Opis smakowy
Przykład lekkiej i świeżej interpretacji Pinot Noir z chłodnego regionu z minimalna zawartością tanin. Jesteśmy z niego w tym roku bardzo zadowoleni. Czysty, czerwony owoc- poziomka, malina, czereśnia, czerwona porzeczka,. W tle nieco przypraw i korzenności. W ustach delikatnie owocowe z odświeżającą kwasowością. Zastosowanie kulinarne: daje duże pole do popisu w kwestii połączeń kulinarnych. Z jednej strony pasztety, wędliny, delikatne przystawki, dania z makaronu i risotta. Ptactwo: bażant, przepiórka, gołębie, coq au vin, delikatna gęś lub pieczone lub podroby (wątróbka, nerki, grasica), delikatna jagnięcina- może być w ziołach i marynatach. Z drugiej ryby: łosoś z grila, karp w panierce, również miecznik i tuńczyk.
Proces produkcji
Zbiór 21.10, maceracja skórek przez 8 dni, fermentacja w kadziach ze stali szlachetnej.
Prasa
"Ziemisty, zadziorny pinot o jawnie środkowoeuropejskiej proweniencji. Blady, lekki, ale na podniebieniu rześki. Obok posmaku kwaśnych wiśni jest znów nuta kamienna. Wino lekkie, ale ładnie zbudowane, o wyrazistej strukturze, soczyste, przyjemnie kwasowe, do jedzenia. Jak na virgine vintage - pełne charakteru". Magazyn Wino 4/13 (rocznik 2012) Magazyn Wino 4/2014: "Bardzo "środkowoeuropejski" pinot - lekki, ziemisty, ale o odmianowym charakterze. Usta o średniej koncentracji, nieco zielone, ale z nutą jagodową. Kwasowość wysoka, lecz zrównoważona. Wino wymaga solidnego jedzenia, ale - jak na mało przychylny dla czerwonych win rocznik - całkowicie do picia."