


Naturalne, emiliańskie Lambrusco o uroczej nazwie Scaramúsc, nawiązującej do postaci komicznej z Commedia dell’Arte, przedstawiającej pochodzącego z Neapolu żołnierza-samochwałę. A tu jest się czym przechwalać, bo to pełne owocu, soczyste i oczywiście musujące wino stworzone z gron Lambrusco Grasparossa (ciemny kolor i garbniki), Lambrusco di Sorbara (lekkość i elegancja) i Lambrusco Salamino (słodycz). Niskie zbiory, niewielka produkcja (3800 butelek) i porywająca jakość. Pijcie z przyjaciółmi!
Indeks: IT03EMI008
Kolor niezwykle ciemny, nos z pięknymi aromatami jeżyn chrupką wiśnią, owocem granatu, jeżynami i jagodami, nutami kwiatowymi jak hibiskus i geranium oraz nieco przypraw. Usta świeże, perliste, z żywą mineralnością i świetną taniną oraz korzenno-mineralną finiszem z nutą owocu. Idealny towarzysz emilijskiej kuchni.
Wieprzowina, tłuste ryby (łosoś, tuńczyk), tagliatelle al ragu, szynka parmeńska lub dojrzały, twardy ser (Parmezan) i wszelkiego rodzaju ravioli i tortellini, jak na Emilię Romanię przystało.
Grona są zbierane ręcznie, odszypułkowane, zgniecione, 5 dni maceracji na skórkach. Dekantacja jest naturalna, przebiegająca zgodnie z fazami księżyca. Na wiosnę, dodawany jest zamrożony moszcz, refermentacja w butelce.