Republika Południowej Afryki to jeden z krajów wchodzących w skład tzw. Nowego Świata. Winorośl jest tu uprawiana od ponad 300 lat. Jest to miejsce gdzie wina są robione w najrózniejszych stylach uwarunkowanych klimatem i ukształtowaniem terenu danego miejsca. Znacząca część regionów znajduje się pod wpływem oceanu Indyjskiego czy Atlantyckiego. Pierwsze winnice w RPA pojawiły się w okręgu Constantia. Wino, które rozsławiło ten kraj na rynkach całego świata to wino deserowe pochodzace właśnie z tamtego rejonu.
W RPA funkcjonuje system klasyfikacji win zbliżony do europejskiego systemu apelacji. Został on wprowadzony w 1972 roku w celu uhonorowania tak bardzo zróznicowanych terroir i usystematyzowania regionów, podregionów oraz okregów. Najbardziej znaczącym regionem jest Coastal Region. Jego klimat jest pod wpływem zarówno gór jak i prądów oceanicznych. Jest to bardzo duży obszar stąd też różnice pomiędzy pojedyńczymi dystryktami są znaczące. Gleby to w głównej mierze granity, łupki, a głebiej w ląd piaskowce. Chyba najbardziej rozpoznawalnym obok Constanti dystryktem jest Stellenbosch.
Winnice są tutaj położone na wzniesieniach i niższych partiach gór, a w glebie dominują granity oraz piaskowce z wysokim udziałem gliny. Dystrykt ten stwarza niezwykle dobre warunki dla uprawy odmian czerwonych choć znajdziemy tutaj również wybitne wina białe.
Stellenbosch jest kolebką odmiany Pinotage, czyli krzyżówki pinot noir z cinsault. W Afryce szczep cinsault był nazywany hermitage, tak powstała nazwa krzyzówki. Jest to odmiana uważana za narodową. Powstałą ona w 1925 roku na uniwersytecie w Stellenbosch. Jest to odmiana odporniejsza oraz szybciej dojrzewajaca od popularnego na całym świecie Pinota. Wina z tego szczepu są pełne, aksamitne oraz harmonijne. Standarowo odnajdziemy w nich bardzo przyjemne aromaty jeżyn, bananów, ziemi czy dymu. Oprócz Pinotage w RPA produkowane są również wina z odmian miedzynarodowych takich jak np.: Cabernet Sauvignon czy białe Chenin Blanc.