Droga winiarza od zawsze była wytyczoną ścieżką dla Graziano Prà, którą wybrał ją z zaangażowaniem i uczciwością: od rodzinnych winnic, którymi zarządzali jego dziadek i ojciec, po szkolenie enologa. Prawdziwa zmiana nastąpiła w latach 80., kiedy wszystko zaczęło nabierać kształtu, założenie firmy F.lli Prà, początkowo zarządzanej przez Graziano wraz z bratem pracującym na wsi, by w 2007 roku zostać jedynym właścicielem. Wraz z Graziano firma rozrosła się, nadając znaczenie winnicom, takim jak Monte Grande, cru firmy, Monte Bisson w Soave i Morandina w Valpolicella.
„Podziwiam wino, szanuję je i staram się wydobyć to, co już jest zapisane w kraju, w którym się rodzi i rośnie. Ta interpretacja wina była dla mnie częścią długiej podróży, w której moją postacią odniesienia był winiarz we współczesnym tego słowa znaczeniu: ten, kto nadzoruje i zarządza każdym etapem produkcji wina: od produkcji, przez transformację, aż po sprzedaż", mówi Graziano
Opowieść o podbojach, krok po kroku:
1983. Pierwszy rok produkcji Soave OTTO.
1988. Cru Monte Grande narodziła się z pragnienia Graziano, aby ulepszyć rodzinną winnicę Monte Grande.
1990. Powstaje obecna piwnica, tłocznia i pensjonat.
2000. Pierwsze ważne wyróżnienie: Tre Bicchieri za klasyczne Soave Monte Grande 2000.
2001. Graziano kupuje winnice "La Morandina" uprawianą od początku ekologicznie.
2006. Pierwszy rocznik Amarone firmy Graziano Prà, który trafi na rynek 3 lata później.
2007. Graziano kupuje firmę od swojego brata Sergio i zostaje jedynym właścicielem.
2015. Firma wchodzi do selekcji Wine Spectator obejmującej 100 najlepszych włoskich producentów ze swoim najbardziej reprezentatywnym winem: Monte Grande.
2016. Firma kupuje posiadłość Monte Bisson, wzgórze 2 km od centrum średniowiecznego miasta Soave z wenecką wieżą z XV wieku.
2022. Farma Monte Bisson otwiera się dla publiczności na noclegi i degustacje.