Wino musujące to specyficzny rodzaj wina, które jest dodatkowo wzbogacone dwutlenkiem węgla powstałym w procesie fermentacji. Wg norm prawa europejskiego wino musujące powinno zawierać nie mniej 1,2% ale nie więcej niż 15%. Dodatkowo cały alkohol zawarty w winie musi pochodzić z procesu fermentacji. Bąbelki w winie musującym powstają jako produkt uboczny fermentacji, podczas której drożdże zamieniają cukier na alkohol. W metodzie klasycznej czyli szampańskiej wtórna fermentacja odbywa się w butelce i jest to najszlachetniejsza metoda produkcji a zarazem najdroższa. Więcej o szampanach piszemy właśnie w kategorii szampany.
Włosi przy produkcji prosecco korzystają z metody Charmata gdzie fermentacja odbywa się w szczelnie zamkniętych kadziach. W zależności od zawartości dwutlenku węgla wyróżnia się
-prosecco spumante - powyżej 3 bar
-prosecco frizzante - od 1,25 do 3 bar
- prosecco traquilo - niemusujące
Jeśli chodzi o podział ze względu na udział cukru resztkowego w winie musującym to w prosecco rozróżniamy następujące kategorie
- brut - poniżej 12 g/L
- extra dry - pomiędzy 12-17 g/L
- dry - 17-32 g/L
- demi sec - 32-50 g/L