Wysokiej jakości wino Arzuaga
Produkcja win Arzuaga jest niewątpliwie oparta na trzech przesłankach: glebie, klimacie i orientacji.
La Planta to miejsce, w którym współistnieje flora i fauna tego obszaru. Flora złożona z sosen, dębów bezszypułkowych i jałowców oraz fauna złożona z dzików i jeleni. To współistnienie jest bez wątpienia potwierdzeniem miłości, jaką rodzina Arzuaga darzy świat natury. Gospodarstwo składa się z 1400 hektarów, prawdziwego luksusu w pełnej nominałach i Złotej Mili Ribera del Duero.
To właśnie na początku lat 90. Florentino Arzuaga, po zakupie farmy La Planta, zaczął sadzić winorośl, budować winiarnię i oczywiście wytwarzać wino.
Wszystko oczywiście zaczyna się już w winnicy, bo nie da się zrobić dobrego wina bez zdrowych, wysokiej jakości winogron. Dlatego dba się o to, aby plony były bardzo ograniczone, dostosowane do gleb o niskiej żyzności i surowego klimatu kastylijskiego, ponieważ zbyt wysoka produkcja obniżyłaby strukturę i jakość wina. Doskonała jakość winogron, warunek dobrego wina, troska, z jaką dba się o winnice, oraz pasja w pracy sprawiły, że wina Arzuaga należą do najbardziej prestiżowych w nazwie pochodzenia Ribera del Duero.
Produkcja wina Arzuaga
Dzisiaj, Bodegas Arzuaga to 210 hektarów winnic, rozmieszczonych pomiędzy otoczeniem winnicy a naturalną przestrzenią posiadłości La Planta. Winnice Arzuaga cieszą się wyjątkowym klimatem: dzień to czyste słońce, zaś noc jest chłodna i wilgotna. Ta klimatyczna kombinacja sprawia, że winogrona dojrzewają powoli i doskonale, czego efektem są zdrowe, wybarwione i słodkie owoce o aromatycznej kwasowości. W tym kastylijskim regionie, na glebach o niskiej żyzności, uprawia się odmiany Tinto Fino lub Tempranillo, a także francuskie Cabernet Sauvignon i Merlot. 80% winorośli ma ponad 20 lat, a produkcja wynosi mniej więcej 4000 kg/ha. Z drugiej strony Bodegas Arzuaga posiada winnice poza prowincją Valladolid, a konkretnie w miejscowości Malagón, w Ciudad Real, gdzie produkuje wino Pago Florentino.