VIK Milla Cala Valle de Cachapoal DO

VIK Milla Cala Valle de Cachapoal DO

Milla Cala to do艣膰 specyfczna nazwa, bowiem jest 艂膮cznikiem mi臋dzy, jak偶e przez Hiszpan贸w po偶膮danym w wiadomych czasach z艂otem, a t艂umaczeniem nazwiska Alexandra Vika na 贸w j臋zyk. Z艂oto Zatoki, jak do艣膰 samolubnie nazwano to wino, cho膰 obiektywnie rzecz ujmuj膮c jest to dla mi艂o艣nik贸w owocu, koncentracji oraz d艂ugiego dojrzewania w beczkach, wino niemal idealne. Cabernet Sauvignon (61%), Carmenere (23%), Syrah (8%), Cabernet Franc (7%), a tak偶e odrobina Merlot (1%) i 20 miesi臋cy dojrzewania w nowych i u偶ywanych barriques. James Suckling jest zachwycony (94 pkt)!

Indeks: ZZZZZZ


269,00 z艂
Brutto
Ilo艣膰

Rocznik
2019
Kraj
Chile
Region
Cachapoal
Apelacja
Valle de Cachapoal DO
Rodzaj wina
czerwone
Smak
wytrawne
Styl
pe艂ne
Grona
Cabernet Sauvignon
Grona
Carmenere
Grona
Syrah
Grona
Merlot
Grona
Cabernet Franc
Pojemno艣膰
750 ml
Temperatura podawania
16 st.C
Zawarto艣膰 alkoholu
14.5%
Wysy艂ka w ci膮gu
24 h ( w dni robocze )
Czy winnica BIO
tak 鈥 uprawa ograniczna/naturalna
James Suckling
94 pkt

Opis smakowy

Pi臋kny wi艣niowy kolor, nos z owocow膮 dominant膮, g艂贸wnie le艣nych bor贸wek, czarnej porzeczki i wi艣ni. Po napowietrzeniu nieco sk贸rki pomara艅czowej, suszonych pomidor贸w, go藕dzik贸w i lukrecji, a nawet nieco r贸偶y damasce艅skiej. Usta zr贸wnowa偶one do przesady, z mn贸stwem je偶ynowej 艣wie偶o艣ci (pi臋kna kwasowo艣膰!) i nutami ciemnej czekolady z chilli na finiszu. Wspania艂e wino!

Rekomendacje kulinarne

Kacze udko confit, foie gras i starzone sery. My spr贸bowali艣my do sarniny z rozmarynem i by艂o to nadzwyczajne po艂膮czenie.

Proces produkcji

Dojrzewanie przez 20 miesi臋cy we francuskim d臋bie (cz臋艣膰 beczek nowa).

16 innych produkt贸w w tej samej kategorii:
ZZZZZZ
Specyficzne kody