Wina czerwone - półwytrawne

W przypadku win czerwonych o wytrawnym smaku czasami pozostawia się w procesie produkcji niewielką ilość soku z winogron, aby złagodzić charakter trunku. Niekiedy jest on wyczuwalny, gdy jego zawartość jest wysoka (ok. 10 g/l). W ten sposób powstają półwytrawne Syrah, Carmenere czy Negroamaro. Są one polecane m.in. do makaronów z sosami mięsnymi lub śmietanowymi, mięs duszonych i przygotowywanych na grillu. 

Czytaj więcej

Wysoka jakość win czerwonych półwytrawnych

 

Rozmaite propozycje włoskich, gruzińskich, amerykańskich i chilijskich win czerwonych półwytrawnych najwyższej jakości zdobyły uznanie koneserów. Niektóre z nich zostały nagrodzone za wspaniały bukiet. Właściciele winnic preferują ręczne zbieranie winogron, dzięki czemu mają pewność, że struktura jagód nie zostanie naruszona. Niektóre trunki są starzone w beczkach z dębu francuskiego, które pozwalają wydobyć z nich charakterystyczny aromat. Z reguły wina beczkowane są bardziej intensywne w smaku i taniczne.

Z Syrah, Carmenere i Negroamaro produkowane są wina czerwone półwytrawne

 

Istnieje wiele interesujących propozycji wysokiej jakości win czerwonych półwytrawnych z różnych światowych winnic. Jedną z najpopularniejszych odmian, z których powstają te trunki, jest Syrah. Typowe dla niego są wysoka kwasowość i duża ilość garbników. W bukiecie dominuje nuta porzeczkowa z pieprznym finiszem, a także czekolada, dojrzałe śliwki i wiśnie. Doskonale sprawdza się z makaronami, pizzą oraz drobiem.

W Carmenere wyczuwalne są zioła, maliny, jeżyny, śliwki i zielona papryka. Wino czerwone półwytrawne z tego szczepu ma dużą ilość tanin oraz wysoką kwasowość. Może dojrzewać w beczkach. Idealnie pasuje do dań z jagnięciny, bekonu i smażonych czy grillowanych warzyw.

Negroamaro ma w bukiecie śliwkę świeżą i suszoną, wiśnię, jeżynę oraz zioła. Jego lekko korzenny smak dobrze komponuje się z menu na bazie makaronu i pieczonego mięsa, a także z serami.

Czerwone wino półwytrawne – produkcja i skład

 

Proces, w efekcie którego powstają czerwone wina półwytrawne, polega na zakończeniu fermentacji w chwili, gdy zawartość cukru resztkowego znajduje się na minimalnym poziomie – jego stężenie powinno osiągnąć ok. 3%. Ten rodzaj jest powszechnie wytwarzany w każdym regionie winiarskim świata – powstaje zarówno we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Gruzji i innych krajach Europy, jak i w Ameryce Południowej, Australii czy RPA. Rozpowszechnienie produkcji odzwierciedla stały popyt na wyroby z tej kategorii. Statystyki spożycia wskazują, że od wielu lat utrzymuje się ono na podobnym, wysokim pułapie.

Z uwagi na fakt, że czerwone wino półwytrawne ma w składzie pewną ilość cukru resztkowego, nie jest tak cierpkie jak wytrawne. Jego nasycenie może osiągać maksymalnie 12 g/1 l lub 18 g/1 l, gdy kwasowość wynosi mniej niż 10 g/1 l. Często wręcz można się spotkać z opiniami, że trunek z tej grupy bardziej przypomina warianty słodkie. Nie zmienia to jednak faktu, że zawartość cukru resztkowego jest niewielka, a to z kolei przekłada się na niską kaloryczność, która przeważnie waha się w granicach od 85 do 100 kcal.

Podział i rodzaje czerwonego wina półwytrawnego

 

W zależności od produktu stężenie alkoholu w czerwonym winie półwytrawnym oscyluje w przedziale od ok. 10-11% do nawet ponad 20%. Trunki te są pozbawione właściwości musujących – wyjątek stanowi szampan, który może być produkowany na ich bazie. Jeśli chodzi o warunki przechowywania, zaleca się zachowanie temperatury na poziomie ok. 16-18 stopni Celsjusza, a także unikanie promieni słonecznych.

W zależności od typu barwa wina jest mniej lub bardziej intensywna – cięższe warianty są ciemniejsze, podczas gdy lżejsze mają delikatniejszy odcień. Ich właściwości zależą w dużej mierze także od regionu pochodzenia, który z kolei ściśle wiąże się z rodzajem szczepu wykorzystanego do wytworzenia danego wina czerwonego półwytrawnego. Poza tradycyjnymi produktami pochodzącymi z tradycyjnych, najpopularniejszych regionów winiarskich coraz więcej osób zamawia bardziej nietypowe wyroby gruzińskie, mołdawskie czy słoweńskie.

Jest 21 produktów.

Pokazano 1-21 z 21 pozycji

Aktywne filtry

Santo Isidro Semi Dry Tinto

Dostępny

29,00 zł Cena

Domodo Rosso Amabile Vino da Tavola

Dostępny

33,00 zł Cena

Elibo Alaverdi czerwone półwytrawne

Dostępny

37,00 zł Cena

Mureda Vinnuendo Merlot 0 % (bezalkoholowe)

Dostępny

35,00 zł Cena

Luis Felipe Edwards Pupilla Carmenere 2022

Dostępny

36,00 zł Cena

Gufo Merlot Vino Varietale d’Italia 2022

Dostępny

37,00 zł Cena

Zafrico Red Semi-Dry RPA NV

Dostępny

43,00 zł Cena

Goose Bump Velvety Red Sicilia IGT 2022

Dostępny

46,00 zł Cena

Cantine San Marzano Il Pumo Salice Salentino DOP 2021

Dostępny

49,00 zł Cena

Stemmari Passiata Terre Siciliane IGT 2021

Dostępny

58,00 zł Cena

Sangre de Toro Tinto 0,0% Torres (bezalkoholowe) 2022

Dostępny

59,00 zł Cena

Cantine San Marzano Talo Negroamaro Salento IGP 2022

Dostępny

68,00 zł Cena

Conte di Campiano Primitivo di Manduria DOC 2022

Dostępny

79,00 zł Cena

Vina Falernia Carmenere Gran Reserva 2020

Dostępny

89,00 zł Cena

Vina Falernia Carmenere Syrah Gran Reserva 2018

Dostępny

89,00 zł Cena

Słońce i Wiatr Wild Rose Pet Nat 2023

Dostępny

99,00 zł Cena

Roccamena Selvi

Chwilowo niedostępny

33,00 zł Cena
Niedostępny

Pirosmani Kakhuri Red

Chwilowo niedostępny

39,00 zł Cena
Niedostępny

Appassimento Negroamaro Scala 2019

Chwilowo niedostępny

79,00 zł Cena
Niedostępny