Proces produkcji:
Lagar de Baixo najbardziej klasyczne wino z Quinta de Baixo i wino, które najlepiej odzwierciedla terroir Bairrada. Jest fermentowany w lagarach i starzony w zużytych beczkach.Wino było fermentowane w otwartych lagarach przez 4 tygodnie przed zakończeniem procesu fermentacji w dużych, zużytych beczkach o pojemności 2500 litrów. W tych samych beczkach wino przeszło fermentację malolaktyczną i 20-miesięczny okres dojrzewania, zanim zostało butelkowane bez filtrowania.
Prasa:
Winicjatywa, Sławomir Sochaj:
Doskonała baga powstała częściowo z gron ze starych krzewów. Dojrzewała 20 miesięcy w dużych kadziach dębowych. Elegancka, lekka (znów tylko 12,5% alkoholu), pachnąca wiśnią, ziołami i fiołkiem, lekko pieprzna, ze sporą dawką miętowej świeżości, gładką taniną, wyrazistą kwasowością i nutą umami w zakończeniu. Precyzyjna, zmysłowa i zniuansowana. Mnóstwo ekspresji i charakteru w tym filigranowym ciele. Bardzo dobra relacja jakości do ceny ...♥♥♥♥