De Stefani Naturalmente Rosso Veneto VdT

De Stefani Naturalmente Rosso Veneto VdT

Naturalmente Rosso to kupaż, powszechny w weneckich winnicach od wieków: Merlot i Raboso. Organiczne i biodynamiczne zasady w winnicy, brak manipulacji w winiarni, rodzime drożdże i brak filtracji dają wiśniowo-malinowe, obłędnie soczyste wino. Musicie sprobować!

Indeks: IT03VEN042


89,00 zł
Brutto
Ilość

Rocznik
2018
Kraj
Włochy
Region
Veneto
Apelacja
Vino da Tavola (VdT)
Rodzaj wina
czerwone
Smak
wytrawne
Styl
pełne
Grona
Raboso
Grona
Merlot
Pojemność
750 ml
Temperatura podawania
16-18 st.C
Zawartość alkoholu
13%
Wysyłka w ciągu
3 dni ( dni robocze )
Czy winnica BIO
tak – uprawa ograniczna/naturalna
Bio
naturalne

Opis smakowy

Intensywna, rubinowa barwa. Aromaty dojrzałych, czerwonych owoców: głównie wiśni malin z odrobiną przypraw. Usta krągłe, miękkie, o pełnej, acz subtelnej, mineralnej strukturze. Potencjał leżakowania nawet do 20 lat! 

Rekomendacje kulinarne

Idealne do pasta alla Bolognese, spaghetti carbonara, pappardelle z sosem z zającą, wieprzowiny, salami i serów oraz dzikiego ptactwa i... quiche lorraine.

Proces produkcji

Ręczny zbiór, odszypułkowanie i rozgniatanie winogron, maceracja przez 10-15 dni w specjalnych naczyniach w temperaturze 25-28°C, fermentacja wyłącznie na dzikich drożdżach w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Następnie wino dojrzewa kilka miesięcy na osadzie w barrique.

16 innych produktów w tej samej kategorii:
IT03VEN042
Specyficzne kody