Amirault Les Quarterons Le Vau Renou Saint-Nicolas-de-Bourgueil AOC

Amirault Les Quarterons Le Vau Renou Saint-Nicolas-de-Bourgueil AOC

Najwy偶sza p贸艂ka rodziny Amirault, lieu-dit Le Vau Renou, na zboczu wzg贸rza Saint Nicolas de Bourgueil. Dwie parcele: wapie艅, zwany tuffeau oraz krzemie艅, s艂ynny nadloarski silex. I oczywi艣cie Cabernet Franc. Wybitne, pi臋kne i pot臋偶ne wino o niezwyk艂ej g艂臋bi i聽elegancji. Mo偶e dojrzewa膰 przynajmniej 15 lat, cho膰 ju偶 dzi艣 smakuje imponuj膮co.

Indeks: FR03LOI027


189,00 z艂
Brutto
Ilo艣膰

Rocznik
2018
Kraj
Francja
Region
Dolina Loary
Apelacja
Saint-Nicolas-de-Bourgueil AOC
Rodzaj wina
czerwone
Smak
wytrawne
Styl
pe艂ne
Grona
Cabernet Franc
Pojemno艣膰
750 ml
Temperatura podawania
16-18 st.C
Zawarto艣膰 alkoholu
13.5%
Wysy艂ka w ci膮gu
24 h ( w dni robocze )
Czy winnica BIO
tak 鈥 uprawa ograniczna/naturalna
Bio
naturalne

Opis smakowy

Niemal szkar艂atny kolor, nuty likieru porzeczkowego, konfitury wi艣niowej, pieczonej papryki, nuty ziemiste, tyto艅 i nieco w臋dzonki. W tle odrobina herbaty Earl Grey. Mocne garbniki, soczysta, niemal krwista kwasowo艣膰, witalno艣膰 i swego rodzaju finezja. Niezwykle d艂ugi, mocno mineralny finisz z pi臋kn膮 nut膮 krzemienia.

Rekomendacje kulinarne

Wspania艂e z czerwonym mi臋sem i dziczyzn膮, gulaszem jagni臋cym, burgerami, a nawet subtelniejszymi daniami jak cassolette de ris de veau 脿 la cr猫me (zapiekanka z grasicy w 艣mietanie). Na koniec polecamy dojrzewaj膮ce sery.

Proces produkcji

R臋czny zbi贸r. Fermentacja spontaniczna w demi-muid (500l) oraz kadziach ze stali nierdzewnej (50/50), Dojrzewanie w beczkach o pojemno艣ci 228L (25%) i 500L (50%) oraz w amforach (25%) przez 24 do 30 miesi臋cy.

16 innych produkt贸w w tej samej kategorii:
FR03LOI027
Specyficzne kody