Opis smakowy
Średnio intensywny wiśniowo-czerwony kolor z granatową obwódką. W nosie czarne owoce, czarna porzeczka, jeżyna, w tle słodkie przyprawy, delikatne zioła i lukrecja. Na podniebieniu potężne, wyraziste owoce z towarzyszącymi nutami przypraw. Finisz zrównoważony z przyjemną kwasowością i akcentami minerałów typowymi dla terroir.
Proces produkcji
Zbiory odbywają się w październiku w chłodne poranki. Zbierane ręcznie do 20-kilogramowych skrzynek idealnie dojrzałe winogrona. W winiarni druga ręczna selekcja, eliminująca najmniej odpowiednie grona. Po delikatnym odszypułkowaniu i zmiażdżeniu fermentacja alkoholowa w temperaturze poniżej 28 C. Po 19 dniach wino przeszło fermentację malolaktyczną w beczkach z francuskiego dębu z cotygodniowym mieszaniem osadu przez okres dwóch miesięcy. Następnie dojrzewanie przez 16 miesięcy w nowych 75%, a 25% w używanych beczkach z francuskiego dębu.
Sugestie kulinarne
Do przystawek, warzyw i dań z ryżu. Drób i dziczyzna. Gulasze rybne. Pieczeń jagnięca i jagnięcina.