OPIS SMAKOWY
Nos z przewagą czarnych wiśni i dojrzałych, soczystych jeżyn, w ustach harmonijne, gładkie, z miękkimi taninami i delikatnym, trwałym finiszem. W ustach harmonijne, gładkie, z miękkimi taninami i delikatnym, trwałym finiszem.
PRASA:
Maciej Nowick, Winicjatywa 11.2014: "Rozczaruje się ten, kto spodziewa się sensacji. Za tym winem nie kryje się żadna szalona historia – założyciele Mud House przyjechali do Marlborough dwadzieścia lat temu, zakochali się w tym miejscu, zasadzili winnicę i do dziś robią wina z sauvignon blanc, pinot gris i pinot noir. Krzewów pinota, z którego zrobiony jest Mud House Pinot Noir 2012 nie nawożono w ramach eksperymentu nawozem dzikiej zwierzyny, nie montowano w winnicy budek dla nietoperzy odstraszających owady, nie leżał w beczkach z dębu rosnącego na Wyspach Sundajskich, etykiety nie pochodzą z recyklingu opakowań po kurzych jajkach a dostawy nie są realizowane elektycznymi melexami.
Ta flaszka kryje w sobie jednak bardzo smaczny, klasyczny, dobrze zrobiony pinot noir z Nowego Świata, gdzie nie przesadzono z użyciem beczki (jedynie część wina leżakuje w tych z dębu francuskiego). Wino jest soczyste, w nosie trochę nut różanych, w ustach dominuje owoc wiśni, trochę nut ziemistych, ziół i wspominanych akcentów dębowych. Bardzo smaczna Nowa Zelandia na sobotnie popołudnie."