy zawierają w sobie więcej cukru aniżeli granice ustalone dla win wytrawnych (do 4g/L) oraz półwytrawnych (do 12g/L) jednocześnie nie zawierając w sobie więcej cukru niż 45g/L. Jego produkcja nie jest tak duża jak produkcja win czerwonych wytrawnych, istnieje jednak wiele miejsc, w których jest ono wytwarzane. Jedynym z takich miejsc niewątpliwie jest Gruzja, jednocześnie uważana za kolebkę winiarstwa na świecie.
Niezwykle interesujący jest także fakt, że winorośle uprawiane na terenie tego kraju są w większości lokalnymi szczepami, niewiele jest natomiast szczepów uprawianych powszechnie w innych regionach winiarskich na świecie. Gruzińskie półsłodkie czerwone wina to często Akhasheni (które robione z gron Saperavi), Khvanchkara (produkowane z gron Alexandria i Mudzhuretuli), Kindzmarauli (wytwarzane z gron Saperavi), Alazani (produkowane z gron Saperavi oraz Rkatsiteli)