Opis smakowy
Zachowanie równowagi przy tak wielkiej słodyczy (405 g/l cukru) wina jest zadaniem bardzo trudnym, jednak PX 1927 jej nie brakuje. Wino kusi niezwykłymi aromatami żywicy, kawy, kandyzowanych owoców (fig, daktyli i moreli) oraz orzechów włoskich. Nie brak mu przy tym charakteru siedliska. Jest pełne, czyste i niezwykle uwodzicielskie. Idealne zwieńczenie dobrego posiłku. Do deserów z gorzkiej czekolady, lodów waniliowych, sałatek owocowych, ciasta Santiago czy sera pleśniowym.
Proces produkcji
Wino wytwarzane z gron dojrzewających na słońcu i leżakowanych w beczkach z amerykańskiego dębu, tradycyjnym systemem criaderas i soleras.
Oceny prasy:
Falstaff 97 pkt: Mahagonibraun im Glas. Edles Bukett mit Noten von dunklen Trockenfru¨chten wie Feige und Dattel. Dazu gedörrte Marille und Pflaume sowie Anklänge von Kakao und Kaffee. Am Gaumen vollmundig und schmeichelnd mit angenehmer Säure und Aroma von hellen und dunklen Trockenfru¨chten, nussigen Anklängen und dunkler Schokolade. Lang anhaltendes Finish.