Weninger Ponzichter Burgenland/Sopron

Weninger Ponzichter Burgenland/Sopron

Ponzichter to nazwa niemieckojęzycznej mniejszości winiarzy z regionu Sopron. Węgrzy tak nazywali niemieckich winiarzy, ponieważ między rzędami winnymi uprawiali warzywa, głównie fasolę. To wzbudziło zainteresowanie Weningerów również z punktu widzenia biodynamiki. Po pierwsze, jeśli był zły rocznik, rolnicy wciąż mieli co jeść. Jednak po drugie, fasola zalicza się do roślin strączkowych, a zatem mają zdolność asymilacji azotu z powietrza do gleby. Podczas gdy dzisiaj ciężko pracujemy, aby osiągnąć równowagę w uprawie winorośli, oni po prostu to zrobili. Zweigelt, Pinot Noir, Blauränkisch i Cabernet Franc z winnic w Austrii i na Węgrzech. Smakowity i soczysty!

Indeks: AT03BUR011


129,00 zł
Brutto
Ilość

Rocznik
2019
Kraj
Austria
Region
Burgenland
Rodzaj wina
czerwone
Smak
wytrawne
Styl
średnie
Grona
Pinot Noir
Grona
Zweigelt
Grona
Cabernet Franc
Grona
Blaufränkisch
Pojemność
750 ml
Temperatura podawania
15 st.C
Zawartość alkoholu
12%
Wysyłka w ciągu
24 h ( w dni robocze )
Czy winnica BIO
tak – uprawa ograniczna/naturalna
Bio
naturalne

Opis smakowy

Aromaty wiśni, truskawek i przyprawi z odrobiną dzikości. Dość lekka struktura na podniebieniu, powściągliwa tanina i świeża kwasowość, ponownie kwaśne wiśnie i truskawki w połączeniu z delikatną pikantnością i niesamowitą płynnością picia: uważajcie, bo to klasyczne wino glou glou!.

Rekomendacje kulinarne

Uniwersalne kulinarnie wino, choć za nim cokolwiek zjemy może zniknąć. A poza wszystkim, to królik, gęś, kurczak, wędliny i sery.

Proces produkcji

Selektywny zbiór ręczny, spontaniczna fermentacja (10 dni), część gron prasowana część w całości. Dojrzewanie przez 16 miesięcy w 40-letnich dębowych beczkach / naturalna fermentacja malolaktyczna.

16 innych produktów w tej samej kategorii:
AT03BUR011
Specyficzne kody