Opis smakowy
Jasnożółty kolor z zielonymi refleksami. Gęsty, intensywny nos, z aromatami kwiatów pomarańczy, wrzosu, czarnego bzu, gruszek i skórki limonki oraz sporo nut drożdżowych vide brioszka. Delikatne, perliste, niemal kremowe musowanie, spory ekstrakt i niebywała soczystość. Harmonijna, dojrzała kwasowość i piękny, mineralno-słony finisz. Autentyczne Prosecco w najlepszym wydaniu!
Rekomendacje kulinarne
Rzecz jasna jako aperitif, choć my polecamy do pizzy z ostrym salami, tagliatelle z sardelami, słonymi tartami, wędlinami i wszelkiego rodzaju risotto. I tak naprawdę możecie ostro poszaleć z tym winem w kuchni, bo nawet kruche ciasto z mirabelkami posypane kwiatem soli, będzie tu nie od rzeczy.
Proces produkcji
Ręczny zbiór, delikatne tłoczenie, spontaniczna fermentacja i kontakt z drobnym osadem w kadziach ze stali nierdzewnej przez co najmniej 6 miesięcy. Na wiosnę wino przechodzi wtórną fermentację w butelce. Po zakończeniu fermentacji osad drożdżowy pozostaje w butelce.