VIK Milla Cala Valle de Cachapoal DO

VIK Milla Cala Valle de Cachapoal DO

Milla Cala to dość specyfczna nazwa, bowiem jest łącznikiem między, jakże przez Hiszpanów pożądanym w wiadomych czasach złotem, a tłumaczeniem nazwiska Alexandra Vika na ów język. Złoto Zatoki, jak dość samolubnie nazwano to wino, choć obiektywnie rzecz ujmując jest to dla miłośników owocu, koncentracji oraz długiego dojrzewania w beczkach, wino niemal idealne. Cabernet Sauvignon (61%), Carmenere (23%), Syrah (8%), Cabernet Franc (7%), a także odrobina Merlot (1%) i 20 miesięcy dojrzewania w nowych i używanych barriques. James Suckling jest zachwycony (94 pkt)!

Indeks: ZZZZZZ


269,00 zł
Brutto
Ilość

Rocznik
2019
Kraj
Chile
Region
Cachapoal
Apelacja
Valle de Cachapoal DO
Rodzaj wina
czerwone
Smak
wytrawne
Styl
pełne
Grona
Cabernet Sauvignon
Grona
Carmenere
Grona
Syrah
Grona
Merlot
Grona
Cabernet Franc
Pojemność
750 ml
Temperatura podawania
16 st.C
Zawartość alkoholu
14.5%
Wysyłka w ciągu
24 h ( w dni robocze )
Czy winnica BIO
tak – uprawa ograniczna/naturalna
James Suckling
94 pkt

Opis smakowy

Piękny wiśniowy kolor, nos z owocową dominantą, głównie leśnych borówek, czarnej porzeczki i wiśni. Po napowietrzeniu nieco skórki pomarańczowej, suszonych pomidorów, goździków i lukrecji, a nawet nieco róży damasceńskiej. Usta zrównoważone do przesady, z mnóstwem jeżynowej świeżości (piękna kwasowość!) i nutami ciemnej czekolady z chilli na finiszu. Wspaniałe wino!

Rekomendacje kulinarne

Kacze udko confit, foie gras i starzone sery. My spróbowaliśmy do sarniny z rozmarynem i było to nadzwyczajne połączenie.

Proces produkcji

Dojrzewanie przez 20 miesięcy we francuskim dębie (część beczek nowa).

16 innych produktów w tej samej kategorii:
ZZZZZZ
Specyficzne kody