Ciekawa historia wina Carmenere
Carménère to szczep winorośli o burzliwej historii, który swoje korzenie ma w regionie Bordeaux we Francji. Jest jednym z najstarszych szczepów używanych do produkcji tamtejszych win. Jednakże w XIX wieku niemal zniknął z europejskich winnic z powodu plagi filoksery, która zdziesiątkowała winnice w Bordeaux. Przy ponownym nasadzeniu winorośli w Bordeaux Carménère został zastąpiony przez łatwiejsze w uprawie odmiany, takie jak Cabernet Sauvignon i Merlot.
Szczęśliwie, Carménère został przypadkowo przetransportowany do Chile w połowie XIX wieku, gdzie był mylony z merlotem aż do 1994 roku. To właśnie wtedy francuski ampelograf, Jean-Michel Boursiquot, odkrył, że wiele z tego, co uważano za Merlota było w rzeczywistości Carménère. Wreszcie w 1998 roku Chile oficjalnie uznało Carménère jako odrębną odmianę.
Barwa, smak i aromat wina Carmenere
Carmenere charakteryzuje się ciemną, intensywną barwą wina. Jeżeli chodzi o smak wina to, stanowi ono połączenie cech Merlota i Caberneta Sauvignon. W związku z tym można wyczuć w nim wyraźne nuty ciemnych owoców, wiśni, śliwek, a także aromat przypraw, ziół i papryki. Wino dojrzewające w beczkach może natomiast poszczycić się akcentami wanilii, czekolady oraz tytoniu. Wszechstronność wina Carmenere sprawia, że zyskuje uznanie wśród koneserów win, a dodatkowo stanowi atrakcyjną propozycję dla osób, poszukujących nowych smaków. Do jakich potraw pasuje to wino?
Z czym podać wino Carmenere?
Wino Carmenere zwykle występuje w wytrawnej postaci i średnim stylu. Dzięki temu jest ono zrównoważone — wyczuwalna jest w nim lekka kwasowość i intensywność. W zależności od odmiany wino dobrze komponuje się z różnymi potrawami. Świeże i owocowe wersje wina doskonale współgrają z sosami na bazie pomidorów, dlatego można zaserwować je do potraw z makaronu w pomidorowych sosach. Z kolei Carmenere, które dojrzewa w beczkach, doskonale podkreśa smak pieczonych mięs i potraw z grilla. Wina, w których wyczuwalne są wyraźne nuty przypraw, pasują natomiast do ostrzejszych dań kuchni azjatyckiej. To wszechstronne wino, które można wykorzystać na wiele okazji — wystarczy sięgnąć po wysokiej jakości propozycje!
Główne regiony uprawy
Obecnie Carmenere jest głównie uprawiana w Chile, gdzie znajduje się najwięcej plantacji tego szczepu na świecie. Do najważniejszych regionów uprawy to Dolina Colchagua, Dolina Maipo, Dolina Cachapoal oraz Dolina Rapel. W tych regionach warunki klimatyczne i geograficzne sprzyjają długiemu okresowi wegetacyjnemu, co pozwala winogronom Carmenere osiągnąć pełną dojrzałość i rozwijać złożone aromaty.
Dolina Centralna
Dolina Centralna jest największym regionem produkcji wina w Chile i obejmuje kilka kluczowych subregionów, w których uprawiana jest Carmenere. Ze względu na zróżnicowane warunki klimatyczne i glebowe, wina z Doliny Centralnej mogą się znacznie różnić w smaku i aromacie. Główne subregiony Doliny Centralnej to wspomniane wcześniej Dolina Maipo, Dolina Colchagua, Dolina Cachapoal i Dolina Curicó.
Dolina Maipo
W Dolinie Maipo, na północy Doliny Centralnej, wina Carmenere mają zazwyczaj intensywny, głęboki czerwony kolor i smak dojrzałych owoców i kawy. Region ten jest znany z eleganckich win o złożonych aromatach.
Dolina Cachapoal
Z kolei wina z Doliny Cachapoal charakteryzują się równowagą między słodkimi i kwaśnymi nutami owoców wiśni oraz zielonym pieprzem. Peumo, subregion w Cachapoal, produkuje jedne z najlepszych Carmenere w Chile, znane z pełnego ciała i słodkich aromatów czerwonych jagód.
Najlepsze wina Carmenere w naszej ofercie
Wina.pl to miejsce, w którym znajdziesz wysokiej jakości wina Carmenere pochodzące z różnych rejonów Chile. Dostępne są zarówno wytrawne, jak i półwytrawne propozycje, które urzekają swoim smakiem i równowagą. Warto zaznaczyć, że w asortymencie znajdują się wina w różnych przedziałach cenowych, co oznacza, że są one tak naprawdę dla każdego. Sprawdź szeroką ofertę win i przekonaj się samemu, jak wzbogaca smak potraw!