Wina czerwone - p贸艂wytrawne

W przypadku win czerwonych o wytrawnym smaku czasami pozostawia si臋 w procesie produkcji niewielk膮 ilo艣膰 soku z u偶ytych winogron, aby z艂agodzi膰 taniczny charakter trunku. Niekiedy jest on wyczuwalny, gdy jego zawarto艣膰 jest do艣膰 wysoka (ok. 10 g/l). W ten spos贸b powstaj膮 p贸艂wytrawne Syrah, Carmenere czy Negroamaro. S膮 one polecane m.in. do makaron贸w z sosami mi臋snymi lub 艣mietanowymi, mi臋s pieczonych, duszonych i przygotowywanych na grillu. Znawcy sztuki kulinarnej ch臋tnie serwuj膮 je r贸wnie偶 do da艅 zawieraj膮cych nut臋 s艂odyczy, np. potraw kuchni arabskiej i hinduskiej.

Rozmaite propozycje w艂oskich, gruzi艅skich, ameryka艅skich i chilijskich win czerwonych p贸艂wytrawnych najwy偶szej jako艣ci zdoby艂y uznanie koneser贸w. Niekt贸re z nich zosta艂y nagrodzone za wspania艂y bukiet. W艂a艣ciciele winnic preferuj膮 r臋czne zbieranie winogron, dzi臋ki czemu maj膮 pewno艣膰, 偶e struktura jag贸d nie zostanie naruszona.聽Niekt贸re trunki聽s膮 starzone w beczkach z d臋bu francuskiego, kt贸re pozwalaj膮 wydoby膰 z nich charakterystyczny aromat. Z regu艂y wina beczkowane s膮 bardziej intensywne w smaku i taniczne.

Z Syrah, Carmenere i Negroamaro produkowane s膮 wina czerwone p贸艂wytrawne

Istnieje wiele interesuj膮cych propozycji wysokiej jako艣ci聽win czerwonych p贸艂wytrawnych聽z r贸偶nych 艣wiatowych winnic. Jedn膮 z najpopularniejszych odmian, z kt贸rych powstaj膮 te trunki, jest Syrah. Typowe dla niego s膮 wysoka kwasowo艣膰 i du偶a ilo艣膰 garbnik贸w. W bukiecie dominuje nuta porzeczkowa z pieprznym finiszem, a tak偶e czekolada, dojrza艂e 艣liwki i wi艣nie. Doskonale sprawdza si臋 z makaronami, pizz膮 oraz drobiem.

W Carmenere wyczuwalne s膮 zio艂a, maliny, je偶yny, 艣liwki i zielona papryka. Wino czerwone p贸艂wytrawne z tego szczepu ma du偶膮 ilo艣膰 tanin oraz wysok膮 kwasowo艣膰. Mo偶e dojrzewa膰 w beczkach. Idealnie pasuje do da艅 z jagni臋ciny, bekonu i sma偶onych czy grillowanych warzyw.

Negroamaro ma w bukiecie 艣liwk臋 艣wie偶膮 i suszon膮, wi艣ni臋, je偶yn臋 oraz zio艂a. Jego lekko korzenny smak dobrze komponuje si臋 z menu na bazie makaronu i pieczonego mi臋sa, a tak偶e z serami.

Czerwone wino p贸艂wytrawne 鈥 produkcja i sk艂ad

Proces, w efekcie kt贸rego powstaj膮 czerwone wina p贸艂wytrawne, polega na zako艅czeniu fermentacji w chwili, gdy zawarto艣膰 cukru resztkowego znajduje si臋 na minimalnym poziomie 鈥 jego st臋偶enie powinno osi膮gn膮膰 ok. 3%. Ten rodzaj jest powszechnie wytwarzany w ka偶dym regionie winiarskim 艣wiata 鈥 powstaje zar贸wno we Francji, W艂oszech, Hiszpanii, Gruzji i innych krajach Europy, jak i w Ameryce Po艂udniowej, Australii czy RPA. Rozpowszechnienie produkcji odzwierciedla sta艂y popyt na wyroby z tej kategorii. Statystyki spo偶ycia wskazuj膮, 偶e od wielu lat utrzymuje si臋 ono na podobnym, wysokim pu艂apie.

Z uwagi na fakt, 偶e czerwone wino p贸艂wytrawne ma w sk艂adzie pewn膮 ilo艣膰 cukru resztkowego, nie jest tak cierpkie jak wytrawne. Jego nasycenie mo偶e osi膮ga膰 maksymalnie 12 g/1 l lub 18 g/1 l, gdy kwasowo艣膰 wynosi mniej ni偶 10 g/1 l. Cz臋sto wr臋cz mo偶na si臋 spotka膰 z opiniami, 偶e trunek z tej grupy bardziej przypomina warianty s艂odkie. Nie zmienia to jednak faktu, 偶e zawarto艣膰 cukru resztkowego jest niewielka, a to z kolei przek艂ada si臋 na nisk膮 kaloryczno艣膰, kt贸ra przewa偶nie waha si臋 w granicach od 85 do 100 kcal.

Podzia艂 i rodzaje czerwonego wina p贸艂wytrawnego

W zale偶no艣ci od produktu st臋偶enie alkoholu w czerwonym winie p贸艂wytrawnym oscyluje w przedziale od ok. 10-11% do nawet ponad 20%. Trunki te s膮 pozbawione w艂a艣ciwo艣ci musuj膮cych 鈥 wyj膮tek stanowi szampan, kt贸ry mo偶e by膰 produkowany na ich bazie. Je艣li chodzi o warunki przechowywania, zaleca si臋 zachowanie temperatury na poziomie ok. 16-18 stopni Celsjusza, a tak偶e unikanie promieni s艂onecznych.

W zale偶no艣ci od typu barwa trunku jest mniej lub bardziej intensywna 鈥 ci臋偶sze warianty s膮 ciemniejsze, podczas gdy l偶ejsze maj膮 delikatniejszy odcie艅. Ich w艂a艣ciwo艣ci zale偶膮 w du偶ej mierze tak偶e od regionu pochodzenia, kt贸ry z kolei 艣ci艣le wi膮偶e si臋 z rodzajem szczepu wykorzystanego do wytworzenia danego wina czerwonego p贸艂wytrawnego. Poza tradycyjnymi produktami pochodz膮cymi z tradycyjnych, najpopularniejszych region贸w winiarskich coraz wi臋cej os贸b zamawia bardziej nietypowe wyroby gruzi艅skie, mo艂dawskie czy s艂owe艅skie.

Jest 17 produkt贸w.

Pokazano 1-17 z 17 pozycji

Aktywne filtry

Gufo Merlot Vino Varietale d鈥橧talia 2021

Dost臋pny

37,00 z艂 Cena

Domodo Rosso Amabile Vino da Tavola

Dost臋pny

33,00 z艂 Cena

Elibo Alaverdi czerwone p贸艂wytrawne

Dost臋pny

37,00 z艂 Cena

Goose Bump Velvety Red Sicilia IGT 2019

Dost臋pny

46,00 z艂 Cena

Pirosmani Kakhuri Red

Dost臋pny

39,00 z艂 Cena

Zafrico Red Semi-Dry RPA NV

Dost臋pny

41,00 z艂 Cena

Combeval Grande Reserve Alicante IGP Pays d`Oc Rouge 2021

Dost臋pny

49,00 z艂 Cena

Cantine San Marzano Il Pumo Salice Salentino DOP 2021

Dost臋pny

49,00 z艂 Cena

Sangre de Toro Tinto 0,0% Torres (bezalkoholowe) 2020

Dost臋pny

56,00 z艂 Cena

Stemmari Passiata Terre Siciliane IGT 2021

Dost臋pny

58,00 z艂 Cena

Cantine San Marzano Talo Negroamaro Salento IGP

Dost臋pny

68,00 z艂 Cena

Carmenere Gran Reserva Vina Falernia 2019

Dost臋pny

79,00 z艂 Cena

Carmenere Syrah Gran Reserva Vina Falernia 2018

Dost臋pny

79,00 z艂 Cena

Santo Isidro Semi Dry Tinto

Chwilowo niedost臋pny

29,00 z艂 Cena

Roccamena Selvi

Chwilowo niedost臋pny

33,00 z艂 Cena

Rose Winnica S艂o艅ce i Wiatr 2019

Chwilowo niedost臋pny

49,00 z艂 Cena

Wino 艢wi臋tomarci艅skie Czerwone Winnica Srebrna G贸ra 2022

Chwilowo niedost臋pny

59,00 z艂 Cena