Filtruj według

Cena

Cena

  • 29,00 - 629,00

Rodzaj wina

Rodzaj wina

Styl

Styl

Rocznik

Rocznik

Kraj

Kraj

Grona

Grona

Medale

Medale

Oceny prasy

Oceny prasy

Falstaff

Falstaff

Wine Spectator

Wine Spectator

Wysyłka w ciągu

Wysyłka w ciągu

wino wegańskie

wino wegańskie

Region

Region

Wina czerwone - półsłodkie

Czerwone wina słodkie nie są zbyt licznie reprezentowane, to raczej margines ogólnej produkcji winiarskiej,  przy tym jeszcze najczęściej są to wina słodkie winifikowane jako białe. Są jednak ciekawe wyjątki, można do nich zaliczyć wino czerwone słodkie z apelacji Valpoliczella, czyli Recioto.

Czytaj więcej

Wytwarzane jest ono podobną metodą jak najważniejsze wino czerwone apelacji, czyli Amarone z podsuszanych (passito) zaraz po zbiorach gron. Proces suszenia trwa od trzech tygodni do trzech miesięcy, dzięki niemu uzyskuje się wysoką koncentrację cukru resztkowego w gronach. Tradycyjnie suszenie odbywało się na słomianych matach w najcieplejszych miejscach domu czy winnicy. Obecnie uzyskuje się ten efekt na paletach, w nowoczesnych suszarniach. Od roku 2010 istnieje osobna podapelacja Recioto della Valpolicella DOCG, gwarantująca wysoką jakość słodkich win będących jej domeną.

Wysokiej jakości słodkie czerwone wina

Innym ciekawym przykładem jakościowych czerwonych win słodkich, są wina z apelacji Banyuls AOC. Znajdujące się ona na południowym wschodzie francuskiego Roussillon, tuż przy granicy z Katalonią na skalistych zboczach Pirenejów. Wszystkie te naturalne słodkie wina (vins doux naturels – VDN) w czerwonego rodzaju, są produkowane z winogron Grenache. Podczas długiego okresu maceracji, który trwa od trzech do sześciu tygodni, duża ilość cukru gronowego daje wysoki poziom alkoholu. Proces winifikacji przerywany jest przez dodanie niewielkiej ilości destylatu. To ustala ostateczny jego poziom  na 16 procent lub nieco więcej, i pozwala na pozostawienie pożądanej ilość cukru resztkowego.

Jak wytwarzane jest czerwone wino półsłodkie?

Proces wytwarzania czerwonego wina półsłodkiego polega na starannym balansowaniu słodyczy i kwasowości, co sprawia, że alkohol ten charakteryzuje się delikatnym, słodko-kwaśnym smakiem. Podstawą produkcji jest zebranie dojrzałych winogron, które zawierają odpowiednią ilość cukrów, niezbędną do uzyskania słodkiego smaku wina. Po zbiorze winogrona są miażdżone, a następnie fermentowane. W przypadku czerwonego wina półsłodkiego fermentacja zostaje zatrzymana przed całkowitym przekształceniem cukru w alkohol, co pozwala na zachowanie naturalnej słodyczy wyrobu. W rezultacie otrzymuje się wino o zrównoważonym, przyjemnym i łagodnym smaku. 

Aby wino było prawdziwie dobrej jakości, wydobycie słodyczy alkoholu w sposób naturalny jest niezwykle istotną kwestią. Sztuczne dosłodzenie wyrobu może doprowadzić do zaburzenia smaku i aromatu. Wino półsłodkie, którego słodycz została wydobyta za sprawą dojrzałych winogron, posiada wysoką jakość, a także znacznie lepszy smak.

Smaki i zastosowanie czerwonego słodkiego wina

Jeśli chodzi o wykorzystanie w kuchni, słodkie czerwone wino komponuje się przede wszystkim z potrawami deserowymi. Podaje się je z ciastami, tortami, czekoladami, lodami czy suszonymi owocami, a także krewetkami, małżami, mulami, rybami oraz serami o wyrazistym smaku. Poza zastosowaniem gastronomicznym sięga się po nie także przed posiłkami, w ramach aperitifu. Jego uniwersalność polega na tym, że można je otworzyć przy najróżniejszych okazjach, począwszy od niezobowiązującego spotkania ze znajomymi poprzez uroczystą kolację z ukochaną osobą, skończywszy na popołudniowym deserze w domowym zaciszu. Jego charakterystyczny aromat, który cieszy się uznaniem na całym świecie.

Tym, co charakteryzuje smak słodkiego wina z tej kategorii, są wyczuwalne dojrzałe czerwone owoce przy bardzo mocno ograniczonych, w praktyce niezauważalnych nutach cierpkości. Z tego względu sięgają po nie osoby gustujące w winach delikatnych. Z kolei zawartość alkoholu na poziomie przewyższającym wiele innych rodzajów wynika z kolei z wysokiego stężenia cukru resztkowego w składzie poszczególnych odmian. Przyjmuje się, że słodkie wina czerwone zawierają go w ilości co najmniej 60 g na l, co przekłada się wprost na ich skład i smak, w którym dominują wyczuwalne dojrzałe owoce, takie jak maliny, truskawki czy poziomki.

Serwowanie słodkiego wina czerwonego

Jak podawać słodkie czerwone wina? Aby wydobyć pełnię tego, co mają do zaoferowana poszczególne odmiany, należy pamiętać m.in. o schłodzeniu do odpowiedniej temperatury. W zależności od rodzaju szczepu i kraju pochodzenia jest to poziom od ok. 10 do 14 stopni Celsjusza, co pozwala zachować odpowiedni smak z wyczuwalnymi dojrzałymi owocami. Jeśli chodzi o naczynia, do których nalewa się alkohol mający pobudzić kubki smakowe, zalecane są kielichy z dużą czaszą, najlepiej zwężane ku górze. Taka budowa powoduje bowiem napowietrzenie napoju, co intensyfikuje jego właściwości aromatyczne i pozwala poznać pełnię jego wyrazu.

Wina czerwone półsłodkie dostępne w ofercie sklepu Wina.pl

Wina czerwone półsłodkie dostępne w ofercie sklepu Wina.pl to wyjątkowe propozycje dla miłośników winiarskich wyrobów. Prosto z renomowanych regionów winiarskich Włoch i Hiszpanii, te alkohole zachwycają różnorodnością odmian winogron, takich jak Tempranillo, Dolcetto czy Merlot, co gwarantuje szeroki wybór smaków i aromatów. Pochodzące z różnych regionów, takich jak Toskania, Apulia czy Piemont, wina te posiadają niepowtarzalny charakter. Wina czerwone półsłodkie z naszej oferty to także propozycje dostosowane do różnych preferencji — dostępne są wersje wegańskie, bio i organiczne, co czyni je idealnym wyborem dla klientów poszukujących produktów zgodnych z ich wartościami.

Wino czerwone półsłodkie na prezent

Wino czerwone półsłodkie to doskonały wybór na prezent dla każdego miłośnika wina. Jego delikatna słodycz i bogactwo smaku sprawiają, że jest to prezent, który z pewnością ucieszy i zaskoczy każdego obdarowanego. Zawdzięcza się to nie tylko jego aromatom, ale i również wszechstronnemu charakterowi, dzięki któremu wino pasuje do różnych potraw i deserów. W ofercie znajdują się wina dostępne w różnych cenach, co sprawia, że każdy może znaleźć coś odpowiedniego dla swojego budżetu. Niezależnie od okazji, wino czerwone półsłodkie stanowi elegancki i szykowny prezent, który podkreśli wyjątkowy charakter okazji.

Jest 20 produktów.

Pokazano 1-20 z 20 pozycji

Aktywne filtry

Santo Isidro Semi Sweet Tinto

Dostępny

29,00 zł Cena

Alazani Valley Kakhuri Red

Dostępny

39,00 zł Cena

Zafrico Red Semi-Sweet RPA NV

Dostępny

41,00 zł Cena

Stemmari Decorato Rosso Terre Siciliane IGT 2019

Dostępny

42,30 zł Cena podstawowa
cena początkowa:47,00 zł -10% Cena

Porto Ruby Burmester

Dostępny

59,00 zł Cena

Porto Tawny Burmester

Dostępny

59,00 zł Cena

Tamada Kindzmarauli 2022

Dostępny

59,00 zł Cena

Porto Sotto Voce Ruby Reserve Burmester

Dostępny

89,00 zł Cena

Porto Reserva Tawny Kopke

Dostępny

99,00 zł Cena

Porto LBV Burmester 2016

Dostępny

107,00 zł Cena

Porto 10 Anos Tawny Burmester

Dostępny

129,00 zł Cena

Porto 10 Anos Tawny Kopke

Dostępny

199,00 zł Cena

Porto 20 Anos Tawny Kopke w skrzynce

Dostępny

297,00 zł Cena

Porto 20 Anos Tawny Burmester

Dostępny

319,00 zł Cena

Porto 30 Anos Tawny Burmester

Dostępny

459,00 zł Cena

Porto Kopke Colheita 1979

Dostępny

629,00 zł Cena

Elibo Alazani czerwone półsłodkie

Chwilowo niedostępny

37,00 zł Cena
Niedostępny

Loosen Up Dornfelder Semi Sweet 2019

Chwilowo niedostępny

47,00 zł Cena
Niedostępny

Porto Vintage Niepoort 2019

Chwilowo niedostępny

490,50 zł Cena podstawowa
cena początkowa:545,00 zł -10% Cena
Niedostępny

Porto 40 Anos Tawny Kopke w skrzynce

Chwilowo niedostępny

569,00 zł Cena
Niedostępny