Angol D`Amig Scaram煤sc IGP Lambrusco dell'Emilia

Angol D`Amig Scaram煤sc IGP Lambrusco dell'Emilia

Naturalne, emilia艅skie Lambrusco o uroczej nazwie Scaram煤sc, nawi膮zuj膮cej do聽postaci komicznej z Commedia dell鈥橝rte, przedstawiaj膮cej pochodz膮cego z Neapolu 偶o艂nierza-samochwa艂臋. A tu jest si臋 czym przechwala膰, bo to pe艂ne owocu, soczyste i oczywi艣cie musuj膮ce聽wino聽stworzone z聽gron Lambrusco Grasparossa (ciemny kolor i garbniki), Lambrusco di Sorbara聽 (lekko艣膰 i elegancja) i Lambrusco Salamino (s艂odycz). Niskie zbiory, niewielka produkcja (3800 butelek) i porywaj膮ca jako艣膰. Pijcie z przyjaci贸艂mi!

Indeks: IT03EMI008


107,00 z艂
Brutto
Ilo艣膰

Rocznik
2021
Kraj
W艂ochy
Region
Emiglia Romana
Apelacja
Lambrusco dell'Emilia IGP
Rodzaj wina
czerwone
Rodzaj wina
musuj膮ce
Smak
wytrawne
Styl
艣rednie
Grona
Lambrusco Grasparossa
Grona
Lambrusco di Sorbara
Grona
Lambrusco Salamino, Lambrusco Marani
Pojemno艣膰
750 ml
Temperatura podawania
8 st.C
Zawarto艣膰 alkoholu
11%
Wysy艂ka w ci膮gu
24 h ( w dni robocze )
wino wega艅skie
tak
Czy winnica BIO
tak 鈥 uprawa ograniczna/naturalna
Bio
weganskie
Bio
naturalne

Opis smakowy

Kolor niezwykle ciemny, nos z pi臋knymi aromatami je偶yn chrupk膮 wi艣ni膮, owocem granatu, je偶ynami i jagodami, nutami kwiatowymi jak hibiskus i geranium聽oraz nieco przypraw.聽Usta 艣wie偶e, perliste, z 偶yw膮 mineralno艣ci膮 i 艣wietn膮 tanin膮 oraz korzenno-mineraln膮 finiszem z nut膮 owocu. Idealny towarzysz emilijskiej kuchni.

Rekomendacje kulinarne

Wieprzowina, t艂uste ryby (艂oso艣, tu艅czyk), tagliatelle al ragu, szynka parme艅ska lub dojrza艂y, twardy ser (Parmezan) i wszelkiego rodzaju ravioli i tortellini, jak na Emili臋 Romani臋 przysta艂o.

Proces produkcji

Grona s膮 zbierane r臋cznie, odszypu艂kowane, zgniecione, 5 dni maceracji na sk贸rkach. Dekantacja jest naturalna,聽przebiegaj膮ca zgodnie z fazami聽ksi臋偶yca.聽Na wiosn臋, dodawany jest zamro偶ony moszcz, refermentacja w butelce.

16 innych produkt贸w w tej samej kategorii:
IT03EMI008
Specyficzne kody