
Podobnie jak w wielu innych regionach Hiszpanii, Rzymianie prawdopodobnie uprawiali winnice w Ribera del Duero. Robili to, aby zaopatrywać ...legiony. Jednak to zakony monastyczne rozpowszechniły kulturę winiarską w tej części płaskowyżu iberyjskiego, gdyż mnisi z Cluny produkowali wino w Valbuena de Duero już w XII wieku.
Ribera del Duero znajduje się w sercu Kastylii i León. Region produkcji wina rozciąga się na ponad sto mil wzdłuż biegu Alto Douro. Obejmuje 19 gmin Valladolid, 5 gmin Segovia, 5 gmin Soria i 59 Burgos. Winnice Ribera del Duero znajdują się na wysokości około 800 metrów. Winnice rozciągają się na obu brzegach rzeki, zwykle bardzo blisko brzegów. Szerszy obszar znajduje się zaledwie 50 km od rzeki. Najniżej położone grunty są przeznaczone pod uprawy nawadniane, a najwyższe pod zboże, a na pośrednich tarasach uprawiana jest winorośl. Teren jest pagórkowaty. Równinne i kamieniste doliny przeplatają się ze stromymi wzgórzami, czasem zwieńczonymi wysokimi zamkami i lasami. Winnice zajmują tarasy pośrednie, głównie na glebach gliniastych. Brzegi rzeki tworzą tarasy aluwialne, zaś najwyższe tarasy to przede wszystkim wapienne zbocza, które dostarczają win o wyjątkowej jakości
Najbardziej tradycyjną odmianą tego obszaru jest Tempranillo. Tempranillo nazywa się tutaj „Tinta Fina” lub „Tinta del País”. Ta odmiana daje w Ribera del Duero więcej pigmentu i lepszą kwasowość niż w innych hiszpańskich regionach. W Ribera del Duero uprawia się również Grenache, Cabernet Sauvignon, Malbec i Merlot. Ta ostatnia jest sadzona głównie w Valbuena. Klimat w regionie jest kontynentalny, z ekstremalnymi temperaturami: ciepłe lata i bardzo mroźne zimy. Opady wahają się od 400 litrów w Sardon do 560 litrów w Aranda de Duero. Winorośl nie może narzekać, że nie cieszy się słońcem: szczyt może przypadać na 2750 godzin słonecznych rocznie. Jesień jest umiarkowanie chłodna i mokra, ale opady zwykle nie wpływają na zbiory. Wiosenne przymrozki są powszechne, zwłaszcza w maju, co decyduje o znacznych różnicach między zbiorami.