Opis smakowy
Aromaty owoców tropikalnych, które są znakiem rozpoznawczym Monterey Chards. Owocowy rdzeń z ananasa, gruszki i cytrusów. Wino w jasnym i żywym stylu, który zapewnia idealną równowagę między bogactwem a orzeźwieniem. Średnio treściwe z wyraźną, zbalansowaną kwasowością, z trwałym finiszem z nutami toffi, wanilii i subtelnego dębu.
Najbardziej wysunięta na północ winnica, Riverview dostarcza skoncentrowanych smaków i wyraźną mineralność. Mesa del Rio, Viento i Scheid, wnoszą żywiołowość, doskonałą strukturę i kwasowość, zaś winnica Isabelle, mały 2-akrowy teren przy River Road, dodaje trochę je ne sais quoi i przyjemne odczucie w ustach, natomiast beczka dodaje nut toffi i karmelu.
Rekomendacje kulinarne
Znakomite do wieprzowiny, cielęciny, drobiu (perliczka), ryb z grilla oraz serów i subtelnych wędlin.
Proces produkcji
Winogrona do tego wina były zbierane ręcznie, następnie oddzielnie prasowane i fermentowane. Porcja soku została sfermentowana w beczkach z francuskiego dębu, aby zwiększyć złożoność, krągłość i odczucie w ustach. Wino sfermentowane w beczce pozostawiono sur lie, z osadem drożdżowym mieszanym co tydzień, aby dodatkowo dodać subtelne dębowe składniki, takie jak karmel i toffi. Pozostałą resztę poddano fermentacji w stali nierdzewnej w niskiej temperaturze, aby wzmocnić aromaty odmianowe i zachować orzeźwiającą owocowość.