Filtruj według

Cena

Cena

  • 39,00 - 4 999,00

Rodzaj wina

Rodzaj wina

Smak

Smak

Styl

Styl

Rocznik

Rocznik

Kraj

Kraj

Grona

Grona

Medale

Medale

Pojemność

Pojemność

Bio

Bio

Dostępność

Dostępność

Oceny prasy

Oceny prasy

Francja

Wina francuskie

Jest 191 produktów.

Pokazano 1-36 z 191 pozycji

Aktywne filtry

DUO des Mers Sauvignon-Viognier Pays d'Oc IGP 2019

Dostępny

39,00 zł Cena

Le Pinot Noir Famille Bougrier 2018

Chwilowo niedostępny

39,00 zł Cena

Marius Blanc Pays d'Oc IGP 2019

Dostępny

42,00 zł Cena

Wild Pig Merlot Pays d`Oc IGP 2019

Dostępny

42,00 zł Cena

Hornhead Chardonnay Pays d`Oc IGP 2018

Dostępny

42,00 zł Cena

Marius Rose Pays d'Oc IGP 2019

Dostępny

42,00 zł Cena

Chardonnay Bouchard Aine & Fils 2019

Dostępny

42,00 zł Cena

Wild Pig Viognier Pays d`Oc IGP 2019

Dostępny

42,00 zł Cena

Marius Rouge Pays d'Oc IGP 2019

Dostępny

42,00 zł Cena

Pinot Noir Bouchard Aine & Fils 2019

Chwilowo niedostępny

42,00 zł Cena

L'Escargot Sauvignon Blanc Vin de Pays des Cotes de Gascogne 2019

Dostępny

42,00 zł Cena

Moulin de Gassac Merlot 2019

Dostępny

45,00 zł Cena

Cotes du Rhone Rouge Bouchard Aine & Fils 2016

Chwilowo niedostępny

45,00 zł Cena

Cotes du Rhone Blanc Bouchard Aine & Fils 2017

Chwilowo niedostępny

45,00 zł Cena

Moulin de Gassac Syrah 2019

Dostępny

45,00 zł Cena

Saumur Rouge Le Grande Reserve Famille Bougrier 2017

Dostępny

59,00 zł Cena

Henry Fessy Gamay Noir Vin de France 2017

Dostępny

49,00 zł Cena

Messidor Moelleux Blanc 2018

Dostępny

49,00 zł Cena

Sauvignon Touraine AOP Famille Bougrier 2018

Chwilowo niedostępny

55,00 zł Cena

Muscadet Sevre & Maine AOP Famille Bougrier 2018

Chwilowo niedostępny

59,00 zł Cena

Chenin Blanc Vouvray AOP Famille Bougrier 2018

Chwilowo niedostępny

59,00 zł Cena

Gabriel Meffre Saint Vincent Rouge Cotes-du Rhone AOC 2019

Dostępny

55,00 zł Cena

Les Vignes de Bila-Haut Blanc Côtes-du-Roussillon AOC 2019

Dostępny

55,00 zł Cena

Maru Dopff a Moulin 2017

Chwilowo niedostępny

55,00 zł Cena

Maison Foucher En Mirebau Cabernet d’Anjou AOC 2019

Dostępny

59,00 zł Cena

Francuskie regiony winiarskie.

ALZACJABORDEAUXBURGUNDIA-BEAUJOLAIS, DOLINA LOARY DOLINA RODANY, POŁUDNIOWO-ZACHODNIA, JURA-SABAUDIA, LANGWEDOCJA-ROUSSILLON, PROWANSJA-KORSYKA, SZAMPANIA

    Francja jest niekwestionowaną potęgą winiarską. Pozycja ta została wypracowana i ugruntowana przez całe pokolenia tutejszych winiarzy, którzy doskonaląc techniki uprawy szczepów vitis vinifera oraz produkcji wina, jego sprzedaży stworzyli fundamenty poważnej gałęzi gospodarki.
Francuskie winiarstwo należy postrzegać tym samym jako część dziedzictwa narodowego i analizować je również w kategoriach kultury.

  Odrobina historii

Pierwsze winnice pojawiły się wraz z koloniami greckimi głównie
w okolicach Marsylii u ujścia Rodanu do Morza Śródziemnego.
Wraz z podbojem Rzymian, którzy wino już produkowali - nadszedł czas jego rozwoju. Winiarstwo rozwijało się stopniowo. W I wieku n.e. nad Rodanem, w II w. n.e. w Burgundii i Bordeaux, następnie
w III w. nad Loarą, by w IV w. ogarnąć Szampanię i Mozelę.
W kolejnych wiekach winiarstwo rozwijane było w głównej mierze przez nowopowstające zakony i klasztory - szczególnie benedyktyńskie.
Rozwój handlu w Europie, eksplozja demograficzna w XIV w., upowszechnienie się szklanej butelki i korka jako zamknięcia, rozwój kolei żelaznej - wszystko to sprzyjało rozpowszechnieniu się wina.
Nowe rynki zbytu oraz rosnące zapotrzebowanie doprowadziły do ogromnego przyrostu areału upraw i wzrostu produkcji.
     W okresie największego rozwoju przemysłu winiarskiego na Francję i całą Europę spadła plaga, która prawie doszczętnie zniszczyła uprawy winorośli. Była to filoksera - mikroskopijnej wielkości mszyca, która została przywleczona do Europy z Ameryki Północnej. Niestety europejskie szczepy vitis vinifera nie były na nią odporne.
Francuskie winiarstwo powróciło do równowagi dopiero w latach 30 XX wieku dzięki regulacjom prawnym po powstaniu INAO (Państwowy Instytut Znaków Zastrzeżonych). Jego obecne funkcjonowanie jest fundamentem wysokiej jakości win francuskich i jej gwarantem w przyszłości.

Odrobina statystyki

łączny areał upraw winorośli wynosi 895 000 ha co stanowi ok.     3,4% powierzchni kraju,
roczna produkcja wynosi prawie 60 mln. hl,1 milion Francuzów jest związany bezpośrednio, bądź pośrednio
    z     przemysłem winiarskim,
export wynosi 12 mln. hl rocznie,
spożycie wina na osobę -63 l. na rok,

Struktura apelacji francuskich uwzględnia ich cztery kategorie:

AOC (Appellation d'orgine controllee)
Wina o nazwie geograficznej ściśle kontrolowanej
W tej grupie znajdują się wina odpowiadające wysokim normom określonym przez INAO. Odnoszą się one do terytorium, obsadzenia winoroślą vitis vinifera, do zawartości minimalnej alkoholu, techniki uprawy, a czasem nawet do sposobów przycinania krzewów oraz warunków przechowywania gotowego wina.
Wszystkie wina AOC poddawane są badaniom enologicznym i laboratoryjnym. Wina odrzucone lub nie spełniające określonych wymogów tracą prawo do oznaczenia AOC.

AO VDQS (Vin delimite de qualite superieure)
Wina o nazwie zastrzeżonej, pochodzące z terenów cieszące się nieco mniejszym uznaniem niż te z AOC, podlegające równie rygorystycznym przepisom. Otrzymują specjalny stempel gwarancyjny umieszczany na etykiecie.

Vin de Pays

-Wina lokalne; regionalne
Wina tak oznaczone stanowią elitę win stołowych. Muszą pochodzić ze ściśle określonych regionów Francji, których nazwę noszą, muszą być zrobione z określonych szczepów. Są również poddawane analizom. Funkcjonowanie reguluje ONIVINS - Państwowy Międzybranżowy Urząd Wina.

Vin de Table-Wina stołowe
Są to w większości mieszanki różnych win, których jakość nie jest ściśle kontrolowana. Muszą pochodzić z vitis vinifera i pochodzić z krajów UE.