Filtruj według

Cena

Cena

  • 39,00 - 190,00

Rodzaj wina

Rodzaj wina

Smak

Smak

Styl

Styl

Rocznik

Rocznik

Grona

Grona

Bio

Bio

Dostępność

Dostępność

USA

Jest 12 produktów.

Pokazano 1-12 z 12 pozycji

Aktywne filtry

Chardonnay Black Ridge

Dostępny

39,00 zł Cena

Cabernet Sauvignon Black Ridge

Chwilowo niedostępny

39,00 zł Cena

Zinfandel Woodbridge Robert Mondavi 2016

Chwilowo niedostępny

49,00 zł Cena

Chardonnay Twin Oaks Robert Mondavi 2018

Dostępny

49,00 zł Cena

Cline Cellars Old Vine Zinfandel Lodi 2018

Dostępny

79,00 zł Cena

Cline Cellars Chardonnay Sonoma County 2018

Dostępny

99,00 zł Cena

Cline Cellars Pinot Noir Sonoma County 2018

Dostępny

109,00 zł Cena

Cline Cellars Syrah Los Carneros Single Vineyard 2017

Dostępny

145,00 zł Cena

Pinot Noir Napa Valley Robert Mondavi 2010

Chwilowo niedostępny

189,00 zł Cena

Stany Zjednoczone to duży producent win, a do najpopularniejszych amerykańskich odmian należą:

Przede wszystkim Kalifornia

Większość z nich powstaje w Kalifornii, gdzie panują dogodne warunki do uprawy winorośli. Położenie tego stanu na zachodnim wybrzeżu zapewnia wpływ oceanu na mikroklimat, a w głębi lądu idealny klimat dla szczepów lubiących cieplejsze powietrze. Znajdują się tam cztery regiony winiarskie:

  • North Coast,
  • Central Coast,
  • South Coast,
  • Central Valley,

z których pochodzą różne gatunki wina. W USA istnieją też obszary o znacznie chłodniejszym klimacie, w których udaje się uprawa i skąd pochodzą trunki o eleganckim, złożonym bukiecie. Największą popualrnością cieszą się przede wszystkim lekkie owocowe propozycje, np. Viognier czy Chardonnay, a także taniczne Cabernet Sauvignon Zinfandele, Syrah i Pinot Noir

Cabernet Sauvignon – niekwestionowany król win z USA

Szczep ten dojrzewa najlepiej w Sonoma County, Napa Valley i Lodi. W smaku przeważają nuty porzeczkowe oraz papryka. W zależności od pochodzenia ta odmiana winorośli daje wino lekkie, o owocowo-czekoladowym aromacie albo potężny trunek z wysoką zawartością tanin, który jest starzony w baryłkach przez wiele lat. Wyczuwalne mogą być imbir, jeżyny, zielone oliwki i ziele angielskie, a w przypadku butelek leżakujących w dębowych beczkach również nuty wanilii, orzecha kokosowego oraz dymu.

Cabernet Sauvignon najlepiej podawać do dań mięsnych, m.in. smażonej, pieczonej lub grillowanej wołowiny bądź jagnięciny. Lżejsze trunki doskonale pasują do potraw z kaczki i hamburgerów. Nie nadają się jako uzupełnienie pikantnego menu, gdyż garbniki intensyfikują ostry smak. Wina te pochodzące z USA można serwować także z czekoladą i serami, ponieważ mają bardziej delikatny aromat niż ich odpowiedniki powstające w innych rejonach świata. Wśród amerykańskich trunków można znaleźć eleganckie propozycje na każdą okazję. W zależności od menu należy wybrać odpowiedni szczep, który uzupełni posiłek i podkreśli smak potraw.