Opis smakowy
Głęboki rubinowy kolor. Aromaty są intensywne i złożone. W ustach wiśnia i śliwka oraz przyjemny dodatek gorzkiego kakao i lukrecji. Krągłe, aksamitne taniny, równoważą świeżość wynikającą z wysokości i wapiennej gleby. Moc zrównoważona elegancją,.
Proces produkcji
Po pierwszej selekcji podczas ręcznych zbiorów winogrona są suszone przez dwa miesiące. Następnie winogrona są odszypułkowywane, wyciskane i poddawane winifikacji przez 15 dni w pionowych kadziach ze stali nierdzewnej. Przez dwa lata wino jest starzone w tonneaux i barriques z dębu francuskiego,. potem jeszcze rok w beczkach Allier o pojemności 2000 l. Przed opuszczeniem piwnicy kolejny rok leżakuje w butelkach.
Sugestie kulinarne
Wino dobrze komponuje się dobrze z mięsami, zwłaszcza jeśli są doprawione przyprawami i aromatycznymi ziołami. Znakomite do dziczyzny. Z dojrzałymi serami, a szczególnie z Parmigiano Reggiano.
Prasa:
Robert Parker Wine Advocate 93 pkt: The Prà 2013 Amarone della Valpolicella Morandina is a dense and thickly extracted expression that offers black fruit, dried prune, spice, leather, tar and tobacco all rolled together into a single, powerful delivery. The wine peels back thick layers to reveal a full-bodied style with just enough fresh acidity to keep it from feeling too rich or heavy. Pair this wine with barbecued baby back ribs.