W przypadku win czerwonych o wytrawnym smaku czasami pozostawia się w procesie produkcji niewielką ilość soku z użytych winogron, aby złagodzić taniczny charakter trunku. Niekiedy jest on wyczuwalny, gdy jego zawartość jest dość wysoka (ok. 10 g/l). W ten sposób powstają półwytrawne Syrah, Carmenere czy Negroamaro. Są one polecane m.in. do makaronów z sosami mięsnymi lub śmietanowymi, mięs pieczonych, duszonych i przygotowywanych na grillu. Znawcy sztuki kulinarnej chętnie serwują je również do dań zawierających nutę słodyczy, np. potraw kuchni arabskiej i hinduskiej.
Rozmaite propozycje włoskich, gruzińskich, amerykańskich i chilijskich win czerwonych półwytrawnych najwyższej jakości zdobyły uznanie koneserów. Niektóre z nich zostały nagrodzone za wspaniały bukiet. Właściciele winnic preferują ręczne zbieranie winogron, dzięki czemu mają pewność, że struktura jagód nie zostanie naruszona. Niektóre trunki są starzone w beczkach z dębu francuskiego, które pozwalają wydobyć z nich charakterystyczny aromat. Z reguły wina beczkowane są bardziej intensywne w smaku i taniczne.
Z Syrah, Carmenere i Negroamaro produkowane są wina czerwone półwytrawne
Istnieje wiele interesujących propozycji wysokiej jakości win czerwonych półwytrawnych z różnych światowych winnic. Jedną z najpopularniejszych odmian, z których powstają te trunki, jest Syrah. Typowe dla niego są wysoka kwasowość i duża ilość garbników. W bukiecie dominuje nuta porzeczkowa z pieprznym finiszem, a także czekolada, dojrzałe śliwki i wiśnie. Doskonale sprawdza się z makaronami, pizzą oraz drobiem.
W Carmenere wyczuwalne są zioła, maliny, jeżyny, śliwki i zielona papryka. Wino czerwone półwytrawne z tego szczepu ma dużą ilość tanin oraz wysoką kwasowość. Może dojrzewać w beczkach. Idealnie pasuje do dań z jagnięciny, bekonu i smażonych czy grillowanych warzyw.
Negroamaro ma w bukiecie śliwkę świeżą i suszoną, wiśnię, jeżynę oraz zioła. Jego lekko korzenny smak dobrze komponuje się z menu na bazie makaronu i pieczonego mięsa, a także z serami.