Wina czerwone - półwytrawne

W przypadku win czerwonych o wytrawnym smaku czasami pozostawia się w procesie produkcji niewielką ilość soku z użytych winogron, aby złagodzić taniczny charakter trunku. Niekiedy jest on wyczuwalny, gdy jego zawartość jest dość wysoka (ok. 10 g/l). W ten sposób powstają półwytrawne Syrah, Carmenere czy Negroamaro. Są one polecane m.in. do makaronów z sosami mięsnymi lub śmietanowymi, mięs pieczonych, duszonych i przygotowywanych na grillu. Znawcy sztuki kulinarnej chętnie serwują je również do dań zawierających nutę słodyczy, np. potraw kuchni arabskiej i hinduskiej.

Wysoka jakość win czerwonych półwytrawnych

Rozmaite propozycje włoskich, gruzińskich, amerykańskich i chilijskich win czerwonych półwytrawnych najwyższej jakości zdobyły uznanie koneserów. Niektóre z nich zostały nagrodzone za wspaniały bukiet. Właściciele winnic preferują ręczne zbieranie winogron, dzięki czemu mają pewność, że struktura jagód nie zostanie naruszona. Niektóre trunki są starzone w beczkach z dębu francuskiego, które pozwalają wydobyć z nich charakterystyczny aromat. Z reguły wina beczkowane są bardziej intensywne w smaku i taniczne.

Z Syrah, Carmenere i Negroamaro produkowane są wina czerwone półwytrawne

Istnieje wiele interesujących propozycji wysokiej jakości win czerwonych półwytrawnych z różnych światowych winnic. Jedną z najpopularniejszych odmian, z których powstają te trunki, jest Syrah. Typowe dla niego są wysoka kwasowość i duża ilość garbników. W bukiecie dominuje nuta porzeczkowa z pieprznym finiszem, a także czekolada, dojrzałe śliwki i wiśnie. Doskonale sprawdza się z makaronami, pizzą oraz drobiem.

W Carmenere wyczuwalne są zioła, maliny, jeżyny, śliwki i zielona papryka. Wino czerwone półwytrawne z tego szczepu ma dużą ilość tanin oraz wysoką kwasowość. Może dojrzewać w beczkach. Idealnie pasuje do dań z jagnięciny, bekonu i smażonych czy grillowanych warzyw.

Negroamaro ma w bukiecie śliwkę świeżą i suszoną, wiśnię, jeżynę oraz zioła. Jego lekko korzenny smak dobrze komponuje się z menu na bazie makaronu i pieczonego mięsa, a także z serami.

Czerwone wino półwytrawne – produkcja i skład

Proces, w efekcie którego powstają czerwone wina półwytrawne, polega na zakończeniu fermentacji w chwili, gdy zawartość cukru resztkowego znajduje się na minimalnym poziomie – jego stężenie powinno osiągnąć ok. 3%. Ten rodzaj jest powszechnie wytwarzany w każdym regionie winiarskim świata – powstaje zarówno we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Gruzji i innych krajach Europy, jak i w Ameryce Południowej, Australii czy RPA. Rozpowszechnienie produkcji odzwierciedla stały popyt na wyroby z tej kategorii. Statystyki spożycia wskazują, że od wielu lat utrzymuje się ono na podobnym, wysokim pułapie.

Z uwagi na fakt, że czerwone wino półwytrawne ma w składzie pewną ilość cukru resztkowego, nie jest tak cierpkie jak wytrawne. Jego nasycenie może osiągać maksymalnie 12 g/1 l lub 18 g/1 l, gdy kwasowość wynosi mniej niż 10 g/1 l. Często wręcz można się spotkać z opiniami, że trunek z tej grupy bardziej przypomina warianty słodkie. Nie zmienia to jednak faktu, że zawartość cukru resztkowego jest niewielka, a to z kolei przekłada się na niską kaloryczność, która przeważnie waha się w granicach od 85 do 100 kcal.

Podział i rodzaje czerwonego wina półwytrawnego

W zależności od produktu stężenie alkoholu w czerwonym winie półwytrawnym oscyluje w przedziale od ok. 10-11% do nawet ponad 20%. Trunki te są pozbawione właściwości musujących – wyjątek stanowi szampan, który może być produkowany na ich bazie. Jeśli chodzi o warunki przechowywania, zaleca się zachowanie temperatury na poziomie ok. 16-18 stopni Celsjusza, a także unikanie promieni słonecznych.

W zależności od typu barwa wina jest mniej lub bardziej intensywna – cięższe warianty są ciemniejsze, podczas gdy lżejsze mają delikatniejszy odcień. Ich właściwości zależą w dużej mierze także od regionu pochodzenia, który z kolei ściśle wiąże się z rodzajem szczepu wykorzystanego do wytworzenia danego wina czerwonego półwytrawnego. Poza tradycyjnymi produktami pochodzącymi z tradycyjnych, najpopularniejszych regionów winiarskich coraz więcej osób zamawia bardziej nietypowe wyroby gruzińskie, mołdawskie czy słoweńskie.

Jest 20 produktów.

Pokazano 1-20 z 20 pozycji

Aktywne filtry

Santo Isidro Semi Dry Tinto

Dostępny

29,00 zł Cena

Luis Felipe Edwards Pupilla Carmenere 2022

Dostępny

36,00 zł Cena

Elibo Alaverdi czerwone półwytrawne

Dostępny

37,00 zł Cena

Domodo Rosso Amabile Vino da Tavola

Dostępny

33,00 zł Cena

Zafrico Red Semi-Dry RPA NV

Dostępny

43,00 zł Cena

Pirosmani Kakhuri Red

Dostępny

39,00 zł Cena

Cantine San Marzano Il Pumo Salice Salentino DOP 2021

Dostępny

49,00 zł Cena

Goose Bump Velvety Red Sicilia IGT 2021

Dostępny

46,00 zł Cena

Stemmari Passiata Terre Siciliane IGT 2021

Dostępny

58,00 zł Cena

Cantine San Marzano Talo Negroamaro Salento IGP

Dostępny

68,00 zł Cena

Conte di Campiano Primitivo di Manduria DOC 2021

Dostępny

89,00 zł Cena

Appassimento Negroamaro Scala 2019

Dostępny

79,00 zł Cena

Carmenere Syrah Gran Reserva Vina Falernia 2018

Dostępny

79,00 zł Cena

Roccamena Selvi

Chwilowo niedostępny

33,00 zł Cena
Niedostępny

Gufo Merlot Vino Varietale d’Italia 2022

Chwilowo niedostępny

37,00 zł Cena
Niedostępny

Rose Winnica Słońce i Wiatr 2019

Chwilowo niedostępny

49,00 zł Cena
Niedostępny

Sangre de Toro Tinto 0,0% Torres (bezalkoholowe) 2020

Chwilowo niedostępny

56,00 zł Cena
Niedostępny

Carmenere Gran Reserva Vina Falernia 2019

Chwilowo niedostępny

79,00 zł Cena
Niedostępny