Wina węgierskie

Jest 24 produktów.

Pokazano 1-24 z 24 pozycji

Aktywne filtry

Tricollis Cuvée White Apátsági Pannonhalmi 2018

Chwilowo niedostępny

65,00 zł Cena

Tramini Apátsági Pannonhalmi 2017

Chwilowo niedostępny

65,00 zł Cena

Hétszölö Tokaji Sárga Muskotály 2017

Dostępny

65,00 zł Cena

Tokaji Szamorodni Hollokoi Mihaly 2015

Chwilowo niedostępny

65,00 zł Cena

Rajnai Rizling Apátsági Pannonhalmi 2017

Dostępny

69,00 zł Cena

Tricollis Cuvee Red Apátsági Pannonhalmi 2018

Dostępny

69,00 zł Cena

Juhfark Kolonics 2017

Dostępny

75,00 zł Cena

Hétszölö Tokaj Dry Furmint Bio 2017

Dostępny

75,00 zł Cena

Olaszrizling Kolonics 2016

Dostępny

79,00 zł Cena

Tokaji Aszu 3 puttonyos Hollokoi Mihaly 2013

Chwilowo niedostępny

79,00 zł Cena

Furmint Budahazy Fekete Kuria 2018

Dostępny

79,00 zł Cena

Cabernet Franc Jozsef Bock 2015

Dostępny

85,00 zł Cena

Hétszőlő Late Harvest Tokaji 2016

Dostępny

85,00 zł Cena

Ermitage Jozsef Bock 2014

Chwilowo niedostępny

85,00 zł Cena

Tokaji Furmint Mandolas Oremus 2017

Dostępny

89,00 zł Cena

Hétszőlő Tokaj Sweet Szamorodni Domaine Imperial 2017

Dostępny

99,00 zł Cena

Cabernet Sauvignon Atilla Gere 2015

Dostępny

99,00 zł Cena

Pinot Noir Apátsági Pannonhalmi 2018

Dostępny

119,00 zł Cena

Royal Cuvee Jozsef Bock 2014

Dostępny

129,00 zł Cena

Egri Bikaver Grof Buttler 2013

Dostępny

149,00 zł Cena

Kopar Villanyi Cuvee Atilla Gere 2015

Chwilowo niedostępny

199,00 zł Cena

Bock Cuvee Jozsef Bock 2015

Dostępny

209,00 zł Cena

Hétszölö Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2008

Dostępny

215,00 zł Cena

Tokaji Aszu 6 puttonyos Hollokoi Mihaly 2007

Dostępny

229,00 zł Cena

Słodkie, bursztynowo-złociste Tokaje oraz Egerska, czerowona "Bycza Krew" to pierwsze skojarzenia na myśl o winie z tego winiarskiego kraju. Produkcja wina na Węgrzech nie może się równać z europejskimi przodownikami (w kwestii ilościowej), słyną przedewszystkim ze swoich słodkich win z północno-wschodniej części kraju. Tokaj, bo o nim tutaj mowa jest wizytówką tego kraju na całym świecie. Z ciekawostek warto wspomnieć że Węgry to nie jedyny kraj, gdzie produkuje się Tokaj. Poza słodkimi, botrytyzowanymi winami areał winnic węgierskich zasilają wina na bazie endemicznych, lokalnych szczepów winogron czy też bardziej popularnych na południu kraju kupaży szczepów vitis vinifera.

Główny podział – jak we wszystkich krajach Unii Europejskiej – przebiega między winami jakościowymi (z apelacją) oraz winami regionalnymi i stołowymi. Nazwa okręgu na etykiecie oznacza wino jakościowe (z apelacją), zaś nazwa regionu – wino regionalne. Na Węgrzech znajdują się 22 regiony winiarskie.

Poniżej krótki opis największych i najciekawszych regionów pod względem specyfiki produkcji wina:

Tokaj- królestwo białych słodkich win, które swoją nazwe zawdzięcza miastu Tokaj, położonym w północno-wschodniej części kraju. Naturalnie oprócz słodkich win, produkuje się również m. in.wytrawne Furminty, które charakteryzują się wyraźną jabłkową kwasowością. Specyficzny mikroklimat, który wraz z wiatrem i słońcem sprzyja tworzeniu się szlachetnej pleśni na winogronach pozwala produkować najszlachetniejsze słodkie wina, które mogą leżakować nawet do 200 lat. Wino Tokaj, słodkie lub wytrawne, musi być wytworzone z dozwolonych odmian Furmint – Hárslevelü, Kabar, Kövérszölö, Zéta i Sárgamuskotály.

Eger- region położony 100 kilometrów na północ od Budapesztu, który słynie przede wszystkim z Egri Bikaver – "Byczej Krwii", która jest mocna, taniczna i charakteryzuje się ciemnym owocem. Wina te w conajmniej 50% powstają z miejscowego szczepu Kekfrankos lub Kadarka.

Villány- położone na południu Węgier, podobnie do sąsiedniego Szekszárd słynie ze swoich bordoskich kupaży, gdzie to winnice położone są na wulkanicznych glebach. Flagowy szczep regionu to bez dwóch zdań Cabernet Franc, który potrafi zachwycić niejednego smakosza.

Nagy Somló- położony w północno- zachodniej częlmści kraju region winiarski, który jest najmniejszy ale za to najbardziej oryginalny. Lokalny szczep Juhfark, który obrasta wulkaniczne gleby potrafi zaskoczyć aromatycznością i mineralnością.