Alvear Pedro Xim茅nez 1927 Montilla-Moriles DO

Alvear Pedro Xim茅nez 1927 Montilla-Moriles DO

Wielkie wino, wytwarzane z suszonych na s艂o艅cu winogron w tradycyjnym systemie solera.聽Historia firmy si臋ga 1729 roku. Tu kultura, tradycja, smak i nowoczesno艣膰 pod膮偶aj膮 razem w harmonii i zgodzie.

Indeks: ES01MON002


150,00 z艂
Brutto
Ilo艣膰

Rocznik
NV
Kraj
Hiszpania
Region
Andaluzja
Apelacja
Montilla Moriles DO
Rodzaj wina
bia艂e
Smak
s艂odkie
Styl
pe艂ne
Grona
Pedro Ximenes
Pojemno艣膰
750 ml
Temperatura podawania
12-14 st.C
Zawarto艣膰 alkoholu
16%
Wysy艂ka w ci膮gu
3 dni ( dni robocze )
Falstaff
falstaff 97

Opis smakowy

Zachowanie r贸wnowagi przy tak wielkiej s艂odyczy (405 g/l cukru) wina jest zadaniem bardzo trudnym, jednak PX 1927 jej nie brakuje. Wino kusi niezwyk艂ymi aromatami 偶ywicy, kawy, kandyzowanych owoc贸w (fig, daktyli i moreli) oraz orzech贸w w艂oskich. Nie brak mu przy tym charakteru siedliska. Jest pe艂ne, czyste i niezwykle uwodzicielskie. Idealne zwie艅czenie dobrego posi艂ku. Do deser贸w z gorzkiej czekolady, lod贸w waniliowych, sa艂atek owocowych, ciasta Santiago czy sera ple艣niowym.

Proces produkcji

Wino wytwarzane z gron dojrzewaj膮cych na s艂o艅cu i le偶akowanych w beczkach z ameryka艅skiego d臋bu, tradycyjnym systemem criaderas i soleras.

Oceny prasy:

Falstaff 97 pkt: Mahagonibraun im Glas. Edles Bukett mit Noten von dunklen Trockenfru篓chten wie Feige und Dattel. Dazu ged枚rrte Marille und Pflaume sowie Ankl盲nge von Kakao und Kaffee. Am Gaumen vollmundig und schmeichelnd mit angenehmer S盲ure und Aroma von hellen und dunklen Trockenfru篓chten, nussigen Ankl盲ngen und dunkler Schokolade. Lang anhaltendes Finish.

16 innych produkt贸w w tej samej kategorii:
ES01MON002
Specyficzne kody