Adami Col Fondo / Sui Lieviti Brut Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Adami Col Fondo / Sui Lieviti Brut Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Col Fondo, klasyczny przedstawiciel tradycji Valdobbiadene, jest częścią rodziny Adami od początku XX wieku. Najpierw dziadek Abele, a potem ojciec rodu Adriano, butelkowali wino na wiosnę, które w czasie majowych i czerwcowych upałów ponownie zaczynało fermentować, tworząc w ten sposób „vin col fondo”, czyli na osadzie. I nie dekantujcie tego wina, odwróćcie butelkę do góry dnem i dajcie mu zmętnieć, a wtedy poczujecie intensywność, głębię i niezwykły smak.

Indeks: IT01TRE023


114,00 zł
Brutto

Rabaty ilościowe

Ilość Cena Oszczędzasz
6 107,16 Do 41,04
Ilość

Kraj
Włochy
Region
Veneto
Apelacja
Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
Winnica
Adami
Rodzaj wina
musujące
Rodzaj wina
białe
Smak
wytrawne
Grona
Glera
Pojemność
750 ml
Temperatura podawania
8 st.C
Wysyłka w ciągu
3 dni ( dni robocze )

Opis smakowy Adami Col Fondo / Sui Lieviti Brut Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Barwa słomkowa, cytrusowa świeżość, nuty papierówek i białej brzoskwini, z czasem wyraźniejsze aromaty drożdżowe, skórka chleba i crème fraiche, w tle też nuty ziołowe, mięta i tymianek. Subtelny mus, kremowa faktura i żywa kwasowość. Klasyczny, migdałowo-orzechowy finisz.

Rekomendacje kulinarne

Genialny aperitif, choć ze względu na dojrzewanie na osadzie świetnie radzi sobie z rybami oraz do risotto z grzybami lub warzywami, a nawet pizzą!

Proces produkcji

Delikatne tłoczenie, fermentacja i kontakt z drobnym osadem w kadziach ze stali nierdzewnej przez co najmniej 6 miesięcy. Wiosną wino w chłodnych ciemnych piwnicach w temperaturze 16-17°C przechodzi wtórną fermentację w butelce. Po zakończeniu fermentacji osad drożdżowy pozostaje w butelce.

16 innych produktów w tej samej kategorii:
IT01TRE023
Specyficzne kody