Weninger K茅kfrankos Balf Sopron

Weninger K茅kfrankos Balf Sopron

K茅kfrankos to odmiana przynale偶na do Sopronu, tutaj ma swoje 藕r贸d艂o, za艣 Balf to ma艂a wioska nad jeziorem Nezyderskim, gdzie znjaduj膮 si臋 liczne 藕r贸d艂a termalne. Wkr贸tce po upadku 偶elaznej kurtyny ojciec Franz Weninger zainteresowa艂 si臋 winnicami za granic膮 W臋gier, a teraz Franz junior czerpie dzi艣 z tej decyzji zyski, produkuj膮c tutaj K茅kfrankos (czyli austriacki Blaufr盲nkisch). Stylistycznie do艣膰 podobne do swoich towarzyszy z Burgenlandu, ale ze wzgl臋du na r贸偶ne terroir maj膮 sw贸j w艂asny charakter.

Indeks: HU03SOP003


111,00 z艂
Brutto
Ilo艣膰

Rocznik
2019
Kraj
W臋gry
Region
Sopron
Rodzaj wina
czerwone
Smak
wytrawne
Styl
艣rednie
Grona
Kekfrankos
Pojemno艣膰
750 ml
Temperatura podawania
16-18 st.C
Zawarto艣膰 alkoholu
12.5%
Wysy艂ka w ci膮gu
24 h ( w dni robocze )
Czy winnica BIO
tak 鈥 uprawa ograniczna/naturalna
Bio
naturalne

Opis smakowy

Umiarkowanie intensywny b艂yszcz膮cy rubinowy kolor z drobnymi 艂zami. Wyrafinowany nos z aromatami ma艂ych czerwonych owoc贸w i du偶膮 ilo艣ci膮 naturalnych akcent贸w mineralnych oraz bardzo interesuj膮ca ewolucja. Bardzo delikatna konsystencja, nieskazitelna i czysta. Elegancka kwasowo艣膰 i aksamitne taniny z mn贸stwem owoc贸w i pi臋kn膮 mineralno艣ci膮 na finiszu.

Rekomendacje kulinarne

艢wietne z delikatnym r贸偶owawo-czerwonym wolno gotowanym mi臋sem, a tak偶e z drobiem, a nawet z grillowanymi rybami morskimi, zapiekanymi warzywami i 艣wie偶ymi serami.

Proces produkcji

Selektywny zbi贸r r臋czny, spontaniczna fermentacja (14 dni) w stali nierdzewnej Dojrzewanie przez 18 miesi臋cy w du偶ych, d臋bowych beczkach / naturalna fermentacja malolaktyczna.

16 innych produkt贸w w tej samej kategorii:
HU03SOP003
Specyficzne kody