Opis smakowy
Kolor wiśni Picota z fioletowymi refleksami. W nosie wiele czerwonych owoców, takich jak maliny i jeżyny z wyraźnymi kwiatowymi niuansami. Przyjemny na podniebieniu, świeży, lekki i owocowy, ma żywe i chrupkie taniny, bardzo dobrą kwasowość, która pozwala pokazać najbardziej soczystą i najświeższą ekspresję Garnachy na południowym wschodzie Hiszpanii. Bardzo przyjemne, smaczne i szybko 'schodzące' w trakce pikników wino.
Rekomendacje kulinarne
idealnie nadaje się do picia w towarzystwie szerokiej gamy dań ryżowych, tapas oraz młodych serów, regionalnych wędlin, a także ryb z grilla.
Proces produkcji
Zbiór ręczny w 15 kg pudełkach. Około 50% gron trafia bezpośrednio do betonowych kadzi bez odszypułkowania i wyciskana. Reszta jest odszypułkowane bez rozgniatania i jest również umieszczane w betonie. Fermentuje z rodzimymi drożdżami bez dodatku siarki bez kontroli temperatury. Po zakończeniu fermentacji moszcz prasowany i pozostaje w betonowych zbiornikach, gdzie dojrzewa przez 5 miesięcy. Butelkowanie bez klarowania, bez filtrowania i bez dodatku siarki.