Proces produkcji
Winogrona dla Kopar pochodzą z czterech winnic należących do posiadłości: Konkoly, Ördögárok, Csillagvölgy i Kopár. Plony są bardzo niskie, co pozwala na dłuższe leżakowanie w beczkach i daje bardziej złożone wino. W zależności od rocznika większość mieszanki dojrzewa przez 16 do 20 miesięcy w przeważnie małych, nowych beczkach z dębu węgierskiego. Obecnie około 20 procent mieszanki dojrzewa w większych i starszych beczkach.Kopar jest produkowany tylko w tych rocznikach, które zapewniają odpowiednie warunki do produkcji wspaniałego wina. Rok 1998 (rok po debiucie wina) był pierwszym rokiem, w którym Gere zaniechał produkcji tego wina ze względu na jakość zbiorów. Został ponownie wyprodukowany w 1999, 2000, 2002, 2003 i 2004 r. Według oryginalnej receptury, w której około 40 procent stanowiło Cabernet Sauvignon, 40 procent Merlot i 20 procent Cabernet Franc. W 2006 roku Gere zmienił recepturę i przesunął nacisk na mieszankę Cabernet Franc, która od tamtej pory stanowi około 50% mieszanki (pozostałe to 40% Merlot i 10% Cabernet Sauvignon). Dokładne proporcje różnią się nieznacznie z roku na rok.
O winnicy:
Winnica Kopár, zwrócona w kierunku południowym, znajduje się na wzgórzu Szársomlyó w Villány, stromym, skalistym zboczu, które z daleka wygląda na prawie pozbawione życia. Dzięki ostro zakończonemu szczytowi wzgórze to jest symbolem regionu Villány. Jej nazwa tłumaczy się jako jałowa, ale niektóre z najlepszych węgierskich win czerwonych pochodzą z tej winnicy. Jednym z tych win jest mieszanka o tej samej nazwie Kopar, wyprodukowana przez winiarnię Attila Gere, która jest prawdopodobnie jednym z najbardziej znanych win Villány.