półwytrawne

półwytrawne

Jest 13 produktów.

Pokazano 1-13 z 13 pozycji

Aktywne filtry

Santo Isidro Semi Dry Tinto

Santo Isidro Semi Dry Tinto

Dostępny

29,00 zł Cena

Roccamena Selvi

Roccamena Selvi

Dostępny

29,90 zł Cena

Domodo Rosso Amabile Vino da Tavola

Domodo Rosso Amabile Vino da Tavola

Dostępny

31,00 zł Cena

Gufo Merlot Vino Varietale d’Italia

Gufo Merlot Vino Varietale d’Italia 2018

Dostępny

33,00 zł Cena

Sangre de Toro Tinto 0,0%...

Sangre de Toro Tinto 0,0% Torres (bezalkoholowe) 2018

Dostępny

35,00 zł Cena

Pirosmani Kakhuri Red

Pirosmani Kakhuri Red

Chwilowo niedostępny

35,00 zł Cena

Cabernet Sauvignon Black Ridge

Cabernet Sauvignon Black Ridge

Chwilowo niedostępny

39,00 zł Cena

Combeval Grande Reserve Alicante IGP Pays d`Oc Rouge

Combeval Grande Reserve Alicante IGP Pays d`Oc Rouge 2018

Dostępny

42,00 zł Cena

Goose Bump Velvety Red Sicilia IGT

Goose Bump Velvety Red Sicilia IGT 2018

Chwilowo niedostępny

42,00 zł Cena

Stemmari Passiata Terre Siciliane IGT

Stemmari Passiata Terre Siciliane IGT 2017

Chwilowo niedostępny

52,00 zł Cena

Carmenere Syrah Gran...

Carmenere Syrah Gran Reserva Vina Falernia 2017

Dostępny

65,00 zł Cena

Carmenere Gran Reserva Vina...

Carmenere Gran Reserva Vina Falernia 2017

Dostępny

69,00 zł Cena

Cantine San Marzano Talo Negroamaro Salento IGP

Cantine San Marzano Talo Negroamaro Salento IGP

Dostępny

69,00 zł Cena

W przypadku win czerwonych o wytrawnym smaku czasami pozostawia się w procesie produkcji niewielką ilość soku z użytych winogron, aby złagodzić taniczny charakter trunku. Niekiedy jest on wyczuwalny, gdy jego zawartość jest dość wysoka (ok. 10 g/l). W ten sposób powstają półwytrawne Syrah, Carmenere czy Negroamaro. Są one polecane m.in. do makaronów z sosami mięsnymi lub śmietanowymi, mięs pieczonych, duszonych i przygotowywanych na grillu. Znawcy sztuki kulinarnej chętnie serwują je również do dań zawierających nutę słodyczy, np. potraw kuchni arabskiej i hinduskiej.

Rozmaite propozycje włoskich, gruzińskich, amerykańskich i chilijskich win czerwonych półwytrawnych najwyższej jakości zdobyły uznanie koneserów. Niektóre z nich zostały nagrodzone za wspaniały bukiet. Właściciele winnic preferują ręczne zbieranie winogron, dzięki czemu mają pewność, że struktura jagód nie zostanie naruszona. Niektóre trunki są starzone w beczkach z dębu francuskiego, które pozwalają wydobyć z nich charakterystyczny aromat. Z reguły wina beczkowane są bardziej intensywne w smaku i taniczne.

Z Syrah, Carmenere i Negroamaro produkowane są wina czerwone półwytrawne

Istnieje wiele interesujących propozycji wysokiej jakości win czerwonych półwytrawnych z różnych światowych winnic. Jedną z najpopularniejszych odmian, z których powstają te trunki, jest Syrah. Typowe dla niego są wysoka kwasowość i duża ilość garbników. W bukiecie dominuje nuta porzeczkowa z pieprznym finiszem, a także czekolada, dojrzałe śliwki i wiśnie. Doskonale sprawdza się z makaronami, pizzą oraz drobiem.

W Carmenere wyczuwalne są zioła, maliny, jeżyny, śliwki i zielona papryka. Wino czerwone półwytrawne z tego szczepu ma dużą ilość tanin oraz wysoką kwasowość. Może dojrzewać w beczkach. Idealnie pasuje do dań z jagnięciny, bekonu i smażonych czy grillowanych warzyw.

Negroamaro ma w bukiecie śliwkę świeżą i suszoną, wiśnię, jeżynę oraz zioła. Jego lekko korzenny smak dobrze komponuje się z menu na bazie makaronu i pieczonego mięsa, a także z serami.