Weninger Ponzichter Burgenland/Sopron

Weninger Ponzichter Burgenland/Sopron

Ponzichter to nazwa niemieckoj臋zycznej mniejszo艣ci winiarzy z regionu Sopron. W臋grzy tak nazywali niemieckich winiarzy, poniewa偶 mi臋dzy rz臋dami winnymi uprawiali warzywa, g艂贸wnie fasol臋. To wzbudzi艂o zainteresowanie Weninger贸w r贸wnie偶 z punktu widzenia biodynamiki. Po pierwsze, je艣li by艂 z艂y rocznik, rolnicy wci膮偶 mieli co je艣膰. Jednak po drugie, fasola zalicza si臋 do ro艣lin str膮czkowych, a zatem maj膮 zdolno艣膰 asymilacji azotu z powietrza do gleby. Podczas gdy dzisiaj ci臋偶ko pracujemy, aby osi膮gn膮膰 r贸wnowag臋 w uprawie winoro艣li, oni po prostu to zrobili. Zweigelt, Pinot Noir, Blaur盲nkisch i Cabernet Franc z winnic w Austrii i na W臋grzech. Smakowity i soczysty!

Indeks: AT03BUR011


129,00 z艂
Brutto
Ilo艣膰

Rocznik
2018
Kraj
Austria
Region
Burgenland
Rodzaj wina
czerwone
Smak
wytrawne
Styl
艣rednie
Grona
Zweigelt
Grona
Cabernet Franc
Grona
Blaufr盲nkisch
Grona
Pinot Noir
Pojemno艣膰
750 ml
Temperatura podawania
15 st.C
Zawarto艣膰 alkoholu
12%
Wysy艂ka w ci膮gu
24 h ( w dni robocze )
Czy winnica BIO
tak 鈥 uprawa ograniczna/naturalna
Bio
naturalne

Opis smakowy

Aromaty wi艣ni, truskawek i przyprawi z odrobin膮 dziko艣ci. Do艣膰 lekka struktura na podniebieniu, pow艣ci膮gliwa tanina i 艣wie偶a kwasowo艣膰, ponownie kwa艣ne wi艣nie i truskawki w po艂膮czeniu z delikatn膮 pikantno艣ci膮 i niesamowit膮 p艂ynno艣ci膮 picia: uwa偶ajcie, bo to klasyczne wino glou glou!.

Rekomendacje kulinarne

Uniwersalne kulinarnie wino,聽cho膰 za nim cokolwiek zjemy mo偶e znikn膮膰. A poza wszystkim, to kr贸lik, g臋艣, kurczak, w臋dliny i sery.

Proces produkcji

Selektywny zbi贸r r臋czny, spontaniczna fermentacja (10 dni), cz臋艣膰 gron prasowana cz臋艣膰 w ca艂o艣ci. Dojrzewanie przez 16 miesi臋cy w 40-letnich d臋bowych beczkach / naturalna fermentacja malolaktyczna.

16 innych produkt贸w w tej samej kategorii:
AT03BUR011
Specyficzne kody