W niemieckich, francuskich, włoskich czy gruzińskich winnicach powstaje doskonałe wino białe półsłodkie produkowane z różnych szczepów winorośli. Należą do nich przede wszystkim słynące na całym świecie ze swej jakości trunki z gron szczepu Riesling. Ta odmiana winogron pozwala stworzyć eleganckie wino o złożonym bukiecie. Szczególnie dobre warunki wzrostu tego gatunku występują w Niemczech, Austrii, Alzacji, Stanach Zjednoczonych, Australii oraz Nowej Zelandii.
Jakościowe wina półsłodkie ze świata
Wśród win białych półsłodkich można znaleźć klasyczne trunki, np. z apelacji Bordeaux w stylu moelleux, jak i delikatnie musujące Moscato d’Asti z włoskiego Piemontu. Zalicza się nich też:
- cavę produkowaną metodą szampańską,
- prosecco poddawane drugiej fermentacji nie w butelkach, lecz w ciśnieniowych kadziach.
Każdy z tych cenionych przez koneserów alkoholi ma inny bukiet wynikający m.in. z pochodzenia i odmiany winogron, warunków uprawy oraz czynników klimatycznych. Przed otwarciem butelki warto zapoznać się informacjami na temat zdobytych przez te trunki nagród i wyróżnień i dowiedzieć się, z jakimi potrawami najlepiej je serwować.