Opis smakowy
Bardzo udany rocznik. Dominuje „rieslingowa”, cytrusowa świeżość przemieszana z ciepłymi aromatami brzoskwini i moreli, wzbogaconych o nuty agrestu i białej porzeczki. Do tego silniej w tym roczniku wyczuwalne niż w poprzednim jabłka, grusze, renklody i mandarynki, natomiast delikatniejszy jest powiew owoców południowych: banana, ananasu, mango, marakuji. W tle nuty kwiatowe (róża, kwiaty polne), muscat, cassis, biały pieprz i melisa. W ustach obfite, przyjazne z odświeżającą kwasowością i mineralnym wykończeniem. Gruszka, zielone jabłko, agrest i grapefruit - sprężyste i rześkie, bardzo pijalne.
Proponujemy podawać jako aperitif; do dań kuchni polskiej wymagających dobrej kwasowości i lekkiego cukru resztkowego; jasne przystawki, lekkie sałatki, wędzone ryby; dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczyka), słodkie warzywa; mięczaki (przegrzebki, krewetki), również do dań nieco ostrych i orientalnych (np. tajskie żółte curry).
Proces produkcji
Seyval Blanc (35%) Johanniter (25%), Hibernal (30%), solaris (10%).
Prasa
"Niefiltrowany, pełen smaku kupaż johannitera, hibernala, solaris. Pachnie delikatnie, lecz czysto: polskim sadem i białą czekoladą, choć ta ostatnia nuta jest subtelna, majacząca gdzieś w tle. Atak słodki, gruszkowo-jabłkowy, środek cytrusowy, koniec słony, "mineralny" - chciałoby się powiedzieć. Urokliwe, bardzo dobre pełną gębą. Wino, które chce się pić. I które każe uwierzyć w hybrydy" Magazyn Wino 4/2013. (rocznik 2012)
Magazyn Wino 4/2014: "Bardzo żywy, wyraziście kwasowy, ładnie zrównoważony cukrem resztkowym kupaż odmian hybrydowych. Wino o charakterystycznym aromacie świeżej pietruszki, fenkułu, w ustach jednak zdecydowanie owocowe, z intrygującą nutką skalną w końcówce." CENA/JAKOŚĆ (rocznik 2013)