SCHEID Chardonnay Monterey AVA

SCHEID Chardonnay Monterey AVA

Jako niekwestionowana królowa białego wina, Chardonnay jest uprawiane w całej Kalifornii, ale wszyscy przyznają: Hrabstwo Monterey to kraj Chardonnay. Chłodny klimat przybrzeżny, z porannymi mgłami, które często utrzymują się do południa, pozwala rozwinąć się zawiłym owocowym smakom przy zachowaniu kluczowej kwasowości. Te odpowiednie warunki stawiają hrabstwo Monterey na równi z najlepszymi regionami świata.  Dzięki owocowemu rdzeniowi z ananasa, gruszki i cytrusów nasze Chardonnay jest winifikowane w jasnym i żywym stylu, który zapewnia idealną równowagę między bogactwem a orzeźwieniem.

Indeks: US01CAL021


239,00 zł
Brutto
Ilość

Rocznik
2019
Kraj
USA
Region
Kalifornia
Apelacja
Monterey AVA
Rodzaj wina
białe
Smak
wytrawne
Styl
pełne
Grona
Chardonnay
Pojemność
750 ml
Temperatura podawania
10-12 st.C
Zawartość alkoholu
14.5%
Wysyłka w ciągu
3 dni ( dni robocze )

Opis smakowy

Aromaty owoców tropikalnych, które są znakiem rozpoznawczym Monterey Chards. Owocowy rdzeń z ananasa, gruszki i cytrusów. Wino w jasnym i żywym stylu, który zapewnia idealną równowagę między bogactwem a orzeźwieniem. Średnio treściwe z wyraźną, zbalansowaną kwasowością, z trwałym finiszem z nutami toffi, wanilii i subtelnego dębu.

Najbardziej wysunięta na północ winnica, Riverview dostarcza skoncentrowanych smaków i wyraźną mineralność. Mesa del Rio, Viento i Scheid, wnoszą żywiołowość, doskonałą strukturę i kwasowość, zaś winnica Isabelle, mały 2-akrowy teren przy River Road, dodaje trochę je ne sais quoi i przyjemne odczucie w ustach, natomiast beczka dodaje nut toffi i karmelu.

Rekomendacje kulinarne

Znakomite do wieprzowiny, cielęciny, drobiu (perliczka), ryb z grilla oraz serów i subtelnych wędlin.

Proces produkcji

Winogrona do tego wina były zbierane ręcznie, następnie oddzielnie prasowane i fermentowane. Porcja soku została sfermentowana w beczkach z francuskiego dębu, aby zwiększyć złożoność, krągłość i odczucie w ustach. Wino sfermentowane w beczce pozostawiono sur lie, z osadem drożdżowym mieszanym co tydzień, aby dodatkowo dodać subtelne dębowe składniki, takie jak karmel i toffi. Pozostałą resztę poddano fermentacji w stali nierdzewnej w niskiej temperaturze, aby wzmocnić aromaty odmianowe i zachować orzeźwiającą owocowość.

16 innych produktów w tej samej kategorii:
US01CAL021
Specyficzne kody