Sherry to hiszpańskie wino wzmocnione pochodzące z regionu Jerez de la Frontera w Andaluzji, charakteryzujące się zawartością alkoholu wynoszącą między 16 a 20%. Jego nazwa została przejęta z języka angielskiego, bowiem to właśnie w Anglii wino Sherry zyskało swoją popularność w końcu XVI wieku. Obecnie w Andaluzji uprawia się je na trzech rodzajach gleb: albariza, barros oraz arenas.
Czytaj więcej
Pochodzenie win Sherry
Pochodzenie win Sherry sięga daleko wstecz — aż do antyku — gdzie alkohole te, choć posiadały inny skład niż dzisiejsze wina, to już cieszyły się wysoką renomą i prestiżem. Przypuszcza się, że zostały sprowadzone na półwysep iberyjski około 1100 roku przed naszą erą przez Fenicjan. Na przestrzeni wieków ich popularność nie słabła i tak jest aż po dziś dzień.
Wino Sherry: smak i aromat
Wino Sherry występuje w aż siedmiu odmianach, a każda z nich oferuje zupełnie inne walory smakowe i aromatyczne. Pierwszą z tych odmian jest Fino, najbardziej wytrawna i jasna spośród wszystkich rodzajów Sherry. Kolejną odmianą jest Manzanilla, pododmiana Fino, wyróżniająca się delikatnością i gładkością. Amontillado, początkowo dojrzewające pod warstwą drożdży, a później wystawiane na działanie tlenu, posiada ciemniejszy kolor niż Fino, lecz jaśniejszy niż Oloroso. Oprócz tego wyróżnia się następujące odmiany:
- Oloroso — ciemne i bogate w smaku;
- Palo Cortado — bogaty i orzeźwiający smak;
- Pedro Ximenez — najsłodsza odmiana sherry;
- Cream lub Sweet Sherry — słodka odmiana pozyskiwana z Oloroso.
Z czym podawać alkohol Sherry?
Alkohol Sherry doskonale pasuje do potraw o intensywnym smaku, na przykład tych, w których główną rolę odgrywa czerwone mięso. Można podawać je również z mocno przyprawionymi daniami, w tym tymi z curry. Sherry doskonale podkreśla smak orientalnych i pikantnych potraw. W ofercie posiadamy również inne hiszpańskie wina.