Filtruj według

Cena

Cena

  • 45,00 - 99,00

Rodzaj wina

Rodzaj wina

Smak

Smak

Styl

Styl

Rocznik

Rocznik

Grona

Grona

Medale

Medale

Dostępność

Dostępność

prezenty z logo

Prosecco

Prosecco

Jest 7 produktów.

Pokazano 1-7 z 7 pozycji

Aktywne filtry

Montelliana Frizzante Prosecco Treviso DOC

Montelliana Frizzante Prosecco Treviso DOC

Dostępny

45,00 zł Cena

Prosecco Castello Sestiere...

Prosecco Castello Sestiere 4357 Brut Fabiano

Dostępny

53,00 zł Cena

Borgo Molino Il Solito...

  • Nowy

Borgo Molino Il Solito Cuvee Corte delle Rose

Dostępny

49,90 zł Cena

Montelliana Prosecco Spumante Brut Treviso DOC

Montelliana Prosecco Spumante Brut Treviso DOC

Dostępny

55,00 zł Cena

Prosecco Extra Dry  Treviso...

Prosecco Extra Dry Treviso DOC Colvendra

Chwilowo niedostępny

59,00 zł Cena

Prosecco Millesimato Dry...

Prosecco Millesimato Dry Bepi Conegliano Valdobbiadene DOCG Colvendra 2018

Dostępny

99,00 zł Cena

Prosecco Millesimato Brut...

Prosecco Millesimato Brut BepiSec Conegliano Valdobbiadene DOCG Colvendra 2018

Dostępny

99,00 zł Cena

prosecco

Na początku XVI wieku w rozkwicie epoki renesansu, lokalne wino zwane w Trieście "Ribolla" było sprzedawane jako wspominane przez  Pliniusza Starszego w Historii Naturalnej  Pucinum. Wino chwalone za lecznicze właściwości przez Liwię, żonę cesarza Oktawiana Augusta. Pojawiła się jednak wkrótce potrzeba odróżnienia wina "Ribolla" z Triestu od innych win o tej samej nazwie, produkowanych w Gorycji i Istrii, które było znacznie słabszej jakości. Domniemanym miejscem produkcji starożytnego Pucinum było "Castellum Nobile Vinum Pucinum" w pobliżu wsi Prosecco, zatem pod koniec XVI wieku zaczęto używać własnie tej nazwy. Pierwsza znana nam wzmianka o  "Prosecco" pojawia się w dzienniku podróży Anglika Fynesa Morysona po północnych Włoszech z 1593 roku. Wspomina on tam:  „wino Pucinum, teraz nazywane Prosecco” i zauważa, że to jedno z najlepszych win na terenie Włoch.
Przyjemnie kojarzące się Prosecco obecnie to nie tylko nazwa gron, ale i nazwa apelacji. Dla rozróżnienia zaczęto więc od 2009 roku używać kolejnej alternatywnej nazwy dla tego szczepu, czyli Glera.

Po regulacjach w tym samym roku Prosecco DOC obejmuje tereny dziewięciu prowincji w dwóch regionach: Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska, wycofano natomiast możliwość używania tej nazwy w regionie Trydent-Górna Adyga. Istnieją  jeszcze dwie apelacje Prosecco Superiore DOCG. Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG, wytwarzane jest ono z gron pochodzących tylko ze wzgórz pomiędzy miejscowościami Conegliano i Valdobbiadene, na północ od miasta Treviso, w prowincji Treviso. Nachylenie tych wzgórz powoduje konieczność prowadzenia zbiorów ręcznie, co dodatkowo wpływa korzystnie na jakość wina. Druga mniejsza DOCG to Asolo Prosecco Superiore DOCG w pobliżu miasta Asolo, w tej samej prowincji, zwanego zresztą perłą Treviso.

Przepisy apelacyjne dopuszczają oprócz gron Glera (Prosecco) użycie kilku innych, ale w ilości łącznie nie większej niż 15 %. Dopuszczalne są następujące odmiany: Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Luna, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio i Pinot Nero .

Glera (Prosecco) poza regionami w północno-wschodnich Włoszech jest uprawiany  również między innymi w Rumunii, Brazylii, Argentynie i Australii.

Prosecco swą popularność zawdzięcza oczywiście znakomitym walorom smakowym,  uniwersalności zastosowania, ale także przystępności ceny. Cena jest konkurencyjna w stosunku do win musujących produkowanych metodą szampańską, zwaną też tradycyjną, dzięki zastosowaniu metody Charmata. Polega ona na przeprawadzeniu wtórnej fermentacji, w dużych hermetycznych tankach ze stali. Potem wino butelkowane jest także pod ciśnieniem, tylko nieznacznie niższym niż w przypadku metody szampańskiej. Koszty produkcji są natomiast znacząco niższe. Sposób ten został wynaleziony i opatentowany we Włoszech w 1895 roku przez Federico Martinottiego.  Adaptowany i rozpowszechniony przez Eugène Charmata w 1907 roku.

W zależności od stopnia musowania można podzielić Prosecco na trzy kategorie:
spumante – czyli musujące o wymaganej zawartości alkoholu co najmniej 11 %
frizzante – półmusujące o zawartości alkoholu minimum 9%
tranquillo – spokojne, niemusujące 10,5% , używane tylko lokalnie

Ze względu na stopień wytrawności Prosecco dzielimy następująco:
brut (poniżej 12 g cukru na litr) najbardziej wytrawne
extra dry (12-17 g/l) pomiędzy półwytrawnym z wyraźnie wyczuwalną słodyczą, najpopularniejsze
dry (17-32 g/l) półsłodkie

Najbardziej prestiżowe Prossecco to Superiore di Cartizze pochodzące z niewielkiego
wzgórza Cartizze, na którym uprawiane jest 107 hektarów winorośli będących w posiadaniu 140 winiarzy. Przy stosunkowo niskiej wydajności wytwarzane tutaj w ograniczonej ilości wino powszechnie uważane jest za "Grand Cru" Prosecco. W związku z tym hektar winnicy na Cartizze był w 2015 roku szacowany na  1,5-2 miliona euro, jest to najwyższa cena za winnicę we Włoszech. Producenci wina musującego ze wzgórza Cartizze umieszczają na etykiecie  napis  Superiore di Cartizze, bez podania nazwy Prosecco, co ma podkreślać jego wyjątkowość.

Ciekawostką są też produkowane na terenie Conegliano Valdobbiadene DOCG  wina Prosecco Col Fondo. Niektórzy winiarze pozostawiają osad po wtórnej fermentacji w butelce, który nadaje większą złożoność i smak. Wina te są obecnie oznaczane Conegliano Valdobbiadene DOCG bez dodanego terminu Superiore, bo jest on zarezerwowany dla win, które mają co najmniej 3,5 bara ciśnienia w zamkniętej butelce, natomiast Col Fondo mają zazwyczaj 2,5 bara.

Prosecco jest najczęściej eksportowanym włoskim winem. W 2014 roku w kategorii win musujących przewyższyło światową sprzedaż zagraniczną szampana.