Aromat:
Intensywny, głęboki szkarłatny kolor. Uwodzicielski zapach fiołków,gęste aromaty czerwonych i czarnych owoców, bukszpanu, drzewa cedrowego i sosny, delikatne pikantne nuty w tle.
Smak:
W ustach obfite, aksamitno-satynowe. Delikatne taniny dają świeży lekko mineralny, długi finisz. Czystość i precyzja. Doskonałość i harmonia.
Potrawy:
Wino bardzo wszechstronne. Odpowiednie do każdej mięsnej potrawy. Kaczka, gęś, dziczyzna, ptactwo łowne - przepiórki, bażanty, czerwone mięso - świetne do polędwicy Chateaubriand, jagnięcina - comber, lamb chops; Foie Gras, dojrzałe sery.
Oceny prasy:
Robert Parker's Wine Advocate 100/100 pkt:
Deep garnet in color, the 2010 Lafite Rothschild is a little mute on the nose at this stage, opening to reveal warm blackcurrants, baked plums and boysenberry scents with hints of chocolate mint, violets, cedar chest and pencil lead. Full-bodied, rich and densely packed with perfumed black fruit layers, it has a rock-solid backbone of fantastically ripe, grainy tannins and beautiful freshness, finishing very long and minerally. Still very youthful!