Opis smakowy
Głęboki, rubinowy kolor z fioletowymi refleksjami. W nosie nuty nugatu i figi z żurawinami w tle drzewne nuty, akcenty eukaliptusa. W ustach dominują soczyste, dojrzałe wiśnie z subtelną świeżością i zintegrowanymi taninami, które stopniowo rozwijają się w nieco mineralnym finiszu.
Rekomendacje kulinarne.
Komponuje się z potrawami o wyrazistym smaku, jak dobrze doprawiony stek z rostbefu, udźce z jagnięcia czy pieczony indyk. Świetnie sprawdzi się również w połączeniu z grillowanymi warzywami.
Proces produkcji
Bin 389 to połączenie Cabernet Sauvignon (51%) i Syrah (49%) pochodzących z McLaren Vale, Barossa Valley i Padthaway. Wino dojrzewało 12 miesięcy w amerykańskim dębie.
Prasa
Robert Parker 96/100 pkt :
"Looking in on the 389 can be "'can be," she says, parenthetically) a good insight into what we can expect from the upcoming Grange. Now, they are very different wines, no question, however, stylistically they have much in common and the illumination into the season that birthed the wines in each instance. Here, the 2020 Bin 389 Cabernet Shiraz has consummate polish and sleek tannins, imbued as they are with graphite, black tea, licorice and resin. The fruit is pure and black and chewy... gorgeous wine. And it lives for decades. This has always been a collector's dream and continues so through this vintage. Highly recommended."