Wina Carmenere

Charakterystyka szczepu Carmenere

Szczep Carmenere był mocno rozpowszechniony w XIX wieku w Medoc i Graves. To jedna z najstarszych odmian, które są znane w Europie. Po pladze filoksery zastąpiono go Merlotem. Obecnie znaczenia nabiera w Chile (gdzie nazywa się go też Grand Vidure). Tam też był on często mylony z Merlotem. Carmenere daje wina o głębokim kolorze, dobrze zbudowane, z krągłymi taninami z aromatami dojrzałych owoców leśnych. Ma średni potencjał starzenia.

Czytaj więcej

Ciekawa historia wina Carmenere

 

Carménère to szczep winorośli o burzliwej historii, który swoje korzenie ma w regionie Bordeaux we Francji. Jest jednym z najstarszych szczepów używanych do produkcji tamtejszych win. Jednakże w XIX wieku niemal zniknął z europejskich winnic z powodu plagi filoksery, która zdziesiątkowała winnice w Bordeaux. Przy ponownym nasadzeniu winorośli w Bordeaux Carménère został zastąpiony przez łatwiejsze w uprawie odmiany, takie jak Cabernet Sauvignon i Merlot.​

Szczęśliwie, Carménère został przypadkowo przetransportowany do Chile w połowie XIX wieku, gdzie był mylony z merlotem aż do 1994 roku. To właśnie wtedy francuski ampelograf, Jean-Michel Boursiquot, odkrył, że wiele z tego, co uważano za Merlota było w rzeczywistości Carménère. Wreszcie w 1998 roku Chile oficjalnie uznało Carménère jako odrębną odmianę.

Barwa, smak i aromat wina Carmenere

Carmenere charakteryzuje się ciemną, intensywną barwą wina. Jeżeli chodzi o smak wina to, stanowi ono połączenie cech Merlota i Caberneta Sauvignon. W związku z tym można wyczuć w nim wyraźne nuty ciemnych owoców, wiśni, śliwek, a także aromat przypraw, ziół i papryki. Wino dojrzewające w beczkach może natomiast poszczycić się akcentami wanilii, czekolady oraz tytoniu. Wszechstronność wina Carmenere sprawia, że zyskuje uznanie wśród koneserów win, a dodatkowo stanowi atrakcyjną propozycję dla osób, poszukujących nowych smaków. Do jakich potraw pasuje to wino?

Z czym podać wino Carmenere?

Wino Carmenere zwykle występuje w wytrawnej postaci i średnim stylu. Dzięki temu jest ono zrównoważone — wyczuwalna jest w nim lekka kwasowość i intensywność. W zależności od odmiany wino dobrze komponuje się z różnymi potrawami. Świeże i owocowe wersje wina doskonale współgrają z sosami na bazie pomidorów, dlatego można zaserwować je do potraw z makaronu w pomidorowych sosach. Z kolei Carmenere, które dojrzewa w beczkach, doskonale podkreśa smak pieczonych mięs i potraw z grilla. Wina, w których wyczuwalne są wyraźne nuty przypraw, pasują natomiast do ostrzejszych dań kuchni azjatyckiej. To wszechstronne wino, które można wykorzystać na wiele okazji — wystarczy sięgnąć po wysokiej jakości propozycje!

Główne regiony uprawy

 

Obecnie Carmenere jest głównie uprawiana w Chile, gdzie znajduje się najwięcej plantacji tego szczepu na świecie. Do najważniejszych regionów uprawy to Dolina Colchagua, Dolina Maipo, Dolina Cachapoal oraz Dolina Rapel. W tych regionach warunki klimatyczne i geograficzne sprzyjają długiemu okresowi wegetacyjnemu, co pozwala winogronom Carmenere osiągnąć pełną dojrzałość i rozwijać złożone aromaty​​.

Dolina Centralna

 

Dolina Centralna jest największym regionem produkcji wina w Chile i obejmuje kilka kluczowych subregionów, w których uprawiana jest Carmenere. Ze względu na zróżnicowane warunki klimatyczne i glebowe, wina z Doliny Centralnej mogą się znacznie różnić w smaku i aromacie. Główne subregiony Doliny Centralnej to wspomniane wcześniej Dolina Maipo, Dolina Colchagua, Dolina Cachapoal i Dolina Curicó.

Dolina Maipo

 

W Dolinie Maipo, na północy Doliny Centralnej, wina Carmenere mają zazwyczaj intensywny, głęboki czerwony kolor i smak dojrzałych owoców i kawy. Region ten jest znany z eleganckich win o złożonych aromatach​.

Dolina Cachapoal

 

Z kolei wina z Doliny Cachapoal charakteryzują się równowagą między słodkimi i kwaśnymi nutami owoców wiśni oraz zielonym pieprzem. Peumo, subregion w Cachapoal, produkuje jedne z najlepszych Carmenere w Chile, znane z pełnego ciała i słodkich aromatów czerwonych jagód​.

Najlepsze wina Carmenere w naszej ofercie

Wina.pl to miejsce, w którym znajdziesz wysokiej jakości wina Carmenere pochodzące z różnych rejonów Chile. Dostępne są zarówno wytrawne, jak i półwytrawne propozycje, które urzekają swoim smakiem i równowagą. Warto zaznaczyć, że w asortymencie znajdują się wina w różnych przedziałach cenowych, co oznacza, że są one tak naprawdę dla każdego. Sprawdź szeroką ofertę win i przekonaj się samemu, jak wzbogaca smak potraw!

Jest 21 produktów.

Pokazano 1-21 z 21 pozycji

Aktywne filtry

Luis Felipe Edwards Pupilla Carmenere 2022

Dostępny

36,00 zł Cena

Aresti Carmenere Estate Selection 2022

Dostępny

39,00 zł Cena

Emiliana Adobe Reserva Carmenere 2022

Dostępny

49,00 zł Cena

Vina Falernia Carmenere Reserva 2019

Dostępny

55,00 zł Cena

Aresti Carmenere Reserva 2021

Dostępny

57,00 zł Cena

Carmenere Insigne Carmen 2018

Dostępny

52,00 zł Cena

LFE Family Selection Gran Reserva Carmenere 2021

Dostępny

69,00 zł Cena

Vina Falernia Carmenere Syrah Gran Reserva 2018

Dostępny

79,00 zł Cena

Tabali Pedregoso Carménère Gran Reserva Valle de Cachapoal DO 2021

Dostępny

67,20 zł Cena podstawowa
cena początkowa:84,00 zł -20% Cena

Lapostolle Cabernet Sauvignon Valle de Colchagua DO 2020

Dostępny

87,00 zł Cena

Carmenere Premier 1850 Reserva Carmen 2020

Dostępny

79,00 zł Cena

Lapostolle Merlot Valle de Rapel DO 2020

Dostępny

87,00 zł Cena

Carmenere - Syrah Gran Reserva w pudełku VITA bordeaux

Dostępny

96,00 zł Cena

Tenuta San Leonardo Terre Vigneti Delle Dolomiti IGT 2018

Dostępny

135,00 zł Cena

Vina Falernia Carmenere Reserva Pedriscal 2019

Dostępny

149,00 zł Cena

Tenuta San Leonardo Villa Gresti Vigneti Delle Dolomiti IGT 2018

Dostępny

244,00 zł Cena

VIK Milla Cala Valle de Cachapoal DO 2019

Dostępny

269,00 zł Cena

VIK La Piu Belle Valle de Cachapoal DO 2018

Dostępny

499,00 zł Cena

Chateau Brane Cantenac Grand Cru Classe Margaux AOC 2019

Dostępny

949,00 zł Cena

Vina Falernia Carmenere Gran Reserva 2020

Chwilowo niedostępny

79,00 zł Cena
Niedostępny