Wina białe półsłodkie
to kategoria szczególnie szeroko reprezentowana w niemieckim winiarstwie i najlepiej omówić ją właśnie na tym przykładzie. Pojawiające się wśród nomenklatury kabinet, spaetlese, feinherb, lieblich to właśnie określenia win, które mogą ( ale nie muszą ) być klasyfikowane jako półsłodkie.
I tak kabinet to wino białe półsłodkie klasy reserve ( kabinett oznacza m.in. specjalną szafkę do przechowywania najlepszych win ) gdzie kwasowość jest wyczuwalna ale świetnie zrównoważona.
Spaetlese to również przykład wina białego półsłodkiego. Termin ten oznacza późne zbiory, gdy dojrzałość gron jest już spora ale poprzez zachowanie wysokiej kwasowości można uzyskać wg niemieckiej klasyfikacji wino wytrawne.
Najczęściej dobre białe wino półsłodkie można uzyskać ze szczepów takich jak riesling, chenin blanc lub muszkat.
Białe wina półsłodkie produkowane są przede wszystkim nad Mozelą. Z fantastycznych win półsłodkich słynie również Vouvrey nad Loarą gdzie winiarze potrafią wyczarować cuda ze szczepu chenin blanc. W apelacji Bordeaux produkuje się również popularne wina półsłodkie określane jako Moelleux.
Bardzo ciekawym przykładem wina białego półsłodkiego delikatnie musującego jest piemonckie Moscato d'Asti gdzie poziom alkoholu wynosi zaledwie 5%. Na uwagę zasługują również w tej kategorii wina musujące od półsłodkiego szampana, poprzez cavę a na prosecco kończąc.